Strona 19 z 29 PierwszyPierwszy ... 910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 282

Temat: System start & stop

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT Sportiva QV

Domyślnie

Jeżdżę z wyłączonym S&S. Pod wpływem postu włączyłem aby sprawdzić czy działa i zobaczyłem komunikat, że jest niedostępny Podładowałem akumulator przez noc (a ma może z pół roku, auto garażowane) i S&S znowu zadziałał. Czyli jest jak koledzy napisali wyżej, spada napięcie aku i po zabawie. No i fajnie, że znowu działa. Niemniej jednak z powrotem dałem go na off, bo pierwsze nie lubię tego systemu, a po drugie mam wrażenie, że częste włączanie, wyłączanie silnika działa degradująco na silnik i jego osprzęt.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał bojaco Zobacz post
    Jeżdżę z wyłączonym S&S. (...)mam wrażenie, że częste włączanie, wyłączanie silnika działa degradująco na silnik i jego osprzęt.
    dokladnie, tak jak piszesz. Wyłączajcie to badziewie, pozorna oszczędność i pseudo ekologia.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

Już w salonie radzili mi żebym go wyłączył i tak zrobiłem. Dzięki S&S (jak ktoś dużo jeździ po mieście) jest oszczędność na paliwie ale z drugiej strony trzeba uwzględnić koszt częstszej wymiany akumulatora.
    Giulietta 1.4 MA / AR 147 JTDM 16V

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał TILT Zobacz post
    Już w salonie radzili mi żebym go wyłączył i tak zrobiłem. Dzięki S&S (jak ktoś dużo jeździ po mieście) jest oszczędność na paliwie ale z drugiej strony trzeba uwzględnić koszt częstszej wymiany akumulatora.
    Da się S&S wyłączyć na stałe czy za każdym razem robicie to przyciskiem?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Jeżdżę od 10 lat z S&S (oczywiście w Giulietta od 1 roku) i system pracuje poprawne, nic się nie psuje a oszczędności są ok. 1 litra na 100km. Jak każda nowość budzi ona obawy u użytkowników. Powiem wam że mina bezcenna pasażera jak się S&S popisze . Są też elementy komfortu czyli cichutko ja silnik odpoczywa. I jeszcze jedno, latem stanie w korku nie służy silnikowi a w szczególności systemowi chłodzenia, S&S ogranicza stres temperaturowy.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Da się S&S wyłączyć na stałe czy za każdym razem robicie to przyciskiem?
    zależy od rocznika (softu), w nowych się da, w starszych może ale nie musi a w początkowych rocznikach się nie da

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 146 1.6 TS obecnie Punto Mr'12

Domyślnie

Witam.
    Jestem nowy na forum i mam pytanie odnoście systemu S&S w Punto evo, akumulator oryginał wymieniony po 15 miesiącach na gwarancji z tego samego powodu jak pojawił się znowu, a mianowicie system bez żadnych komunikatów na desce przestaje działać ładowanie akumulatora nic nie daje, napięcie na akumulatorze po nocy i temp. 2'C 12.5, jedyne co udało mi się zaobserwować to to ze jak odłączę akumulator całkowicie i podłączę go znowu to działa przez jakiś czas ( w zależności od temperatury raz dwa dni a raz tydzień ). Dodam jeszcze iż na początku przy mrozach system czasem skracał czas wyłączenia pojazdu , a teraz już tego nie robi... poprostu nie wyłącza pojazdu, Examiner pokazuje cały czas że aku jest nienaładowany a po odłączeniu aku i podłączeniu po chwili już jest wszystko ok.
    Proszę o jakieś wskazówki co mam robić z tym fantem, czy to znowu akumulator czy coś innego.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kup porządny akumulator , a nie to fabryczne badziewie
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 146 1.6 TS obecnie Punto Mr'12

Domyślnie

http://allegro.pl/bosch-s5-efb-12v-6...197365567.html

czy coś takiego można nazwać "porządną" baterią??
    czy i w twoim przypadku wymiana aku pomogła i problem nie powraca??
    czy miałeś też takie objawy jak ja ( głównie chodzi mi o zadziałanie systemu po odłączeniu i podłączeniu aku )

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek 1989 Zobacz post
    Witam.
    Jjedyne co udało mi się zaobserwować to to ze jak odłączę akumulator całkowicie i podłączę go znowu to działa przez jakiś czas ( w zależności od temperatury raz dwa dni a raz tydzień ). Dodam jeszcze iż na początku przy mrozach system czasem skracał czas wyłączenia pojazdu , a teraz już tego nie robi... poprostu nie wyłącza pojazdu, Examiner pokazuje cały czas że aku jest nienaładowany a po odłączeniu aku i podłączeniu po chwili już jest wszystko ok.
    Proszę o jakieś wskazówki co mam robić z tym fantem, czy to znowu akumulator czy coś innego.
    mogę się mylić ale mnie to wygląda na problem z IBS-em , chociaż dla pewności trzeba by choćby na próbe podłożyć jakiś inny porządny aku bo Twój może też takie cyrki robić -jesli problem bedzie nadal to znaczy ze jednak problem z czujnikiem , trzeba wykluczyć jedno albo drugie i bedzie wiadomo