Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Dwumas Valeo a sprawa Chipa

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Wytrzymałość dwumasu nie określa się mocą jaką osiągnie silnik, ale momentem, który musi obsłużyć w dolnym zakresie obrotów (tak prostym językiem). Generalnie zmniejszenie momentu w dolnych partiach obrotów spowoduje rozwiązanie problemu....

Choć tak sobie po chwili myślę – co ma moment czy moc do wytrzymałości dwumasu? Przecież to nie sprzęgło. Koło dwumasowe musi zniwelować niestałą pracę wału korbowego (przyspieszanie-zwalnianie podczas jednego cyklu pracy silnika). Wygląda po prostu na to, że zwiększanie momentu w niskich partiach powoduje o wiele większą "niestałość" obrotu wału korbowego (nie wiem w sumie jakiego słowa użyć: niestałość, nieliniowość, niestała prędkość kątowa wału?).

BTW nie wydaje mi się, żeby to był temat o tym czy ktoś uważa chiptuning za przerosty formy nad treścią, czy nie. Tak samo nie jest to wątek o tym czy kupić Alfe czy Audi oraz czy diesla czy benzynę. Ten wątek jest o tym, że koło dwumasowe z aftermarketu (ASO oraz nie-ASO) jest o wiele gorsze niż to zamontowane oryginalnie w fabryce.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-09-2013 o 10:15

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Strawko Zobacz post
    Dwumas jest przystosowany pod 150 KM, a nie pod 200 KM.
    Więc skoro problemy powtarzają się często w różnych przypadkach, to po co tuningować taki silnik? (nie wspomnę także o ogólnym tuningowaniu Diesli, bo dla mnie to przerost formy nad treścią)
    Co do brudnych rąk i zabrudzeń tarczy, myślę, że to zupełnie nie to.
    Raczej problem jest gdzieś w układzie napędowym poza sprzęgłem i dwumasą.
    Bo to taka pasja, jakbym miał do auta podejście całkowicie racjonalne to nigdy nie miałbym Alfy.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Miałem cromę 1.9 16v zrobiona na 197km i 420NM .Przejechałem po sofcie ponad 80 tys km ( większość moja zona,która nie zawsze technicznie puszcza sprzęgło itp),w dolnych obrotach również miałem spory moment.Przy odsprzedawaniu absolutnie nic tam się nie działo ani z dwumasą,ani sprzęgłem,a croma miała 150 tys km (kupiona z niecałymi 70 tys).Przebiego 80% miasto . Teraźniejszy właściciel również nic nie mówi o jakichś wadach przeniesienia.Dodam tylko,że croma jest cięzsza od 159,co ma jeszcze większy wpływ na zuzywanie przeniesienia.

Jakiś czas czytam o wadliwych sprzęgłach i dwumasach w 159.W cromie bankowo takie same były zatosowane i zachodze w głowę skąd te problemy ? Znam 2 159 również zrobione na 400Nm i około 190 km,przebiegi grubo ponad 150 tys i nic ze sprzęgłami się nie dzieje.programy u tunerów markowych.

Może najpierw trzeba przyjrzeć się tym "chipom" ,a dopiero potem mysleć o sprzęgłach i dwumasowych kołach ?Albo dobrze zweryfikować faktyczne przebiegi aut z problemami tego typu...

Randall - według mnie dwumasę masz ok,kwestia raczej samej tarczy,albo samego docisku.

Co do podnoszenia mocy, sensu itp: każdy ma swoje zdanie w tym temacie,ale może juz bez takiej zbędnej ekscytacji. Kto nie miał styczności przed i po oraz nie zrobił trochę kilometrów takim autem, ten nie ma pojęcia bladego o czym pisze.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 20-09-2013 o 10:31

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Ten wątek jest o tym, że koło dwumasowe z aftermarketu (ASO oraz nie-ASO) jest o wiele gorsze niż to zamontowane oryginalnie w fabryce.
    A propos montażu. Czy może być tak, że przyczyną opisanych powyżej przez kolegów problemów z drganiami po wymianie koła dwumasowego jest niefachowa obsługa/wymiana tych podzespołów?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Miałem cromę 1.9 16v zrobiona na 197km i 420NM .Przejechałem po sofcie ponad 80 tys km ( większość moja zona,która nie zawsze technicznie puszcza sprzęgło itp),w dolnych obrotach również miałem spory moment.Przy odsprzedawaniu absolutnie nic tam się nie działo ani z dwumasą,ani sprzęgłem,a croma miała 150 tys km (kupiona z niecałymi 70 tys).Przebiego 80% miasto . Teraźniejszy właściciel również nic nie mówi o jakichś wadach przeniesienia.Dodam tylko,że croma jest cięzsza od 159,co ma jeszcze większy wpływ na zuzywanie przeniesienia.

Jakiś czas czytam o wadliwych sprzęgłach i dwumasach w 159.W cromie bankowo takie same były zatosowane i zachodze w głowę skąd te problemy ? Znam 2 159 również zrobione na 400Nm i około 190 km,przebiegi grubo ponad 150 tys i nic ze sprzęgłami się nie dzieje.programy u tunerów markowych.
    Przy układzie napędowym oryginalnym, takim, jaki wyszedł z fabryki - problemów z przedwczesnym zużyciem się sprzęgła czy dwumasówki praktycznie nie ma. Nie wiem z czego to wynika, ale jest mocno losowa sytuacja po wymianie tych sprzęgieł na aftermarketowe, czy też OE sygnowane oczywiście przez Valeo/FPT. Albo obecnie produkowane części są słabsze, niż te, które były montowane fabrycznie - gorsze sprężyny w dwumasówce, cieńsze tarcze sprzęgieł, cholera wie. Faktem natomiast jest pojawianie się drgań po wymianie kompletów sprzegło/dwumasówka/łożysko w autach z mocnymi programami. Nie zawsze się tak dzieje, ale prawdopodobieństwo jest spore. Wygląda na to, jakby była to na ten moment kwestia szczęścia przy zakupie części - jedne wytrzymają więcej, inne mniej.

Ogólnie poziom jakości sprzęgieł, nie tylko do Alfy, jest wg mnie dramatyczny na rynku aftermarketowym.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie

Mnie nowa dwumasa ASO Fiat wytrzymała niecałe 20kkm. Tłukła bardziej niż stara fabryczna pod koniec swojego żywota. Auto całkowicie seryjne 136 km. Gwarancję uznali, ale kolejny raz może być już problem. Obecnie nowa po przejechaniu ok 2kkm już się trochę rozluźniła i też zaczyna brzęczeć przy gaszeniu - na razie tylko czasami i delikatnie. Przypadek? Nie sądzę. Chciałbym sobie zrobić program ale się zwyczajnie boję...

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał CaCrop Zobacz post
    Mnie nowa dwumasa ASO Fiat wytrzymała niecałe 20kkm. Tłukła bardziej niż stara fabryczna pod koniec swojego żywota. Auto całkowicie seryjne 136 km. Gwarancję uznali, ale kolejny raz może być już problem. Obecnie nowa po przejechaniu ok 2kkm już się trochę rozluźniła i też zaczyna brzęczeć przy gaszeniu - na razie tylko czasami i delikatnie. Przypadek? Nie sądzę. Chciałbym sobie zrobić program ale się zwyczajnie boję...
    Dlatego zamiast wymieniać na nowe, lepiej regenerować. Tylko u kogoś kto wie co robi...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar ChrisTopher159
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Dlatego zamiast wymieniać na nowe, lepiej regenerować. Tylko u kogoś kto wie co robi...
    Ale to jest jakieś nieporozumienie, że aby uniknąć nieprzyjemnych rezultatów wymiany podzespołu na nowy, należy regenerować element stary. Z regeneracją też różnie bywa. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale nie chcę się tutaj doszukiwać jakiejś daleko idącej strategii...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    volvo v50, a chce 159 2.0jtdm SW TI

Domyślnie

A może chodzi tu o serie model sprzegła... w Intercarsie jest kilka sprzegieł do 1.9 jtdm i duże różnice w cenie:
    http://sklep.intercars.com.pl/#/dyna...wsk=O&msg=ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V Operator centralny sprz%EAg%B3a - %26ESRC%3DS&se=T

z tego co wiem to luk ma serie sprzegieł: SAC i RepSet Pro
    Może przy chipie warto zainwestować w droższe sprzegło....tylko pytanie czy bedzie lepsze...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Przy tak dużych momentach to normalne zjawisko, diesel nie służy do deptania w opór od 1ooo obrotów, zacznijcie jeździć nimi normalnie to zobaczycie różnice.