Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 6789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 171

Temat: Wymiana oleju w skrzyni TCT

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    giulietta 1.4tb 170km 2015r

Domyślnie

Witam
    Na dniach bede wymieniał olej w skrzyni tct i mam pytanie czy jest jakaś śruba z boku która wskazuje poziom do ktorego mam wlewac nowy olej? Tzn do momentu az sie przez nią przelewa czy poprostu zlać i wlać tyle samo? A jeśli jest go za mało? Jeśli zleje olej dolną śrubą to ile powinno sie go dolać? tyle ile wyleciało czy poprostu nalać 1.85l(jak mowi sewisówka) i spokój?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT 170KM

Domyślnie

Panie i Panowie, gdzie w A. D. 2025 na Śląsku zrobią wymianę olejów w TCT poza ASO?
    Ostatnio na jakieś fb grupce ogłaszał się jakiś serwis z chyba z Bielska lub okolic, lecz nie mogę znaleźć tego postu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Wymiana oleju w tct to żadna skomplikowana procedura, myślę że każdy warsztat Ci to zrobi.
    Zawsze dobre opinie były o Cinsofcie, tam na pewno Ci to zrobi i nie będzie to Ich pierwszy raz, jeśli o to chodzi. Znają Alfy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

A tak powiem szczerze jak przedmówca: żadna skomplikowana operacja - jestem właśnie po wymianie. Podstawowe narzędzia i komputer - do redukcji ciśnienia i później do odpowietrzenia - mnie zajęło to ok 2h, a jakoś dziwnie obawiałem się tego zabiegu - ale wcale nie taki diabeł straszny jak go malują

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Auto
    Giulietta VELOCE

Domyślnie

Nie wiem, czy dobrze i wszystko Ci wymienili. W TCT wymienia się olej normalnie, jak w każdej skrzyni. Spuszczasz odkręcając korek i napełniasz od góry ok 2l. Ale to dotyczy skrzyni. Natomiast jest jeszcze olej do mechatroniki, czyli do wszystkich tych siłowniczków, co zmieniają biegi. Ten olej jest nawet "widoczny", przez zbiorniczek na skrzyni. I do tego, faktycznie, potrzebny jest komputer ale średnio rozgarnięty w mechanice chłop, też to ogarnie . Czyli reasumując w TCT są 2 oleje. Więc mam nadzieję, ze wymienili Ci oba. Dopytaj się.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stunt_rider
    Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto
    Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T

Domyślnie

Mógłbyś napisać procedurę wymiany krok po kroku w mechatronice ? Mam mesa , auto kupiłem kilka dni temu, czekam na oleje i filtr do skrzyni. Będę działał sam w domowych warunkach

Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto

Domyślnie

W mesie na początek musisz włączyć procedurę redukcji ciśnienia. Komputer uruchomi wtedy pracę sprzęgła aż w układzie spadnie ciśnienie. Następnie zdjemij minusowa klemę na aku, żeby przypadkiem pompa się nie włączyła (na alfaowner ludzie pisali że wystarczy nie otwierać drzwi kierowcy, ale odpięcie klemy nie jest problemem).
    Odkręć nakretkę zbiorniczka oleju, żeby lepiej spływało. No i w tej chwili możesz przystąpić do zlewania starego oleju, ja zlewałem przez filtr, skoro będziesz wymieniać to i tak będziesz odkręcać. Z tego co mi wiadomo nie ma żadnego korka spustowego, a filtr jest praktycznie na samym dole. Wkręcasz nowy filtr, uzupełniasz olej i na koniec zostaje praca z komputerem (oczywiście aku trzeba podpiąć). Na pewno odpowietrzanie sprzęgła, ja robiłem jeszcze kalibracje, chociaż nie wiem czy były konieczne (demontowałem też wtedy elektrozawory i myłem w myjce ultradźwiękowej). Po pierwszym uruchomieniu pompy, następnie po odpowietrzaniu koniecznie obserwuj poziom oleju w zbiorniczku. Chyba wszystko napisałem, jak ktoś ma jakieś uwagi to śmiało pisać

Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto

Domyślnie

Ok dziękuję za instrukcje, jakaś skomplikowanie nie wygląda, faktycznie nie ma korka spustowego tego zbiorniczka, myślałem żeby odessać olej, ale jak mówisz że filtr jest w najniższym punkcie wypuszczę przez filtr

Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto

Domyślnie

Po ilości którą wlałem wychodzi, że przez filtr spokojnie spuścisz całość. Byli tacy co radzili odessać całość ze zbiorniczka i tylko to uzupełnić, wtedy nie trzeba ani kompa, ani żadnych procedur, ale to wg mnie ok 40% oleju, wiadomo, lepsza taka wymiana niż żadna, szczególnie jak sam filtr koło 5stowek kosztuje.

Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto

Domyślnie

Chce slzeobic wszystko na tip top, nie lubię półśrodków. , plan jest zeby auto jeździło długo u nas , przypadł mi bardzo do gustu ten samochód, mnóstwo funu daje , a filtr cena trochę mnie zaskoczył …, dobrze że napisałeś z tą opcją spuszczenia oleju bo prawie zamówiłem sprzęt do odsysania