Strona 173 z 247 PierwszyPierwszy ... 73123163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,721 do 1,730 z 2461

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Autko dopiero co kupiłem, około tygodnia temu. I od początku poziom płynu wspomagania na zimnym silniku był trochę ponad minimum. Wspomaganie wyło, zwłaszcza przy ruszaniu kierownicą na niskich obrotach to było słychać i z obrotami wzrastało (wyczułem to dopiero po jakichś 300 km od zakupu, bo wcześniej jechałem jednostajnie po ekspresówce).
    Co prawda wtedy płyn nie pienił się, choć po odkręceniu dość żwawo sobie w zbiorniczku pływał, ale od wczoraj po zmianie płynu wspomagania na nowy (w ASO robiłem startową wymianę płynów i filtrów oraz ogólny przegląd - no i mówiłem, im że wyje wspomaganie), płyn pieni się, fontanna strzela do góry gdy na włączonym silniku odkręcę korek, a poza tym płyn wylewa się spod korka podczas jazdy (i chyba wyje też głośniej niż wcześniej).

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Wspomaganie wyje wtedy gdy w układzie jest powietrze. Rozumiem, że wypuścili auto z ASO z wyjącym wspomaganiem? Zuchy.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    Autko dopiero co kupiłem, około tygodnia temu. I od początku poziom płynu wspomagania na zimnym silniku był trochę ponad minimum. Wspomaganie wyło, zwłaszcza przy ruszaniu kierownicą na niskich obrotach to było słychać i z obrotami wzrastało (wyczułem to dopiero po jakichś 300 km od zakupu, bo wcześniej jechałem jednostajnie po ekspresówce).
    Co prawda wtedy płyn nie pienił się, choć po odkręceniu dość żwawo sobie w zbiorniczku pływał, ale od wczoraj po zmianie płynu wspomagania na nowy (w ASO robiłem startową wymianę płynów i filtrów oraz ogólny przegląd - no i mówiłem, im że wyje wspomaganie), płyn pieni się, fontanna strzela do góry gdy na włączonym silniku odkręcę korek, a poza tym płyn wylewa się spod korka podczas jazdy (i chyba wyje też głośniej niż wcześniej).
    Pojedź do warsztatu w którym byłeś i niech poprawią robotę. Masz na zleceniu (powinieneś mieć) zgłaszane usterki. Po coś chyba są autoryzowaną stacją. (Choć osobiście mam wrażenie, że autoryzacja w przypadku AR rozdawana jest w Lays'ach)
    Ciekawe jaki płyn wlali.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

plyn szalec ani wychlapywac sie nie ma prawa,natomiast pompa w tbi wychodzi na to ze nie jest szczegolnie cicha - zarowno moja nowa ori jak i pare innych tbi ktore slyszalem tak miały (jest osobny watek na forum który zalozylem o wyciu pompy ale w tbi , wrzucalem filmy po wymianie i ludzie pisali ze brzeczenie to norma)

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Byłem właśnie w ASO. Dolali płynu wspomagania i mówią ze to pompa. nie wymienili zbiorniczka ani jakichkolwiek przewodów. Mówią ze wymienia mi pompę za 1,5 tyg bo tak maja termin a do tego czasu mam tak jezdzic. Niepoważnie są. Auto wyje coraz mocniej. A kierownica coraz ciężej ruszać. Znacie na Pomorzu lepszy serwis niż ASO Autoplus bo o nich mowa bo muszę chyba na gwałt gdzieś indziej jechać?

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Pompa wyje tylko wtedy gdy jest zapowietrzona. Drugim uszkodzeniem pompy jest grzechotanie co świadczy o uszkodzeniu łożysk.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Auto

Domyślnie

Byłem właśnie w ASO. Dolali płynu wspomagania i mówią ze to pompa. nie wymienili zbiorniczka ani jakichkolwiek przewodów. Mówią ze wymienia mi pompę za 1,5 tyg bo tak maja termin a do tego czasu mam tak jezdzic. Niepoważnie są. Auto wyje coraz mocniej. A kierownica coraz ciężej ruszać. Znacie na Pomorzu lepszy serwis niż ASO Autoplus bo o nich mowa bo muszę chyba na gwałt gdzieś indziej jechać?
    pompa w aso to 3500zl katalogowo... ja kupilem nowa ori pozmianowa za bodajze 700 z jakiejs wyprzedazy, ale mieli jedna sztuke od ktoregos aso ze stoku paroletni lezak magazynowy podobno.

w razie czego bym regenerowal jesli to faktycznie pompa, ewentualnie sa zamienniki za ok 800-1000zl jak oddasz stara pompe.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Pompa wyje tylko wtedy gdy jest zapowietrzona. Drugim uszkodzeniem pompy jest grzechotanie co świadczy o uszkodzeniu łożysk.
    zapowietrzona pompa nie powinna sie sama dosc szybko odpowietrzyc o ile nie brakuje plynu?
    moja wyla przy kreceniu i gumowala a zadne wymiany plynu i jezdzenie przez tydzien nic nie pomogly

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

płyn pieni się
    Skoro jednak się pieni, to wymień wąż między zbiorniczkiem a pompą. W sklepie rolniczym kup przewód do ukł. chłodzenia 15 lub 16 mm. Ten oryginalny może z pozoru wyglądać dobrze, ale mój był sparciały i mimo to płyn nie wyciekał. A płyn w zbiorniczku szalał, pompa była głośna i przy wysokich obrotach wspomaganie na chwilę znikało.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9jtdm 8v 120km

Domyślnie

Miał ktoś do czynienia z pompami wspomagania z kwoty w okolicach 400zł ? Na allegro jest kilka takich pomp http://allegro.pl/pompa-wspomagania-...797062908.html . Kosztują 400zł, a pozostałe firmy za regeneracje życzą sobie ok.350zł. Czy jest sens takie coś kupować ? Do regeneracji nie jest przekonany, boję się raczej tego. Regenerowałem kilka rzeczy i nie jestem z nich zadowolony.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Skoro jednak się pieni, to wymień wąż między zbiorniczkiem a pompą. W sklepie rolniczym kup przewód do ukł. chłodzenia 15 lub 16 mm. Ten oryginalny może z pozoru wyglądać dobrze, ale mój był sparciały i mimo to płyn nie wyciekał. A płyn w zbiorniczku szalał, pompa była głośna i przy wysokich obrotach wspomaganie na chwilę znikało.
    sparcialy? kolega Fawkes ma auto z konca 2011r i 30tys nalatane, to chyba bylaby przesada zeby sparcial, choc pewnie i to warto sprawdzic wizualnie (ale jesli takie rzeczy bierzemy pod uwage, to brudne sitko byloby bardziej prawdopodobne, i oczywiscie tez trzeba sprawdzic)