100% racji. Kilkanaście lat temu producenci w Europie też nakazywali zmianę oleju co 8-10 tys. km. Ale w paradę weszła UE i jej pseudoekologiczna polityka zabijania ducha motoryzacji. Smutne, ale prawdziwe.
100% racji. Kilkanaście lat temu producenci w Europie też nakazywali zmianę oleju co 8-10 tys. km. Ale w paradę weszła UE i jej pseudoekologiczna polityka zabijania ducha motoryzacji. Smutne, ale prawdziwe.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jakiś rok temu, może 2 szukałem informacji na temat oleju marki Penrite (wtedy mi kompletnie nie znanej). Tak grzebałem w czeluściach internetu aż w końcu natrafiłem na test z rosyjskiego forum. Najlepsze jest to, że był on bardzo prosty ale "wyrazisty". Olej, które swoje przepracował był potem zleway do dużej banki i "rozprowadzany", aby na ściankach zrobił się film i było można go "zobaczyć". Wtedy było bardzo ładnie widać, jakie to piękne grudki innego rodzaju syfy się w nim pojawiły - głównie w tych wszystkich popularnych jak castrol, mobil itd. Jednak trzeba być sprawiedliwym, te firmy też miały "modele" w których tych syfów nie było. Więc ma znaczenie, co się dokładnie leje do silnika. Do tego dochodzi fakt, że większość olejów "sysntetycznych" to tak naprawdę oleje wykonane na bazie mineralnej z ogromną ilością dodatków, które później pod wpływem temperatury czy nacisków ulegają degredacji - widomo, im olej bardziej przepracowany, tym łatwiej ulega on potem tej "degradacji". Natomiast te droższe, jak Millers czy Penrite to bazy 100% syntetyczne (PAO). Zdarzają się tez jednak mieszanki np. 70% PAO i reszta mineralna (bodajże oznaczenie HC).
Po kolejnej wymianie oleju MILLERS OILS XF LONGLIFE C2 5W30 wraz z płukankę Milersa 250ml - tym razem samodzielnej sytuacja analogiczna jak wcześniej. Starego zeszło 4l wraz z płukanką czyli stan był 3.75 l dawało to max wskazanie na bagnecie i 3 kreski na wskaźniku. Olej ściekał ponad 1h, nawet lekko pochyliłem samochód na prawą stronę aby spadek był w stronę korka spustowego (korek wlewu odkręcony, bagnet wyjęty, filtr odkręcony) no i zeszło 4l (kapały już tylko pojedyncze krople). Uwaga dla tych co nie wiedzą jaki zastosować filtr na plastikowej budowie filtra na wierzchu jest opis Mann w przypadku filtra bez "dziubka". Nie trzeba więc go wyjmować, żeby sprawdzić jaki mamy typ (porada dla wymieniających pierwszy raz). Wlałem ok. 4,2l litra świeżego oleju i wskaźnik na desce pokazuje max poziom, a na bagnecie może 1mm ponad max. Czy może ktoś zmierzyć długość bagnetu mój ma długość całkowitą 61.7mm, a od czubka do metalowego walca (końca spirali przy rączce ) 51mm. Mam obawę, że coś jest nie tak z długością mojego bagnetu, bo jak inaczej tłumaczyć że wchodzi tylko 4,2 l, a u was blisko 4,7. Płukanka zastosowana po raz drugi dała efekt olej jest jak na razie przejrzysty.
Instrukcja dla silnika 1.9 16V jtdm podaje że oleju wchodzi 4,6l. Więc nie jest możliwe że po wlaniu 4,7 jest prawidłowy poziom. Pomijam te 100ml, ale przecież w silniku i tak zawsze zostaje coś oleju. Te 4,2l u ciebie jest OK. U mnie też wchodzi niewiele ponad 4l.
W żadnym 1.9 16V nie wejdzie 4.7 litra, ponieważ silnik został zaprojektowany na pojemność 4.6 litra jak jest zapisane w instrukcji
U mnie też wchodziło ok 4.2 litra do poziomu na bagnecie 4/5 max. Widocznie cały olej nie ma szans spaść z silnika, może to wynikać z jego konstrukcji. Albo np. na dnie miski zalega syf, który uniemożliwia całkowite spłynięcie oleju. Diesel to syfiarz
Dla porównania deklarowana pojemność 2.2 JTS to 5.4 litra, przy wymianie weszło mi ok 5.2.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
No fakt chyba za bardzo zasugerowałem się opiniami z forum, że da się spuścić tak dokładnie olej. Niepokoi mnie jednak wskazanie bagnetu, bo przed spuszczeniem starego miałem max na bagnecie (a 3 kreski na wskaźniku), a spuściłem realnie ok 3.7l plus .25l płukanki. Teraz mam 4.1-4.2l nowego a na bagnecie ciupkę ponad max (max na wskaźniku) jest to ok 0.5l oleju więcej, a bagnet tego nie odzwierciedla. Czy nasze bagnety są aż tak mało czytelne? Czy ewentualnie odciągnąć jak przy poprzedniej wymianie trochę oleju ok. 0.5l aby było dokładnie max na bagnecie (wskaźnik pokazywał wtedy połowę skali). Tylko wtedy wychodzi, że w silniku pozostaje ok. 1l starego oleju, a to chyba nie możliwe po godzinie zlewania?
- - - Updated - - -
Z tym 4.7l oczywiście przesadziłem, wiem że wchodzi 4.6l
- - - Updated - - -
No właśnie u ciebie wchodzi 4.2l a u mnie przy tej wartości jest lekko ponad max. Mimo rozrzedzenia płukanką olej, aż tak dobrze nie spływa.
Jeśli masz DPF to utrzymuj olej na poziomie 3/4. Zostawiasz w ten sposób margines dla paliwa.
jeśli wypalania są robione prawidłowo, bez przerywania paliwa w oleju nie przybywa.
a bagnet jest masakryczny, ja wiem tylko że olej mam, o dokładności mogę zapomnieć, aczkolwiek bywają momenty że da się z niego odczytać konkretny poziom
Mi w 2.0 JTDM po wymianie oleju z 5 litrowej bańki zostaje nieco ponad 100ml. Więc praktycznie wchodzi prawie te książkowe 4.9.
Alfaholik