Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 891011121314151617181920212223242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 253

Temat: 2,4 JTDM nierówna praca silnika

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Jesli nie masz czasu na samodzielne sprawdzenie, to jedz do kumatego mechanika. Zapewne masz jakiegos, u ktorego serwisowales 147.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

147 chodziła jak malina, tylko eksploatacyjne rzeczy, a zawieszenie sam robiłem. Ale masz rację, mam takiego w Poznaniu miłośnika/speca od Alf...zobaczę może nie zamknął jeszcze biznesu

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Mieszka w
    Poz
    Auto

Domyślnie

Przeczyściłem EGR i "przepustnicę", podobnie jak kiedyś w 147 miała tonę nagaru.

Nie wiem , czy jest różnica. Auto po dłuższym postoju (kilka godzin) czasem odpala normalnie, a czasem odpali i chodzi nierówno przez kilka sekund, puści w tym przypadku też szarego bąka.
    Mechanik do którego jeździłem kiedyś ma urlop do końca sierpnia. Zadzwoniłem więc do ASO (Polcar), żeby się umówić na diagnostykę.
    Jedna rzecz mnie tylko zmartwiła, bo kolega z serwisu wspomniał, że może nie odczytać błędów na ciepłym silniku.
    Wspomniałem, że można sprawdzić korektę wtrysków, bo może to wtryskiwacz a on na to że może być inna przyczyna: uszkodzona głowica....no trochę mnie to zmartwiło i zbiło z tropu...

Blue....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

szary "bąk" w 2,4 to 90% klapy w kolektorze,zapewne przy odpalaniu masz też wrażenie,że idzie na trzy cylindry,jest zmulony,poszrpuje np przy dojezdzie do swiateł itp
    Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS

Mieszka w
    Poz
    Auto

Domyślnie

dokładnie tak jest, ale to szybko mu mija, nie dojadę nawet do świateł co mam zrobić jak to klapy?

Blue....

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Cześć Tomi. Z 2,4 tak właśnie jest jak napisałeś. Pracuje nierówno na jałowym biegu, puszcza rano chmurkę i problemy z rozruchem. Wszystko jest na forum opisane. Powody to nieszczelności w dolocie/klapy wirowe/egr/dpf. Jak sam zaobserwowałem wśród innych i siebie wszystkie problemy zaczynają się od naragu. Zawala się egr i uwalają się klapy.. Póżniej dpf wypala się co chwila i końcowo auto dostaje tryby awaryjnego i jedzie jak by nie mogło. Zainteresuje się tymi tematami a będziesz się długo cieszył tym fajnym autem. Uszkodzona głowica wg. ASO hmmm ciekawe. Niekiedy takie serwisy tylko przypadkowo naprawiają auta. Głównie wymieniają co się da i jak najdrożej się da. Naprawa to efekt uboczny o ile się uda naprawić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał tommi Zobacz post
    dokładnie tak jest, ale to szybko mu mija, nie dojadę nawet do świateł co mam zrobić jak to klapy?
    wywal klapy z kolektora ,zaślep całkowicie egr i usuń go programowo.potem spokój.Nie jedź do ASO
    Ostatnio edytowane przez grzesk ; 08-08-2013 o 10:51
    Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS

Mieszka w
    Poz
    Auto

Domyślnie

dzięki chłopaki za rady, juz zrezygnowałem z wizyty w ASO. Nigdy w żadnym moim aucie ( a było ich już trochę, nie miałem problemów z głowicą, ale znam objawy jej uszkodzenia, a takich w alfie nie mam) ale każdy silnik ma swoje wady/cechy i dlatego taka zdalna diagnoza mnie zmartwiła.
    Jak wroci mój mechanik z urlopu podjadę na wizytę kontrolną a w międzyczasie poszukam kogoś do usunięcia pseudoekozabawek z mojego autka.

PS. dziś rano odpalił normalnie, tak 50 na 50 mu się zdaża.

pozdrawiam

Blue....

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Sam interesuję się tematem usunięcia klap wirowych z powodów jak wyżej opisał autor wątku. Czytałem szereg dyskusji na ten temat, między innymi na tym forum. Jednak ostatnio w necie znalazłem artykuł, którego autor nie zaleca usuwania klap. Powodem ma być to, że w razie rozbiegania się silnika istnienie klap jest jedynym sposobem na zgaszenie silnika.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    Sam interesuję się tematem usunięcia klap wirowych z powodów jak wyżej opisał autor wątku. Czytałem szereg dyskusji na ten temat, między innymi na tym forum. Jednak ostatnio w necie znalazłem artykuł, którego autor nie zaleca usuwania klap. Powodem ma być to, że w razie rozbiegania się silnika istnienie klap jest jedynym sposobem na zgaszenie silnika.
    Chyba autor tego artykułu pomylił klapy w kolektorze ssącym z klapą gaszącą...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów