Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 181

Temat: Air conditioner faulty

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Maateusz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 V6 Turbo

Domyślnie

Wszystko przerabiałem Najlepiej będzie jak do mnie zadzwonisz i Ci powiem co i jak (priv) Wszyscy którzy mają problem z nawiewem pomogę

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

z ustawieniem ciepłe-zimne tez pomożesz ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar deka07
    Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto
    Była Alfa Romeo 166 2,5 V6 Sportronic, 166 2,5 V6 Progression, Jest Alfa Romeo 159 JTDm 120 KM

Domyślnie

Według eLearn silniczek otwierający / zamykający klapę przy wentylatorze sterowany jest następująco: sygnał z ics do jednostki sterującej następnie do silniczka.

Teraz moje pytanie - zaznaczę, że jestem amatorem w elektronice:

1. czy jednostka sterująca to element widoczny na zdjęciu?

2. silniczek podłączony jest do złącza B , styki 3 i 4 - proszę o podpowiedź, które to złącze i styki widoczne fizycznie na powyższym zdjęciu?

Zamieszczam schemat instalacji:

Ostatnio edytowane przez deka07 ; 07-07-2014 o 12:34

Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto
    Była Alfa Romeo 166 2,5 V6 Sportronic, 166 2,5 V6 Progression, Jest Alfa Romeo 159 JTDm 120 KM

Domyślnie

Kolejne pytanie: gdzie jest umiejscowiona jednostka sterująca w tunelu za ics'em?

Tłumaczenie - translator - z eLearn dotyczące silniczka klapy przy wentylatorze:

Siłownik klapy recyrkulacji powietrza:
    To aktywuje obrót klapy powietrznej na zewnątrz / do recyrkulacji w dwa skrajne położenia "dynamiczne" powietrza "i" bez recyrkulacji, położenie pośrednie, za pomocą polecenia otrzymane z urządzenia sterującego.
    Silnik kontroluje ruch obrotowy kołka napędowego, który oddziałuje bezpośrednio na pokrywie.
    Otrzymuje się zasilanie 12 V i, jeżeli biegunowość jest odwrócony, to jest możliwe, aby obracać go w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
    Napęd nie jest wyposażony w potencjometr sprzężenia zwrotnego, a zatem jest on sterowany przez jednostkę sterującą poprzez sprawdzenie prąd absorpcji.

Tłumaczenie jest jakie jest - ale moje pytanie: czy zakres pracy silniczka regulowany jest wewnątrz, czy za pomocą oporu na, który napotyka podczas pracy, czy za pomocą jednostki sterującej?

Bardzo proszę o podpowiedź...

Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Halo. Jest tu na forum jakiś elektryk / elektronik?

Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Czy ktoś podpinał auto pod Egzaminer w celu zdiagnozowania klimatyzacji? Czy ma to sens?

Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Byłem dzisiaj podłączyć auto na komputer i wyskoczyły dwa błędy:
    -siłownik recyrkulacji (obieg otwarty);
    -silnik mieszalnika;

Czy siłownik recyrkulacji to ten na podszybiu od otwierania i zamykania klapy przy wentylatorze?

Czy silnik mieszalnika to ten, który reguluje zmianę nawiewów: góra, dół itd., czy raczej tak jak mi podpowiedziano zimne - ciepłe?

Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Ponieważ w temacie pomocy nie uzyskałem napiszę kilka słów dla innych osób zmagających się z "wspaniałym" komunikatem na wyświetlaczu.

Na wstępie podziękowania dla użytkownika Maateusz za poradę na priv i poświęcony czas.

W moim przypadku problemem okazał się wcześniej pokazany na zdjęciu silniczek przy wentylatorze zamykający obieg wewnętrzny. Jak się okazało dźwignia podłączona do klapy była na końcu pęknięta - dobry klej i kawałek nadkola pomogły. Dodatkowo musiałem odkręcić silniczek (trudne zadanie ), następnie otworzyć go i ustawić dźwignię w odpowiednie miejsce. Później montaż i problem przynajmniej na dzień dzisiejszy rozwiązany...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Mi co jakiś tam czas pojawia się ten wspaniały komunikat.... Na razie niezbyt natarczywie więc to odkładam. Jak pomyślę że mam to wszystko rozkręcać i szukać który to silnik/dźwigienka to białej gorączki dostaję.....
    To na egzaminerze pokazało który to napęd? Miałeś błąd zapisany czy ciągle Ci nie działał więc namierzyłeś?

Mieszka w
    Sanok/Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Byłem na komputerze - egzaminer nie pokazał błędu, dopiero inny (nie wiem nazwy) pokazał błędy opisane w poście 157. Jeszcze przed podpięciem pod komp sprawdziłem, czy zmienia kierunki nawiewu, zimne - ciepłe itd. Wszystko grało, oprócz zamykania obiegu. A błąd wyskakiwał co chwilę będąc baaardzo ... denerwującym.

Moim zdaniem warto sprawdzić jakie funkcje działają. Wtedy można wstępnie zlokalizować problem. A co do obiegu zamkniętego wystarczy wyłączyć nawiew i się przejechać. Jeżeli przez kratki dmucha powietrze to znaczy, że klapa jest otwarta, a nie powinna. Dostęp jest bardzo łatwy. Wystarczy zdjąć podszybie, tam jest ta słynna dźwigienka, która zamyka klapę i z biegiem lat pęka.

Warto także przed zgaszeniem silnika wyłączyć nawiew i dopiero po włączeniu zapłonu załączyć nawiew. To chroni przed spaleniem zwojów wentylatora, bo najczęściej pali się w tej sytuacji, szczególnie jak ktoś ma słaby akumulator. To takie zdobyte doświadczenie przy poprzedniej 166-stce...