Tomek, przeczytałem i wnioskuje z tego tylko, że mam zaślepić pełną blachą na próbę. Jednak tak samo jak Prezes-tk nurtują mnie pytania dlaczego się tak dzieje.
Tomek, przeczytałem i wnioskuje z tego tylko, że mam zaślepić pełną blachą na próbę. Jednak tak samo jak Prezes-tk nurtują mnie pytania dlaczego się tak dzieje.
Jak na razie - ciężko to stwierdzić. Ktoś musiałby się trochę poświęcić i powymieniać sporo rzeczy w takim aucie, żeby w końcu trafić na faktyczną przyczynę szarpania. Już pisałem w tym wątku, jak pracuje EGR i od czego uzależnione jest jego otwarcie. Bywa tak, że jest np. samochód zupełnie sprawny, jeździ, nic nie szarpie. Usuwamy klapy w kolektorze (plastik, działanie prewencyjne). Po tej operacji auto zaczyna dostawać czkawki... Można sobie podmieniać EGR-y do woli, zaślepki z dziurami też nie pomagają. Nie chcę tutaj snuć żadnych teorii, natomiast problem ten dotyczy praktycznie wszystkich aut z silnikami 1.9 grupy Fiat/GM (to samo dzieje się w np. Oplach).
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Z tego co mi tłumaczył typ w ASO to wadliwy materiał samego EGR. Podobno Fiat od dłuższego czasu przymierza się do zmiany dostawcy tej części ale jak to ZAWSZE bywa w takich przypadkach - nikomu się nie śpieszy bo po co?
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
Może wcale nie tak dużo. Po zakupie auta miałem może nie trudności ale dyskomfort z odpalaniem potrafił zgasnąć, obroty falowały, dym jak ze starego Jelcza). Usunąłem DPF, wyłączyłem EGR (oczywiście całkowitcie zaślepiony) i nic. Zmiana kolektora na "bezklapowy" i całe zło odeszło. Ciekaw jestem, co by było, gdybym od tego zaczął. Zaznaczam: dotyczy 2,4. A jeżeli w 1,9 po "prewencyjnym" usunięciu klap jest gorzej to może nie tędy droga? W sumie nie chciałbym, zeby auto po "naprawie" czy też poprawianiu fabryki chodziło gorzej.
Tomek czy programowe wyłączenie EGR raz na zawsze zamknie problem?
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
No to w tym wypadku chyba jasne co jest przyczyna "czkania" - brak klap.
A co do przyczyny to wydaje sie, ze to beda jakies problemy z dostarczaniem powietrza do cylindrow. Dawniej auto mialo gaznik i ... tyle. Teraz powietrze leci przez egr, klapy i cholera wie co jeszcze mijajac po drodze pare czujnikow.
I teraz jak w jakims miejscu ma zawirowania albo cos go spowalnia to po prostu szarpie ... tylko pytanie gdzie tak sie dzieje?
Ostatnio edytowane przez oops2k ; 29-05-2013 o 13:37
Zaślepiłem ostatnio egr w mojej Alfie, żeby sprawdzić czy zniknie szarpanie w zakresie 1500-2000. Oczywiście problem zniknął. Mam pytanie jak długo można jeździć bez wyłączenia egr'a w komputerze? Oczywiście zamierzam to zrobić, ale dopiero po długim weekendzie. Czy może to mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie całości, oprócz świecącej się kontrolki check?
Tak.
- - - Updated - - -
A co z czkaniem w autach z klapami?
Teraz to po parudziesięciu tysiącach kilometrów 1.9 JTD ma zasyfiony nie tylko kolektor i EGR - ale m.in. wszystkie kanały dolotowe w głowicy. I nie mamy pewności, że to zasyfienie (którego bardzo trudno jest się pozbyć bez demontażu głowicy) nie powoduje takiej anomalii w sytuacji, jak "odgruzujesz" dolot przed głowicą. Generalnie sprawa jest dziwna, bo samo zachowanie się EGR jest wtedy dziwne - następuje nagłe otwieranie i przymykanie zaworu.