Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 379

Temat: czujnik ciśnienia doładowania

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

W temacie nagłego spadku ciśnienia doładowania. Ostatnio zauważyłem, że zjawisko się nasiliło (po wgraniu ulepszonej mapy ECU). Występuje tylko na drugim biegu przy głębiej wciśniętym gazie (niekoniecznie w podłogę, ale przy średnio-dynamicznym przyspieszaniu czasem w ogóle nie występuje) w okolicy 2800-2900 obr/min. Wskazówka wędruje do około 1.5 bar, po czym spada o kreskę w dół i znów szybko pędzi w górę. Wygrał ktoś z tym? Overboost?

EDIT: Później zrobię logi.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Ja tak mialem ,wymienilem czujnik bo byl walniety,zalozylem od opla i duuuuuza roznica na plus

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    W temacie nagłego spadku ciśnienia doładowania. Ostatnio zauważyłem, że zjawisko się nasiliło (po wgraniu ulepszonej mapy ECU). Występuje tylko na drugim biegu przy głębiej wciśniętym gazie (niekoniecznie w podłogę, ale przy średnio-dynamicznym przyspieszaniu czasem w ogóle nie występuje) w okolicy 2800-2900 obr/min. Wskazówka wędruje do około 1.5 bar, po czym spada o kreskę w dół i znów szybko pędzi w górę. Wygrał ktoś z tym? Overboost?

EDIT: Później zrobię logi.

Czujesz brak mocy? Czy tylko wskazówka szaleje?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Chciałem zrobić logi, ale częstotliwość próbkowania jest zbyt mała, żeby cokolwiek na nich zauważyć. Da się ją zwiększyć czy jest to ograniczone wyłącznie szybkością interfejsu? (Mam ELM 1.4, posiadam też KKL, ale na nim nie testowałem).
    Zrobiłem sobie przejażdżkę do momentu osiągnięcia przez silnik temperatury znamionowej, chciałem zrobić te logi, ale jak na złość ta dziura była ledwie wyczuwalna (spadek ciśnienia max pół kreski). Wczoraj dziura była znacznie większa, jednak zauważyłem to podczas dłuższej trasy 700 km.
    Tak więc chwilowy spadek mocy podczas spadku ciśnienia doładowania występuje. Pojutrze jak wymienię sprzęgło to podmienię czujnik ciśnienia i overboost z innego egzemplarza 159.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

U mnie występuje duży spadek ciśnienia doładowania w okolicy 2tyś obrotów, spada o dwie kreski jeśli delikatnie przyspieszam, jeśli daje but w podłodze wskazówka ani drgnie z przedostatniej kreski i nie czuć spadku mocy. Dzieję sie to tylko podczas delikatnego przespieszania, i wyczuwalne to jest najbardziej na 2 i 3 biegu na wyższych nie czuć tych spadków. Czujnik ciśnienia doładowania i overboost kupione nowe i dalej to samo pozostaje chyba zmienna geometria;/

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

A może jest to skutek uboczny usunięcia klap wirowych lub zaślepienia EGR?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Ja tak mialem ,wymienilem czujnik bo byl walniety,zalozylem od opla i duuuuuza roznica na plus
    Też występował spadek mocy? Duża różnica na plus = dziura zniknęła?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Ja mam klapy wyrzucone, egr wyłączony, dpf wywalony, ale przed tymi zabiegami też miałem problem z poszarpywaniem przy 2tyś obrotów więc to chyba nie to. Cinek stawia na zmienną geometrię po gruntownym sprawdzeniu samochodu, nic innego do głowy mu nie przychodzi.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

- - - Updated - - -

Też występował spadek mocy? Duża różnica na plus = dziura zniknęła?
    auto przyspieszalo po chwili stop,i za chwile znowu,po wymianie ciagnie rowno az milododam ze mam 8v

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Witam wszystkich ponownie.
    Piszę ponieważ uporałem się ze swoimi przypadłościami. Zdenerwowałem się i zrobiłem:
    - zregenerowałem kolektor dolotowy - klapki przepuszczały ciśnienie uciekało i auto słabo się zbierało. Nie zdecydowałem się na wywalenie tylko na regenerację. Efekt silnik pracuje równo duuuużo ciszej niż przedtem, nie słyszeć gwizdów z pod maski. Polecam: http://www.kolektorycdti.pl
    - oczywiście kolektor wyczyszczony bo w środku smoła w duuużej ilości.
    - zdemontowałem głowicę, ponieważ miałem urwaną szpilkę kolektora wydechowego - dziadostwo i tyle!!! - głowicę dałem sobie do sprawdzenia i okazało się, że ten szlam smołowy zalega na zaworach i gniazdach zaworowych no i znów ciśnienie ucieka!!!! Goście u których to robiłem to zanim przystąpili do obróbki, to dzień moczyli głowicę w specjalnym roztworze aby pozbyć się tego szlamu. A więc szpilki zmienione i głowica oczyszczona.
    - Okazało się, że EGR przepuszcza. Oczywiście znów okazało się, że ktoś poprzeciągał gwinty na szpilkach mocujących EGR do kolektora ssącego. Szpilki nowe przerobione i nagwintowane. EGR zaślepiony fabryczną zaślepką z dziurami jako rozwiązanie serwisowe.
    - Teraz ciśnienie trzyma się jak 102 albo lepiej. Nareszcie auto nie ma dziury i od zera daje takiego kopa, że aż można się przestraszyć!!!!
    Wszystkim, którzy mają problemy z ciśnieniem doładowania polecam:
    - aby zrobić sobie porządek z klapami (regeneracja lub wywalenie i problem znika) Ja sam regenerowałem u gościa z tej stronki: http://www.kolektorycdti.pl Jeśli ktoś będzie potrzebował kom. to proszę pisać na priv.
    - zaślepić EGR (lub usunąć systemowo ale tylko wtedy kiedy wywalamy równocześnie DPF lib jest już wywalony. W przeciwnym wypadku samo usunięcie klap i wyłączenie systemowe EGR-u spowoduje zniszczenie DPF - u i większy problem się zrobi i koszty.
    Jeżeli ktoś potrzebowałby pomocy przy demontażu czegokolwiek w tym silniku chętnie posłużę pomocą. Na wszelkie zapytania też odpowiem
    Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania.

PS.
    Oczywiście przy czyszczeniu też wyczyściłem ten czujnik doładowania z kolektora

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    - zaślepić EGR (lub usunąć systemowo ale tylko wtedy kiedy wywalamy równocześnie DPF lib jest już wywalony. W przeciwnym wypadku samo usunięcie klap i wyłączenie systemowe EGR-u spowoduje zniszczenie DPF - u i większy problem się zrobi i koszty.
    Na czym opierasz swoją wiedzę?

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline