Gdybyś nie miał oleju w silniku to pewnie założyłbyś wątek "Podczas jazdy zgasł silnik, ale wcześniej przez chwilę rzęził", także myślę, że nie jest źle![]()
Gdybyś nie miał oleju w silniku to pewnie założyłbyś wątek "Podczas jazdy zgasł silnik, ale wcześniej przez chwilę rzęził", także myślę, że nie jest źle![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Napiszę tak. Silnik pracuje lżej i ciszej. Nie ma mowy o żadnym rzężeniu. Przed zlaniem oleju była płukanka a potem millers EE 5w40 longlife
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
ja zamówiłem tak jak radził kolega @Pablo. Motul 8100 X-CESS 5w40.
nastukane z hułałej ascend mate 7
awj1 ciekawe jak tam stan turbiny
Turbina bardzo dobra. Z resztą w ciągu 24 godzin nie wyparował by olej. Auto po wymianie oleju przejechało 10 km.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Mi wchodzi prawie cala 5 litrowka(tak z 4.8L). Na bagnecie idealnie w polowie, na wyswietlacz wszystkie kreski. Zalany Millers 5w30.
@awj1 moze poprostu dolej i obserwuj.
Zmieniasz olej to zmieniasz też filtr, a ten musi się też napełnić to wiadomo że poziom ci spadnie, i trzeba coś będzie dolać, ale o tym wiesz chyba.
Po za tym bagnet do pomiaru oleju - przynajmniej w 8V to też jakaś pomyłka inżynierów bo co pomiar to inaczej wychodzi, w starszych wersjach CF3, CF2, był znacznie lepiej rozwiązany. A tymi wskazaniami czujnika poziomu oleju to brał bym go z przymrużeniem oka bo też pokazuje co chce.
BTW. Mi przy ostatniej wymianie weszło jakieś niecałe 4.5L
Napisałem nie całe 4.5L już nie pamiętam dokładnie ile, to że wszystko nie zleci to wiem. Z opakowaniem wszystko OK.