Jesli nie masz czasu na samodzielne sprawdzenie, to jedz do kumatego mechanika. Zapewne masz jakiegos, u ktorego serwisowales 147.
Jesli nie masz czasu na samodzielne sprawdzenie, to jedz do kumatego mechanika. Zapewne masz jakiegos, u ktorego serwisowales 147.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
147 chodziła jak malina, tylko eksploatacyjne rzeczy, a zawieszenie sam robiłem. Ale masz rację, mam takiego w Poznaniu miłośnika/speca od Alf...zobaczę może nie zamknął jeszcze biznesu![]()
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Przeczyściłem EGR i "przepustnicę", podobnie jak kiedyś w 147 miała tonę nagaru.
Nie wiem , czy jest różnica. Auto po dłuższym postoju (kilka godzin) czasem odpala normalnie, a czasem odpali i chodzi nierówno przez kilka sekund, puści w tym przypadku też szarego bąka.
Mechanik do którego jeździłem kiedyś ma urlop do końca sierpnia. Zadzwoniłem więc do ASO (Polcar), żeby się umówić na diagnostykę.
Jedna rzecz mnie tylko zmartwiła, bo kolega z serwisu wspomniał, że może nie odczytać błędów na ciepłym silniku.
Wspomniałem, że można sprawdzić korektę wtrysków, bo może to wtryskiwacz a on na to że może być inna przyczyna: uszkodzona głowica....no trochę mnie to zmartwiło i zbiło z tropu...
Blue....
szary "bąk" w 2,4 to 90% klapy w kolektorze,zapewne przy odpalaniu masz też wrażenie,że idzie na trzy cylindry,jest zmulony,poszrpuje np przy dojezdzie do swiateł itp
Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS
dokładnie tak jest, ale to szybko mu mija, nie dojadę nawet do światełco mam zrobić jak to klapy?
Blue....
Cześć Tomi. Z 2,4 tak właśnie jest jak napisałeś. Pracuje nierówno na jałowym biegu, puszcza rano chmurkę i problemy z rozruchem. Wszystko jest na forum opisane. Powody to nieszczelności w dolocie/klapy wirowe/egr/dpf. Jak sam zaobserwowałem wśród innych i siebie wszystkie problemy zaczynają się od naragu. Zawala się egr i uwalają się klapy.. Póżniej dpf wypala się co chwila i końcowo auto dostaje tryby awaryjnego i jedzie jak by nie mogło. Zainteresuje się tymi tematami a będziesz się długo cieszył tym fajnym autem. Uszkodzona głowica wg. ASO hmmm ciekawe. Niekiedy takie serwisy tylko przypadkowo naprawiają auta. Głównie wymieniają co się da i jak najdrożej się da. Naprawa to efekt uboczny o ile się uda naprawić![]()
dzięki chłopaki za rady, juz zrezygnowałem z wizyty w ASO. Nigdy w żadnym moim aucie ( a było ich już trochę, nie miałem problemów z głowicą, ale znam objawy jej uszkodzenia, a takich w alfie nie mam) ale każdy silnik ma swoje wady/cechy i dlatego taka zdalna diagnoza mnie zmartwiła.
Jak wroci mój mechanik z urlopu podjadę na wizytę kontrolną a w międzyczasie poszukam kogoś do usunięcia pseudoekozabawek z mojego autka.
PS. dziś rano odpalił normalnie, tak 50 na 50 mu się zdaża.
pozdrawiam
Blue....
Sam interesuję się tematem usunięcia klap wirowych z powodów jak wyżej opisał autor wątku. Czytałem szereg dyskusji na ten temat, między innymi na tym forum. Jednak ostatnio w necie znalazłem artykuł, którego autor nie zaleca usuwania klap. Powodem ma być to, że w razie rozbiegania się silnika istnienie klap jest jedynym sposobem na zgaszenie silnika.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów