Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91011121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 230

Temat: Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał protowiec Zobacz post
    Zeszło mi się równe 5 godzin i cztery białe koszulki.
    A jakiego płynu użyłeś do czyszczenia?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar protowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał koniu Zobacz post
    A jakiego płynu użyłeś do czyszczenia?
    Uzylem rozcieńczalnika uniwersalnego. Starczyla mi butelka 500ml

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Fajnie słyszeć że ktoś robi takie czyszczenie jak ja ten nagar z moich zdjęć to są też przykłady zdjęć z netu. Odnośnie wyjęcia to ja wyjąłem bez odkręcania rury z płynem chłodniczym tylko ją trochę odgiąłem przy wyciąganiu tego dolotu, a te elektrozawory możliwe ze wymienisz i dalej będzie błąd wtedy trzeba wymienić czujkę położenia wałka rozrządu, ale elektrozawory zawsze sie przydadzą bo padają co jakiś czas +- 100kk wiec wymienisz będziesz miał na dłużej , i jeszcze polecam założyć oil catch tank żeby się zawory za szybko olejem nie oblepiały

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Też mam w planie zajrzeć do zaworów. Czekam na wiosnę
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

A czy ten zabieg jest całkowicie bezpieczny? Czy nie ma możliwości uszkodzenia zaworów, bo rozumiem, że czyścimy też zawory, a nie tylko ścianki gniazda?

Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    Fajnie słyszeć że ktoś robi takie czyszczenie jak ja ten nagar z moich zdjęć to są też przykłady zdjęć z netu. Odnośnie wyjęcia to ja wyjąłem bez odkręcania rury z płynem chłodniczym tylko ją trochę odgiąłem przy wyciąganiu tego dolotu, a te elektrozawory możliwe ze wymienisz i dalej będzie błąd wtedy trzeba wymienić czujkę położenia wałka rozrządu, ale elektrozawory zawsze sie przydadzą bo padają co jakiś czas +- 100kk wiec wymienisz będziesz miał na dłużej , i jeszcze polecam założyć oil catch tank żeby się zawory za szybko olejem nie oblepiały
    Tak sie zastanawiam z tym oil catch tankiem. Otworzylem ten zbiorniczek na resztki oleju i faktycznie byl pelny. A gdyby go systematycznie czyscic ? Taka sama filozofia by chyba byla co z catch tankiem, tylko czesciej czyscic.
    To jest zdjecie mojego czesciowo oczyszczonego zbiorniczka:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160207_155344.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	71.7 KB
ID:	190518

- - - Updated - - -

A czy ten zabieg jest całkowicie bezpieczny? Czy nie ma możliwości uszkodzenia zaworów, bo rozumiem, że czyścimy też zawory, a nie tylko ścianki gniazda?
    Mysle, ze jest bezpieczny. Nie bylem jakos szczegolnie delikatny dla tych zaworów. Ten nalot zbieral sie przez 10 lat u mnie wiec musialem troszke z nim powalczyc. A zdaje mi sie, ze w przypadku tego zabiegu głownie chodzi o wyczyszczenie zaworów. Cala reszta czysci sie zamoistnie przy tej calej walce

P.s. oczywiscie robilem to z pewnym wyczuciem. Nie ryłem w tych komorach az caly samochod sie bujał :p

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Mysle, ze jest bezpieczny. Nie bylem jakos szczegolnie delikatny dla tych zaworów. Ten nalot zbieral sie przez 10 lat u mnie wiec musialem troszke z nim powalczyc. A zdaje mi sie, ze w przypadku tego zabiegu głownie chodzi o wyczyszczenie zaworów. Cala reszta czysci sie zamoistnie przy tej calej walce

P.s. oczywiscie robilem to z pewnym wyczuciem. Nie ryłem w tych komorach az caly samochod sie bujał :p
    Ok, a powiedz mi czego dokładnie użyłeś do czyszczenia poza szmatkami z rozpuszczalnikiem?

Auto
    159

Domyślnie

Ok, a powiedz mi czego dokładnie użyłeś do czyszczenia poza szmatkami z rozpuszczalnikiem?
    Użyłem do tego takiego oto prętu :
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160209_131622.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	91.2 KB
ID:	190523

Jest on bardzo wygodny gdyz przez te male zabki doskonale trzyma material ktory polewasz rozpuszczalnikiem. Pamietaj tylko by dobrze owinac ten pret by nie porysować niczego w srodku.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Użyłem do tego takiego oto prętu :

Jest on bardzo wygodny gdyz przez te male zabki doskonale trzyma material ktory polewasz rozpuszczalnikiem. Pamietaj tylko by dobrze owinac ten pret by nie porysować niczego w srodku.
    Ok, dzięki za odpowiedź. W takim razie może też przymierzę się do tej profilaktyki Po czyszczeniu warto byłoby zajrzeć tam za rok i zobaczyć jak szybko osadza się ten nagar.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Moim zdaniem warto zamontować dodatkowy separator par oleju. To zawsze wydłuży ich drogę do głowicy i na pewno więcej ich zatrzyma.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10