Strona 16 z 33 PierwszyPierwszy ... 67891011121314151617181920212223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 325

Temat: Szarpanie - EGR, przepływomierz, itp.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Powiem szczerze, ze wkurza mnie takie podejście ASO do klienta. Ja wymieniałem u siebie samodzielnie EGR i nie musiało się nic adaptować. Wykasowałem błąd przy pomocy FES-a i wszystko grało. Jak można brać kasę za nienaprawienie usterki….i to około 400 zł. (EGR kosztuje 500)

Kiedyś miałem opla astre i przekłamywał wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej na desce rozdzielczej. Oddałem samochód do ASO Opla. 5 godzin chłopaki kombinowali i nie doszli do tego co jest popsute…. ale kasy nie wzięli…. kupiłem im po dobrym piwku. Problem rozwiązał dopiero miejscowy autoelektryk.

Na twoim miejscu zażądał bym zwrotu swojego sprawnego EGR-a i kasy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Żeby tylko potem nie powiedzieli, że kasy nie zwrócą, bo ten wymieniony EGR będzie przecież używany
    A na poważnie, to
    Odpowiedział, że auto jest w 100% sprawne a szarpanie to kwestia autoadaptacji zaworu egr
    już dawno takiej ściemy nie słyszałem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    A moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jedni maja z tym problem a inni nie? Jesli bylaby to wada konstrukcyjna to powinny miec to wszystkie silniki.
    Chyba, ze objawia sie to dopiero po jakims przebiegu.
    Tak sobie czasem myślę, czy może to szarpanie nie jest spowodowane nagromadzeniem się syfu ze spalin w kolektorze... ale o tym się przekonam przy okazji wywalania klap. Co, nawet jeśli okaże się prawdą, będzie świadczyć i tak na niekorzyść pseudoekologicznego zaworu.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pirat drogowy Avatar losdamianos
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Szarpania jak by mniej ale nowy problem- morze oleju pod autem - tak jakby spod akumulatora coś. ...
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
    Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał losdamianos Zobacz post
    Szarpania jak by mniej ale nowy problem- morze oleju pod autem - tak jakby spod akumulatora coś. ...
    Jedź do ASO - może starczy im kolejny miesiąc na diagnostykę usterki
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Tomek byłem - znowu mam zastępczą Pandę Na jutro jestem umówiony z szefem serwisu celem zwrotu EGR-u który jest niesprawny.
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Podłączę się pod pogaduchę. U mnie objaw jest następujący - podczas stałej jazdy na np. 3 lub 4 biegu z prędkością obrotową w granicach 1700-1800 i wciśnięciu gazu jest jakby chwilowa zawieszka i zaraz przyspiesza normalnie, nie dzieje się to zawsze. EGR wyczyszczony, zaślepiony blaszką z otworami. Dzisiaj go jeszcze raz wymontowałem, elektromagnes chodzi płynnie, tak samo sam zawór. Przepływomierz wymieniony. Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny. Poradźcie

PS. Silnik 1.9 Mjet 8v

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Przyczyny szukaj w ASO - od dwóch miesięcy z tym walczą

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Zapomniałem napisać, że dzieje się to tylko kiedy jest na dworze więcej niż 13-14 stopni C.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał BB85 Zobacz post
    Zapomniałem napisać, że dzieje się to tylko kiedy jest na dworze więcej niż 13-14 stopni C.
    No to przeczytaj jeszcze raz ten wątek i znajdziesz odpowiedź, co trzeba zrobić.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek i nurtuje mnie jedno pytanie: przecież ten silnik (czy te silniki, bo problem nie dotyczy jednego egzemplarza) wcześniej działały prawidłowo. Z EGR-ami, DPF-ami, bez żadnych zaślepek, z kolektorami posiadającymi klapy. Czyli naprawa w ASO, polegająca na zamontowaniu sprawnych elementów (jednego lub kilku) powinna przynieść efekt. Czy to oznacza, że błąd zostaje popełniony na etapie diagnostyki? Jestem w stanie zrozumieć, że ASO nie ma ochoty na podstawienie sprawnego kolektora, bo jego wymiana to dobrych kilka godzin dla sprawnego mechanika. Ale wymiana EGR-a nie jest już tak czasochłonna, żeby nie można było jej wykonać "na próbę".