Raspberry Pi to trochę overkill, ale zaprogramowanie tego zajęłoby na pewno dużo mniej czasu niż na czymś innymMyślałem nad wykorzystaniem ELM327 + STM32, który wysyłałby komendy odpowiednie komendy AT. Są też STMy z CANem, ale implementacja całego protokołu diagnostycznego to trochę wyważanie otwartych drzwi.
Nie wiesz może jak się dobrać do wyświetlacza ze 159 tak, żeby wyświetlić na nim coś dodatkowego?Maly_777, może uchylisz rąbka tajemnicy?
Tajemnica handlowa![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Podobno nie ma głupich pytań, więc ryzykuję - u Was też moduł po włożeniu kluczyka do stacyjki wydaje 3 szybkie piknięcia?
Tak![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
To jeszcze jedno - na jakiej podstawie jest oceniana degradacja oleju? Przebieg od ostatniej wymiany?
Degradacja oleju jest obliczana jakimś tam algorytmem wymyślonym przez Włochów. Zależy od ilości wypaleń DPF, przebiegu od ostatniej wymiany (ale nie wymiany samej w sobie, tylko wymiany i zresetowaniu tegoż licznika degradacji).
Nie ma czujnika jakości oleju jak niektórzy sądzą.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Czy w JTS-sie do działania musi być kierownica multifunkcyjna???
Na dobrą sprawę mnie tylko interesuje cyknięcie zegarami.
Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2
Machnięcie wskazówkami po włączeniu zapłonu - bezcenne+10 do zajebistości 159
![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10