W grzałce są trzy grzałki. To rozgałęzienie powoduje połączenie dwóch grzałek w szereg - grzeje więcej grzałek ale słabiej bo wzrasta opór całości, więc spada prąd przez nie płynący. Szara wtyczka w oryginale zasila tylko jedną grzałkę przez bezpiecznik i przekaźnik 30A. Dwie niebieskie zasilają 2 grzałki przez bezpiecznik i przekaźnik 50 A. Wszystko przez bezpiecznik 70A na akumulatorze.
Jeśli masz bezpieczniki 30 i 50A to wypnij to rozgałęzienie i wepnij 2 niebieskie i 1 szarą bezpośrednio w grzałkę nagrzewnicy.
Jak sprzawdzić czy grzeje? Najprościej to weź żaróweczkę, podlutuj do niej 2 kable. Jeden włóż do czarnego kabla, drugi do czerwonego kabla którejś ze wtyczek podpiętych do nagrzewnicy - jak zaświeci tzn że grzałka jest zasilana.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 07-10-2013 o 11:00
Najprawdopodobniej w szereg jest wtedy gdy do dyspozycji jest tylko jeden i to pewnie ten cieńszy przewód. Ten rozdzielacz to w ogóle jest z alfy 147 - i tylko tam była taka rozdzielka (czemu to nie wiem - zresztą schemat dla 147 jest inny niż dla 156. coś tam poprawili i w 147 wyszło gorzej niż w 156).
Więc jeśli masz tą rozdzielkę to najprawdopodobniej adaptowałeś grzałkę od 147.
Co do równolegle - jak podepniesz bez rozdzielki to będziesz miał równolegle - dwie niebieskie są równolegle z jednego przekaźnika i są razem równolegle z szarą wtyczką zasilaną z drugiego przekaźnika.
Czy będzie lepiej? jesli masz odpowiednią instalację - czyli 2 dodatkowe przewody, z czego jeden grubszy, masz bezpieczniki 30 i 50A to będzie lepiej (i bezpiecznie).
Szczegóły jak lepiej napisał emo94 powyżej.
Cześć.
Możesz załączyć schemat ze 147. U mnie jest jedna wtyczka niebieska zasilana z przekaźnika 50A i dwie wtyczki niebieska i szara podłączone szeregowo przez szary rozdzielacz.
Według eLerna do 156, którego posiadam powinno być podłączone przez rozdzielacz równolege. Installacja wygląda oryginanie i nie wydaje mi się, żeby ktoś adoptował to z 147, ale pewności nie mam.
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Kryzie - schemat jest w poście #15. Tam wprawdzie jest narysowane że wszystkie grzałki są równolegle - ale jest inny niż w 156 (zasada ta sama ale w 156 jest inaczej.) Rozdzielacz wygląda oryginalnie bo ten rozdzielacz ma oryginalną naklejkę z logiem - więc pewnie był robiony przez fabrykę. Skąd to sie bierze w alfach to nie wiem - być może pozostałość po jakiejś akcji serwisowej. Faktem jest że jak się ogląda grzałki od 147 na allegro to bardzo często są one z tym rozdzielaczem. Grzałki od 156 (mimo że wg mnie jest taka sama jak w 147) razem z rozdzielaczem to na allegro nie widziałem (może słabo patrzę).
Między nagrzewnicą a wentylatorem nagrzewnicy masz jeden przekaźnik czy dwa?
Jeśli dwa - to masz wiązkę od 156, jesli jeden - to od 147 - tak przynajmniej wynika ze schematów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
No to masz oryginalną wiązkę od alfy 156. Wg mnie powinieneś mieć 2 niebieskie i jedną szarą wtyczkę wpiętą bezpośrednio w grzałkę bez tego rozgałęzienia.
Sprawdź jeszcze tę złącze zasilania znajdujące się po prawej stronie wentylatora nagrzewnicy. Powinny być tam 3 przewody: różowy, czerwony i cieńszy czerwono-czarny. I te przewody powinny iść w obie strony: tzn w stronę nagrzewnicy i w stronę silnika (żeby nie było sytuacji że są przewody w wiązce nagrzewnicy a nie ma w wiązce idącej od akumulatora). Jak będziesz miał to w łapie to sprawdź czy na wszystkich przewodach masz 12v.
Bardzo ale to bardzo dziwi mnie to że twoja grzałka nie działa. Masz odpowiedni samochód - wskazujący że dodatkowa grzałka mogła wyjechać z fabryki, masz oryginalną wiązkę, masz panel taki jak w innych samochodach tego typu - wszystko wskazuje na oryginał - więc czemu Ci to nie działa?
Sprawdź:
1. Po VINie czy Twój samochód wyjechał z czymś takim z fabryki,
2. Cy masz zasilanie 12v na wszystkich przewodach tego złącza obok wentylatora
3. Wyjmij oba przekaźniki i sprawdź czy jest przejście przez styki (jeden koniec cewki przekaźnika na 12v, drugi na masę, miernikiem sprawdź czy jest przejście przez styki zwierne (te duże piny)
Też mam panel z nr ....60 i nawet wyjęty z samochodu - i też mam ochotę zajrzeć do niego - tylko nie mam czasu.
Możnaby jeszcze zrobić sprawę inaczej tylko dużo zachodu z tym. Trzeba kumatą osobę z programatorem i sprawdzony działajacy panel. Zgrywamy zawartość eepromu z działającego panelu i wgrywamy w dowolny inny i mamy taki panel jak ma jaboleq.