Muszę zajrzeć do tego panela i zobaczyć jaki eprom tam siedzi. Skoro da się wyzerować centralkę od alarmu to i ten klimatronik powinno się dać przeprogramować. Bubu123 by się przydał...
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Dzisiaj zajrzałem w okolice tych wtyczek od nagrzewnicy i na kablach jest naklejka z datą rok 2006 czyli podejrzewam, że jakaś wlepka na kablach po akcji serwisowej która była przeprowadzana i jest o tym info w internecie. Tylko po jaki gwint np. u mnie naprawiali to jakby miało to nie działać z tym panelem co ja mam? Na elektryce się nie znam, miernika w domu nie mam, a więc nic nie sprawdzę, a więc śledzę ten temat i może ktoś w końcu dojdzie do ładu z tym wszystkim. Mam podłączone 2 wtyczki szarą i niebieską i od nich odchodzą jeszcze kable do rozdzielacza szarego z którego wychodzą jeszcze 2 niebieskie wtyczki. Przekaźniki z tego co zauważyłem (słabo je widać) mam dwa jeden czarny a drugi czerwony bodajże![]()
No więc właśnie po jaki gwint jesli miałoby nie działać. Ja widziałem z 10 alf w dieslach z takimi instalacjami i siedziały tam klimatroniki ...60 lub ...50 w anglikach - no to po jaki gwint? I dlatego pisałem że na oczy nikt nie widział tego klimatronika co ma jaboleq. No niestety jaboleq napewno ma taki bo dzisiaj widziałem taki panel w niemczech za 95e więc jednak taki istnieje.
Tyle że do numeru podawanego przez jabolqa trzeba dodać zero na końcu.
Ja mam klimatronik ....60 więc będę musiał dojść co jest grane - jak dojdę to napiszę. Tyle że jak napisałem -jestem w otyle gorszej sytuacji że ja dokładam to i to do benzyniaka a nie diesla i nie mam tego w oryginale.
Zobacz sobie na mój post nr. 38 ze strony 4 owego tematu. może masz to samo co ja? Rocznik 02 polift w środkuObok ogrzewania szyb na panelu klimatronika mam przycisk do max. ogrzewania szyb. Faktycznie po jego włączeniu automat sam przełącza nawiew na przednią szybe + ogrzewanie na max. + ogrzewanie tylnej szyby + prędkość wiatraka ogranicza do minimum, po czym (nie pamiętam po ilu km lub po jakim czasie) co jakiś czas zwiększa prędkość wentylatora. Czuć nawet letnie powietrze, tylko teraz nie wiem, czy to już od silnika, czy z tej nagrzewnicy.
Tak kolego majster mam tak samo, właśnie twoje zdjęcia z tego tematu natchnęły mnie do sprawdzenia u siebie i wygląda to tak samo, również polift w środku 02r.Coś mi się nie chce wierzyć, że to nie działa skoro wszystko jest i na dodatek mieliśmy akcje serwisową w swoich autach
![]()
I sie nie dowiesz na 100% póki nie sprawdzisz. Żaróweczka 12 V z dwoma kabelkami. Kabelki wetknij we wtyczkę w grzałce żeby się stykały z konektorami. Jeden kabelek do czerwonego kabelka, drugi kabelek do czarnego przewodu. Jak Ci się zaświeci w czasie jazdy to działa. Jak nie to znaczy że nie działa.
Ale...
Twój opis pasuje do normalnego działania tej funkcji bez dodatkowej nagrzewnicy. U mnie własnie tak jest bez dodatkowej nagrzewnicy. Z dodatkową nagrzewnicą ciepłe powinno lecieć od razu.
U siebie mam żaróweczki do obwodów z obu przekaźników - nie świecą się - czyli na 200% dodatkowa nagrzewnica nie jest włączana.
Ja mam panel z numerem 1560514400 - dzisiaj lub jutro rano sprawdzę procedurę która opisujesz, tym bardziej że od jakiś dwóch tygodni mam zamontowane diody i jak na razie żadna się jeszcze nie zaświeciła.
Natomiast jak podam sterowanie 12V na przekaźniki to wtedy diody zapalają się więc instalacja jest sprawna, a brakuje sygnału ze sterownika na przekaźniki.
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
1560514400 - no ten to raczej nie zadziała.... wg mnie. Jak masz diody (świecące) to tak jakbyś miał żarówki. Ważne żeby anoda szła na plus a katoda na minus, bo jak odwrotnie to nigdy się nie zaświeci.
Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 09-10-2013 o 08:24
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM