Strona 16 z 52 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Znalazłem na Youtube ciekawą Alfę nieco przerobiony ma dolot powietrza. Nie ma w ogóle gumowej rury, na odmę ma założony filterek, trudno mi zlokalizować przepływkę, ale chyba jest zaraz przy przepustnicy o ile mnie oczy nie mylą. Link To mi dało coś do myślenia że jednak odma zabiera część ZMIERZONEGO powietrza tuż za przepływomierzem, być może to jest przyczyną?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	53.2 KB
ID:	39747

Z podmianą ECU będzie problem u mnie na tą chwilę, ale tak jak by jest lepszy motyw i teraz czytajcie uważnie! bo będzie co się śmiać

Dzwoniłem do ASO Alfy w Słupsku z pytaniem o reset ECU do "virgin state" i .. cisza w telefonie......... mówię ponownie że chciałem wyzerować IMMO w ECU..... po drugiej stronie telefonu nad głową Pana który ze mną rozmawiał zapaliła się żaróweczka i pewnym głosem powiedział że nie zresetują mi immo w ECU do stanu "Virgin State" bo nie dadzą rady i musieli by ściągać specjalistę którego nie mają na miejscu i to by mnie kosztowało 1000zł ! ! ! (WTF!!!!!!) Druga sprawa z pytaniem ceny o upgrade oprogramowania do najnowszej wersji dostałem odpowiedź 400zł, to już wiecie, ale pan zapytał po co to robię, powiedziałem że mam falowanie na dojeżdżaniu do świateł, cisza w telefonie............. i po chwili "no to możemy Panu wykonać" hahahaah! WTF!!!
    Jak by ktoś chciał się pośmiać proszę sobie zadzwonić do Fiata Diug w Słupsku, parodia, żal i rozpacz!
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 20-11-2011 o 23:57 Powód: update
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Niezłe te aso, mogłeś spytać jak te falowanie robią
    Btw u mnie po wymianie przepływki na WRC, falowanie wróciło ale spalanie spadło, na baku robiłem 250km a teraz 320km
    Planuję wymienić sondę może jeszcze spadnie

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Ale przeróba,dolot fajnie skompilowany w prosty sposob ale drogie takie rurki fiu fiu,nie ma co...
    Koleś pisze tam ze procz dolotu jest mod.wydechu oraz ECU przeprogramowane no i właśnie jak przeprogramowane?
    Mega te rurki,bardzo mi sie podoba ten efekt.Co do spalania i sondy i przepllywomierzy to moge ci podpowiedziec ze probowalem taniej...
    sonda uni-100zl przepl-160 efekt okolo 13l/100km i jazda do kitu
    Dedykowane podzespoly boscha 700zl -10l/100km ale 260zl lezy w garazu na polce bez sensu.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Też mam w domu zamiennik przepływki na którym jeździłem i czasem ją podkładam do testów, ale nie wiem czy więcej pali na zamienniku, jakoś tego nie sprawdziłem, po prostu jeździ.

Co do ASO to gość powiedział że aktualizują soft ECU do najnowszej wersji, ale jest niestety burakiem i nie chciał nic więcej powiedzieć jak naprawiają falowanie w Alfach, ani to czy aktualizacja pomoże czy nie i co zmienia.
    spalanie 7.8l/100km

Arturr
    Gość

Domyślnie

Witam,
    Od dłuższego czasu śledzę ten temat ponieważ sam mam problemy z - jak to ujął Motofan w pierwszym poście - falowaniem "warunkowym".

Jednak po odpięciu przepływomierza problem zniknął, jak ręką odjął, autko się dławiło co prawda przy mocniejszym depnięciu gazu (marchewka się świeciła), ale wskazówka ani drgnie wyżej jak 850 obr/min bez mojego polecenia (minimalnie bujała sie góra-dół ale był to zakres 100obr/min), i nie ważne czy toczyłem się 50km/h czy wciskałem sprzęgło przed skrzyżowaniem.
    W momencie podpięcia jej z powrotem, od nowa zaczynało się falowanie i bujanie od 1100-2000 obr/min.

Powiedzcie mi proszę, czy w moim przypadku mam do czynienia z walniętą przepływką i to ona wprowadza chaos w pracę silnika?

pozdrawiam, Artur

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Ja robiłem na mojej przepływce test do odcięcia i na Alfadiagu sprawdzałem przepływ powietrza, moja na pewno sprawna a falowanie przy dojeżdżaniu jak było tak jest. Mam nowy pomysł wymiany filtra na K&N, lub stożek, do tego chcę wstawić filterek na odmę za przepływomierzem, mam obawy że silnik dostaje za mało powietrza i się po prostu dusi, ale to tylko moja teoria.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ja już troszkę przerobiłem dolocik i "odetkałem" dopływ powietrza
    ja mam podobnie co Arturr i po odpięciu przepływki silnik dlawi się ale nigdy nie zafaluje
    obroty wtedy delikatnie spadają

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Pewnie dlatego ze po odpięciu przepływki ECU przechodzi w tryb awaryjny, inne dawki paliwa, ECU nie jedzie na czujnikach.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Zaviaseq pytanie nastęujące do Ciebie. Jak masz przerobiony dolot? masz założony stożek czy filtr owalny K&N w puszce?
    Jutro pewnie przyjdzie filterek na odmę więc zamontuję i wykonam testy.

Artur pisze że po odpięciu przepływki falowanie znika jak ręką odjął i to by miało sens. ECU bez przepływki przechodzi w tryb awaryjny, w takim trybie korzysta z mapy, nie interesuje go wpadające powietrze ani odczyty z sondy lambda, bo dawkę paliwa podaje stałą aby utrzymać silnik na obrotach. I tutaj rozświetla się troszkę nasz problem, znaczy to tyle, że ECU gdzieś nie potrafi wyregulować sobie mieszanki paliwo-powietrze. Znaczy to również tyle, że faktycznie mogą być gdzieś jakieś problemy z masą powietrza. Trzeba zauważyć że odma zasysa znaczą cześć zmierzonego powietrza tuż za przepływomierzem i może z tym ECU sobie nie radzi. Nie wiem na ile konstruktorzy wzięli na to poprawkę również dla kilkuletniego silnika.

---------- Post added at 21:25 ---------- Previous post was at 21:20 ----------

Aktualizuję co zostało dodatkowo wymienione. W ostatnich dniach wymieniłem dodatkowo: termostat i czujnik temperatury wody na termostacie.

-Wymiana kolektora ssącego,
    -Wymiana termostatu
    -Nowa uszczelka kolektora,
    -Wymiana gumowej harmonijki,
    -Nowy zaworek odmy,
    -Nowa uszczelka pokrywy zaworów,
    -Czyszczona pokrywa zaworów, szczególnie jej kanaliki odpowietrzające odmy,
    -Nowe świece platynowe NGK,
    -Poprawiane masy na wszystkich złączach,
    -Nowy filtr powietrza,
    -Nowa sonda lambda BOSH,
    -Nowy przepływomierz BOSH,
    -Nowy rozrząd, sprawdzany dodatkowo w dwóch niezależnych warsztatach z zegarem i blokadami- ustawiony dobrze,
    -Nowe skręcane opaski zaciskowe,
    -Wymieniony silnik krokowy wraz z przepustnicą,
    -Czyszczona na lustro przed włożeniem przepustnica, jak również stara także czyszczona,
    -Wykonywany reset i adaptacja ECU,
    -Nowy akumulator,
    -Czyszczone wtryskiwacze paliwa preparatami Wynn's oraz STP przy każdym tankowaniu paliwa przez okres 12 m-cy do dziś,
    -Tankowane paliwo na różnych stacjach- bez zmian w zachowaniu silnika,
    -Nowe opaski zaciskowe skręcane, cały dolot szczelny,
    -Sprawdzone ciśnienie paliwa na pompie- 3.5 BAR
    -Nowa chłodnica wody + nowy płyn do chłodnicy (5.11.2011)
    -Nowy czujnik położenia wału BOSCH (5.11.2011)
    -Nowy czujnik temperatury wody, włoski EPS (28.11.2011)
    -Nowy termostat VERNET (20.11.2011)

W tym tygodniu będę walczyć z odmą i filterkiem na odmę i napiszę jakie efekty.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

do ori puszki wsadziłem stożek K&N
    przed puszką usunąłem rezonator plus chwyt
    jest sama puszka z filtrem i dziura z puszki skierowana w lewe nadkole (dźwięk bajka, gdybyś to usłyszał to w życiu byś nie powiedział że mam 1.6)
    muszę jedynie dorobić chwyt z rury alu i będzie git
    wczoraj znów walczyłem z silniczkiem krokowym i jestem przekonany w 99% że to nie jego wina
    co raz to bardziej wydaje mi się że to wina ECU
    nasze Alfy nie zaliczyły zmiany softu i tyle
    większość użytkowników pewnie była na akcji zmiany softu...