Wszystko przerabiałemNajlepiej będzie jak do mnie zadzwonisz i Ci powiem co i jak
(priv) Wszyscy którzy mają problem z nawiewem pomogę
![]()
Wszystko przerabiałemNajlepiej będzie jak do mnie zadzwonisz i Ci powiem co i jak
(priv) Wszyscy którzy mają problem z nawiewem pomogę
![]()
z ustawieniem ciepłe-zimne tez pomożesz ?![]()
Według eLearn silniczek otwierający / zamykający klapę przy wentylatorze sterowany jest następująco: sygnał z ics do jednostki sterującej następnie do silniczka.
Teraz moje pytanie - zaznaczę, że jestem amatorem w elektronice:
1. czy jednostka sterująca to element widoczny na zdjęciu?
2. silniczek podłączony jest do złącza B , styki 3 i 4 - proszę o podpowiedź, które to złącze i styki widoczne fizycznie na powyższym zdjęciu?
Zamieszczam schemat instalacji:
![]()
Ostatnio edytowane przez deka07 ; 07-07-2014 o 12:34
Kolejne pytanie: gdzie jest umiejscowiona jednostka sterująca w tunelu za ics'em?
Tłumaczenie - translator - z eLearn dotyczące silniczka klapy przy wentylatorze:
Siłownik klapy recyrkulacji powietrza:
To aktywuje obrót klapy powietrznej na zewnątrz / do recyrkulacji w dwa skrajne położenia "dynamiczne" powietrza "i" bez recyrkulacji, położenie pośrednie, za pomocą polecenia otrzymane z urządzenia sterującego.
Silnik kontroluje ruch obrotowy kołka napędowego, który oddziałuje bezpośrednio na pokrywie.
Otrzymuje się zasilanie 12 V i, jeżeli biegunowość jest odwrócony, to jest możliwe, aby obracać go w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Napęd nie jest wyposażony w potencjometr sprzężenia zwrotnego, a zatem jest on sterowany przez jednostkę sterującą poprzez sprawdzenie prąd absorpcji.
Tłumaczenie jest jakie jest - ale moje pytanie: czy zakres pracy silniczka regulowany jest wewnątrz, czy za pomocą oporu na, który napotyka podczas pracy, czy za pomocą jednostki sterującej?
Bardzo proszę o podpowiedź...
Halo. Jest tu na forum jakiś elektryk / elektronik?
Czy ktoś podpinał auto pod Egzaminer w celu zdiagnozowania klimatyzacji? Czy ma to sens?
Byłem dzisiaj podłączyć auto na komputer i wyskoczyły dwa błędy:
-siłownik recyrkulacji (obieg otwarty);
-silnik mieszalnika;
Czy siłownik recyrkulacji to ten na podszybiu od otwierania i zamykania klapy przy wentylatorze?
Czy silnik mieszalnika to ten, który reguluje zmianę nawiewów: góra, dół itd., czy raczej tak jak mi podpowiedziano zimne - ciepłe?
Ponieważ w temacie pomocy nie uzyskałem napiszę kilka słów dla innych osób zmagających się z "wspaniałym" komunikatem na wyświetlaczu.
Na wstępie podziękowania dla użytkownika Maateusz za poradę na priv i poświęcony czas.
W moim przypadku problemem okazał się wcześniej pokazany na zdjęciu silniczek przy wentylatorze zamykający obieg wewnętrzny. Jak się okazało dźwignia podłączona do klapy była na końcu pęknięta - dobry klej i kawałek nadkola pomogły. Dodatkowo musiałem odkręcić silniczek (trudne zadanie), następnie otworzyć go i ustawić dźwignię w odpowiednie miejsce. Później montaż i problem przynajmniej na dzień dzisiejszy rozwiązany...
Mi co jakiś tam czas pojawia się ten wspaniały komunikat.... Na razie niezbyt natarczywie więc to odkładam. Jak pomyślę że mam to wszystko rozkręcać i szukać który to silnik/dźwigienka to białej gorączki dostaję.....
To na egzaminerze pokazało który to napęd? Miałeś błąd zapisany czy ciągle Ci nie działał więc namierzyłeś?
Byłem na komputerze - egzaminer nie pokazał błędu, dopiero inny (nie wiem nazwy) pokazał błędy opisane w poście 157. Jeszcze przed podpięciem pod komp sprawdziłem, czy zmienia kierunki nawiewu, zimne - ciepłe itd. Wszystko grało, oprócz zamykania obiegu. A błąd wyskakiwał co chwilę będąc baaardzo ... denerwującym.
Moim zdaniem warto sprawdzić jakie funkcje działają. Wtedy można wstępnie zlokalizować problem. A co do obiegu zamkniętego wystarczy wyłączyć nawiew i się przejechać. Jeżeli przez kratki dmucha powietrze to znaczy, że klapa jest otwarta, a nie powinna. Dostęp jest bardzo łatwy. Wystarczy zdjąć podszybie, tam jest ta słynna dźwigienka, która zamyka klapę i z biegiem lat pęka.
Warto także przed zgaszeniem silnika wyłączyć nawiew i dopiero po włączeniu zapłonu załączyć nawiew. To chroni przed spaleniem zwojów wentylatora, bo najczęściej pali się w tej sytuacji, szczególnie jak ktoś ma słaby akumulator. To takie zdobyte doświadczenie przy poprzedniej 166-stce...![]()