Strona 17 z 33 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021222324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 325

Temat: Szarpanie - EGR, przepływomierz, itp.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Tomek, przeczytałem i wnioskuje z tego tylko, że mam zaślepić pełną blachą na próbę. Jednak tak samo jak Prezes-tk nurtują mnie pytania dlaczego się tak dzieje.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał BB85 Zobacz post
    Tomek, przeczytałem i wnioskuje z tego tylko, że mam zaślepić pełną blachą na próbę. Jednak tak samo jak Prezes-tk nurtują mnie pytania dlaczego się tak dzieje.
    Jak na razie - ciężko to stwierdzić. Ktoś musiałby się trochę poświęcić i powymieniać sporo rzeczy w takim aucie, żeby w końcu trafić na faktyczną przyczynę szarpania. Już pisałem w tym wątku, jak pracuje EGR i od czego uzależnione jest jego otwarcie. Bywa tak, że jest np. samochód zupełnie sprawny, jeździ, nic nie szarpie. Usuwamy klapy w kolektorze (plastik, działanie prewencyjne ). Po tej operacji auto zaczyna dostawać czkawki... Można sobie podmieniać EGR-y do woli, zaślepki z dziurami też nie pomagają. Nie chcę tutaj snuć żadnych teorii, natomiast problem ten dotyczy praktycznie wszystkich aut z silnikami 1.9 grupy Fiat/GM (to samo dzieje się w np. Oplach).
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pirat drogowy Avatar losdamianos
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Z tego co mi tłumaczył typ w ASO to wadliwy materiał samego EGR. Podobno Fiat od dłuższego czasu przymierza się do zmiany dostawcy tej części ale jak to ZAWSZE bywa w takich przypadkach - nikomu się nie śpieszy bo po co?
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
    Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał losdamianos Zobacz post
    wadliwy materiał samego EGR
    Więc dlaczego w takim wypadku nie pomaga wymiana na nowy zawór?
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Ktoś musiałby się trochę poświęcić i powymieniać sporo rzeczy w takim aucie, żeby w końcu trafić na faktyczną przyczynę szarpania.
    To wydaje mi się najbliższe prawdy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Może wcale nie tak dużo. Po zakupie auta miałem może nie trudności ale dyskomfort z odpalaniem potrafił zgasnąć, obroty falowały, dym jak ze starego Jelcza). Usunąłem DPF, wyłączyłem EGR (oczywiście całkowitcie zaślepiony) i nic. Zmiana kolektora na "bezklapowy" i całe zło odeszło. Ciekaw jestem, co by było, gdybym od tego zaczął. Zaznaczam: dotyczy 2,4. A jeżeli w 1,9 po "prewencyjnym" usunięciu klap jest gorzej to może nie tędy droga? W sumie nie chciałbym, zeby auto po "naprawie" czy też poprawianiu fabryki chodziło gorzej.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Może wcale nie tak dużo. Po zakupie auta miałem może nie trudności ale dyskomfort z odpalaniem potrafił zgasnąć, obroty falowały, dym jak ze starego Jelcza). Usunąłem DPF, wyłączyłem EGR (oczywiście całkowitcie zaślepiony) i nic. Zmiana kolektora na "bezklapowy" i całe zło odeszło. Ciekaw jestem, co by było, gdybym od tego zaczął. Zaznaczam: dotyczy 2,4. A jeżeli w 1,9 po "prewencyjnym" usunięciu klap jest gorzej to może nie tędy droga? W sumie nie chciałbym, zeby auto po "naprawie" czy też poprawianiu fabryki chodziło gorzej.
    Ale tu nie ma reguły. Na 10 159-ek szarpią może 2 sztuki. Niezależnie od stanu kolektora Przy czym podałem przykład, który mnie samego zaskoczył - i tak naprawdę zjawisko nie powinno mieć nic wspólnego z obecnością klap w kolektorze.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar losdamianos
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Tomek czy programowe wyłączenie EGR raz na zawsze zamknie problem?
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
    Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Bywa tak, że jest np. samochód zupełnie sprawny, jeździ, nic nie szarpie. Usuwamy klapy w kolektorze (plastik, działanie prewencyjne ). Po tej operacji auto zaczyna dostawać czkawki...
    No to w tym wypadku chyba jasne co jest przyczyna "czkania" - brak klap.
    A co do przyczyny to wydaje sie, ze to beda jakies problemy z dostarczaniem powietrza do cylindrow. Dawniej auto mialo gaznik i ... tyle. Teraz powietrze leci przez egr, klapy i cholera wie co jeszcze mijajac po drodze pare czujnikow.
    I teraz jak w jakims miejscu ma zawirowania albo cos go spowalnia to po prostu szarpie ... tylko pytanie gdzie tak sie dzieje?
    Ostatnio edytowane przez oops2k ; 29-05-2013 o 13:37

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)

Domyślnie

Zaślepiłem ostatnio egr w mojej Alfie, żeby sprawdzić czy zniknie szarpanie w zakresie 1500-2000. Oczywiście problem zniknął. Mam pytanie jak długo można jeździć bez wyłączenia egr'a w komputerze? Oczywiście zamierzam to zrobić, ale dopiero po długim weekendzie. Czy może to mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie całości, oprócz świecącej się kontrolki check?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał losdamianos Zobacz post
    Tomek czy programowe wyłączenie EGR raz na zawsze zamknie problem?
    Tak.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    No to w tym wypadku chyba jasne co jest przyczyna "czkania" - brak klap.
    A co z czkaniem w autach z klapami?

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    I teraz jak w jakims miejscu ma zawirowania albo cos go spowalnia to po prostu szarpie ... tylko pytanie gdzie tak sie dzieje?
    Teraz to po parudziesięciu tysiącach kilometrów 1.9 JTD ma zasyfiony nie tylko kolektor i EGR - ale m.in. wszystkie kanały dolotowe w głowicy. I nie mamy pewności, że to zasyfienie (którego bardzo trudno jest się pozbyć bez demontażu głowicy) nie powoduje takiej anomalii w sytuacji, jak "odgruzujesz" dolot przed głowicą. Generalnie sprawa jest dziwna, bo samo zachowanie się EGR jest wtedy dziwne - następuje nagłe otwieranie i przymykanie zaworu.