Strona 17 z 158 PierwszyPierwszy ... 78910111213141516171819202122232425262767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Jeszcze nie wiem jak będę ja stał z czasem w tym terminie... Najpierw wolałbym wymienić świece (chwilowy brak funduszy lekko mnie wstrzymuje) i wtedy bym zobaczył czy jakaś poprawa nastąpi. Mam nadzieję, że uda mi sie do tego 6 stycznia coś z tym tematem ruszyć.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- naturalnie że poczekam, wszystko wskazuje na świece.
    - a poniżej log z innego JTS, log tekstowy z ręcznego skanera.
    - chyba dwie sondy do wymiany, sprawna tylko sonda ta za katalizatorem.
    Kod:
    [ EOBD ]
    Record1 -> O2 Mon. Test -> O2 Bank1 Sensor1 -> $81    
    Module              $10
    Test Value          128
    Min Limit           90
    Max Limit           255

[ EOBD ]
    Record2 -> Live Data -> Complete Data Set    
    ------------1------------
    DTC_CNT              0
    FUELSYS1            OL-Fault
    FUELSYS2            OL-Fault
    LOAD_PCT(%)         24.3
    ECT(°C)             66
    SHRTFT1(%)          0.0
    LONGFT1(%)          10.9
    SHRTFT2(%)          0.0
    LONGFT2(%)          11.7
    RPM(rpm)            3316
    VSS(km/h)           105
    SPARKADV(°)         31.5
    IAT(°C)             21
    MAF(g/s)            28.75
    TP(%)               15.3
    O2SLOC              B1S12--B2S12--
    O2B1S2(V)           0.655
    SHRTFTB1S2(%)       99.2
    OBDSUP              --
    MIL_DIST(Km)        1
    EQ_RAT11            0.992
    O2S11(mA)           -0.031
    EQ_RAT21            0.994
    O2S21(mA)           -0.016
    - widziałem informację że dla JTS z rokiem produkcji do kwietnia 2003 należy wymienić ECU + wałki rozrzadu.
    - inaczej będą sie zabijały wtryskiwacze oraz osadzał nagar na zaworach, szok.
    --

--

--

-
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 30-12-2011 o 20:30
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

bubu321 - ja słyszałem o kwietniu ale 2004. Ale to z forum więc nie wiem czy informacja prawdziwa. Mój jest z marca 2004 więc dla mnie jest to dość ważna informacja. Jak jesteś pewien tego co piszesz to kamień z serca mi spadnie. Jeśli jednak jest to moja wersja to zastanawiam sie czy poprzedni właściciele mieli problem z nagarem w mojej belli, jak tak to czy wymienili ECU i wałki. A jak nie to czy w ogóle moja ma tą przypadłość. Modlę się żeby nie miała

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

- Nie, no… zanim pootwieramy silniki, może skończmy testy

- Ok. rozumiem, że trzeba poczekać i przebadać kilka JTSów i powtórzyć testy na szybkim kablu i scanxl.

- Ale potem trzeba korelować z innymi parametrami, bo inaczej możliwości może być wiele. Znając moje szczęście ostatni wymieniony element z mojego wyboru, to będzie ten właściwy… Już wymieniłam przepustnicę w ciemno, cena była atrakcyjna – może mogłam kupić od razu 3, ale…

- Tak słyszałam o problemie z nagarem w JTSach produkowanych do 1 połowy 2004 r. i że to ma związek z oprogramowaniem ECU. Mój silnik teoretycznie nie powinien być na to narażony, ale nie wiem w sumie, jak wygląda w środku. Nikt z nas nie wie. Nie znam budowy silnika, nie wiem co widać przy wymianie rozrządu. Muszę się może dowiedzieć. Nikt mi nie proponował wymiany wałków rozrządku… Może są jakieś metody, aby sprawdzić kwestię nagaru, bez otwierania silnika? Nie można po jakiś numerach porównać jakie to ECU mamy? Nagar - to spadek mocy, tak czytałam.

- Niezależnie jednak od tego problem spalanej mieszanki to problem wszystkich samochodów z bezpośrednim wielopunktowym wtryskiem. A wtryski w tym układzie spalanej mieszanki są elementem b. wrażliwym i narażonym, choćby na paliwo. I tak pojadę do ASO 04.01 na te testy – po pierwsze muszę zobaczyć jak badają oscyloskopem, zanim go kupię. Ponadto chcę poznać odpowiedź swoich wtryskiwaczy, na zadane przez ECU napięcie. Będzie dodatkowa informacja, do Twojej hipotezy roboczej.

- Kwestia lambda corr factor nie daje mi spokoju, że akurat muszę mieć dwie różne… bubu – miałeś mi pokazać w swoim TSie lambda corr factor?

- Interwały czasowe mogą być inne, może być, że zlicza co 10 s. Chwilowo cały czas, obstawiam, że robi to w czasie, bo inaczej nie umie. Więc i tak to muszę to przeliczyć we wszystkich logach. Najgorsze jest to, że tak skonstruowali, że są kropki zamiast przecinków i exel się gubi w liczeniu… że o sobie nie wspomnę. Milion słupków i kalkulator – nie za ciekawie…

- LFT powyżej 10%, shft cały czas 0. Nie ma shft, a lft wywindowało na plusy i stoi. To, że stoi, to rozumiem w sytuacji jak sondy nie działają, ale dlaczego stoi na 11%? W sumie to nie, nie stoi – zmniejszyło się raz w logu o 0,8 - czy miało to związek z temp. silnika? I czy były błędy? Myślałam, że w takiej sytuacji będzie jechać na wartościach domyślnych – 0,0, ze wszystkimi konsekwencjami objawowymi tego stanu, a tak nie jest. Może, że i coś się nałożyło? A może inaczej, to działa? W sumie ciekawe, jak po resecie, by się zachowywało? Muszę się wgryźć się w ten log. Nie mogłeś na scanmaster zbierać? Cięzko się odczytuje. U mnie shft działa, więc pewnie nie sondy, ale muszę zobaczyć w tym logu te parametry sond. Skąd zatem lambda corr factor inne – zostaje, że ze składu mieszanki?

- ten JTS, co ja będę miała mozliwość badać - ma lambda do wymiany, to też zobaczymy, po nowym roku.

- w poniedziałek mechanik sprawdzi moje sondy makroskopowo + kwestia czujnika w.k. - nie dotarłam do nich jeszcze...

- Kolego Kurzyk - zweryfikowałeś może długości kabla od sond pre-cat?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 30-12-2011 o 19:34

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    - LFT powyżej 10%, shft cały czas 0. Nie ma shft, a lft wywindowało na plusy i stoi. To, że stoi, to rozumiem w sytuacji jak sondy nie działają, ale dlaczego stoi na 11%? W sumie to nie, nie stoi – zmniejszyło się raz w logu o 0,8
    - zwróc uwage że tak jest tylko przy obrotach pomiedzy 3000 a 3500.
    - druga sprawa że koleś ma walnięty termostat, temperatura przy 100 km/h oscyluje wokół 65 stopni.
    - a sondy działają, w zakresie testu prąd idzie od - 2 mA do + 0.15 mA.
    - niestety dane dla JTS wyczytałem z forum, czyli termin nie potwierdzony.
    - o tym Lambda Correction Factor całkiem zapomniałem.
    - nagar to się bada video stetoskopem, musi mieć cienką kamere, poniżej 10 mm, to co jest na rynku ma kamerę o FI == 14 mm.
    - wyglad wtrysków z JTS z roku produkcji 2003.
    --

--

--
    - te parametry chodziło ?

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 30-12-2011 o 21:15

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Jeśli chodzi o długość kabla to dałem sobie spokój do czasu wymiany świec.
    Co do termostatu to coraz bardziej niepokoi mnie temperatura u mnie... Wiem że wskaźnikiem w kabinie nie ma co się sugerować. Po przejechaniu 30km na wskaźniku ledwo ponad 50st się podnosi. W korkach we Wrocławiu do 90 dobija ale w trasie nie rusza się za daleko. Sprawdziłem rury od termostatu do chłodnicy i nie była gorąca... może z 70. Złapać się dało. Po jeździe w korkach była dopiero gorąca. Tak jakby się za szybko otwierał termostat.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

(?) Nie wiem nic zmianach natężenia na sondach (przecież wiesz), więc kombinuję, ale piszesz, że działają w sensie, że prąd się zmienia – odpowiadają, ale nie korygują mieszanki z jakiejś przyczyny. Nie korygują, bo shft jest = 0 cały czas. Jeśli działają to ECU nie bierze ich wskazań z jakiejś przyczyny. Z jakiej przyczyny sonda może nie korygować, a działać? Może nie musi korygować wtedy? Może sondy tylko czasami działają. Wtedy ECU ustawia LongFT na podstawie wskazań ze wszystkich czujników i map, oprócz sond lambda. A skoro ustawia na takim poziomie, to z jakiejś przyczyny – może się coś nakłada? Wtedy może LongFT się zmieniać zależnie od load value, czy czegoś może innego – także na wyższych rpm, nie wiem? Czyli w sumie to wysokie LongFT może świadczyć, że nakłada się jakiś inny problem – o czym dają znać inne czujniki. Czy może tak być w starym samochodzie, że shortFT będzie 0, a LongFT będzie > 0 lub < 0, a nie 0;0, przy niesprawnej sondzie?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    edit:

ok. przejrzałam ten log.

Chodzi Ci o tą sekwencję:

64 SHRTFT1(%) 0.8
    LONGFT1(%) 10.9
    SHRTFT2(%) 0.0
    LONGFT2(%) 11.7
    RPM(rpm) 2882

65 SHRTFT1(%) 0.0
    LONGFT1(%) 10.9
    SHRTFT2(%) 0.0
    LONGFT2(%) 11.7
    RPM(rpm) 3049

65SHRTFT1(%) 0.0
    LONGFT1(%) 10.9
    SHRTFT2(%) 0.0
    LONGFT2(%) 11.7
    RPM(rpm) 3286

65 SHRTFT1(%) -0.8
    LONGFT1(%) 10.9
    SHRTFT2(%) 0.0
    LONGFT2(%) 11.7
    RPM(rpm) 3617

66 SHRTFT1(%) -3.1
    LONGFT1(%) 10.9
    SHRTFT2(%) -2.3
    LONGFT2(%) 11.7
    RPM(rpm) 3233

66 SHRTFT1(%) 0.0
    LONGFT1(%) 10.2
    SHRTFT2(%) 0.0
    LONGFT2(%) 10.9
    RPM(rpm) 3350

W pozostałych shft1,2=0

Czasami korygują w logu.Test niezgodny z procedurą OBD, za krótki odcinek.

Przy zwiekszaniu rpm nie ma shft? Może powinnam skorelować to z load PCT, żeby wiedzieć coś o warunkach jazdy, w niektórych warunkcha shft może być = 0. Przy zwiększaniu rpm powinno być jednak shft? U mnie występuje powyżej 3000 rpm, do 3500 rpm na pewno, zależnie od warunków jazdy.

Były błędy?

------------------------------------------------------------------

(?) Wtryski mogą odpowiadać stosowną zmianą natężenia prądu (stopniem otwarcia?), a mogą nie podawać odpowiedniej ilości paliwa, bo są mechanicznie zanieczyszczone? Gdyby tak było – mozliwe, że wizyta w ASO byłaby pozbawiona sensu, chyba, że dla celów testowo-porównawczych? Dobra, bo wpadnę we własne sidła - muszę poczytać o tych zmianach napięć i natężeń na wtryskach, sondach. Bubu – wybacz, nie mam o tym pojęcia, o czym zresztą wiesz. Wiem, nie powinnam zatem pisać, ale jeśli nie napiszę, to Ty nie zweryfikujesz i nic się nie dowiem.

(?) W zasadzie, nie wiem – chyba o to lambda correction mi chodziło. Dziękuję, że je zamieściłeś, choć w sumie i tak nie da się porównać... Jak się podłączyłam jako TS, też mi na obydwu oscylował w okolicach jednego, ale mam inne sondy, więc to bez znaczenia. W ogóle dziwne, że się podłączyłam. Ten faktor jest dla mnie niezrozumiały, trudno – nie ma takiej siły, żebym to pojęła. Nie mamy shortFT dla naszych lambda pre-cat. A mamy lambda corr factor na jałowym. O czym on informuje w TS?

(?) O czym informuje shortFT dla lambda post-cat o wartości 99,2% (zakres -100 do +99,2%)

- No to zostaje, żeby mechanik sprawdził te kable u mnie.

- Kolego Kurzyk – gdybyś się spotkał 6.01 z kolegą bubu to on, ustaliłby sprawność Twojego termostatu. Może, więc warto, niezależnie od świec się spotkać i zrobić testy, gdyby nie byłoby to kłopotliwe, a dodatkowo – w sumie chodzi też o porównanie parametrów fuel trim przed wymianą i po wymianie świec. Więc, gdybyś znalał chwilkę czasu – to bardzo proszę umów się z bubu321. Ja bym tak zrobiła, gdyby mi zaproponował, że przyjedzie zbadać mój samochód. Mój termostat w logach z jazdy w trasie – 85-92st. Różnie jak było w różnych testach, ale poniżej 75 nie spadła temp. Na wyświetlaczu przy aktualnych temp. mam cały czas 90st, po jakim czasie – nie wiem, musiałabym sprawdzić, ale raczej szybko.

- Stetoskop – nie wiem, nie znajdę pewnie w LDZ nikogo, kto ma i zajrzy. Z drugiej strony taki obraz wtrysków jak na zdjęciu, to konkretne objaawy ze strony wtrysków powinny być. Ja nie mam objawów.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 31-12-2011 o 05:39

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Tu nie o to chodzi, że ja nie chcę. Już z bubu321 rozmawiałem na ten temat. Ja bardzo chętnie poddam testom auto, ale to zależy czy będę miał czas, czy będę na miejscu. Każde testy nie dość że tu pomogą przy badaniach to i ja poznaje własny samochód od każdej strony. Także każda ze stron ma z tego plusy Postaram się być wtedy w domu, ale jeszcze jest za wcześnie żeby potwierdzić cokolwiek na 100%.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ok. Dzięki.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- w tym testowym aucie nie ma żadnych bledów, fakt zapala się lampka MIL ale nie daje żadnego błędu w pamięci, dziwne.
    - taki efekt wystepuje tylko w przedziale obrotów 3 - 3.5 tys, dziwne są te JTS.
    - co do testów to jestem wolny w dniach 6, 7, 8 01.2011, do wyboru.
    - @majka
    - a co myślisz o tej teorii fałszywego powietrza, ta teoria mi prawie wszystko tłumaczy z problemami w twoim aucie.
    - fałszywe powietrze daje się we znaki tylko na biegu jałowym, np. fałszywe powietrze z uszczelki elektromagnesu zaworu dwukomorowego.
    - zasadnicze pytanie jak znależć i stwierdzić to fałszywe powietrze.
    - mechanik zwykle podczas pracy silnika na biegu jałowym puszcza palny gaz obok kolektora ssącego i patrzy na stałość obrotów silnika.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 31-12-2011 o 07:22