Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 252

Temat: porównanie V6 Busso do dzisiejszych konstrukcji

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał popi Zobacz post
    Poniewaz mam is 250 v6 i spalanie na trasie przy autostradowej jezdzie wychodzi mi tak 7,5-8 l na setke
    No OK, ale test dotyczył GS, który jednak zakładam że jest cięższy. Poza tym opieram się na spalaniu podanym przez testującego.

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    toyota gt86 spalanie przez caly dzien z duza zabawa 9l, znajdz mi ts-a ktory tyle spali, dodam ze byl automat, ponoc z manualem idzie jeszcze mniej zejsc. nie wspomne juz o mniejszych pojemnosciach
    Przy 4-cylindrowcach pełna zgoda. Chodziło mi o wolnossące V6
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Popatrzcie też na parametry nowych BMW z takiej pojemności jak w alfie teraz auta osiągają 250-300km, spalają o dobre 5l mniej i do tego przyspieszają w 6.0s do setki.
    Rozumiem, że mówisz o silnikach, które:
    - mają bezpośredni wtrysk
    - mają zmienne fazy rozrządu - tutaj nie do końca jestem pewien, ale jeszcze całkiem niedawno tak
    - albo turbo (twin scroll)/kompresor
    Ewentualnie wszystkie powyższe razem.

Do końca też nie rozumiem Twojego stwierdzenia "z takiej pojemności jak alfa" - o jakiej pojemności piszesz? 3.0? Alfowskie 3.2 to 250 KM dla Busso, 260 KM dla GM'owego. Co do 3.0, to porozmawiaj z Grześkiem z Lublina, to powie Ci ile wykrzesał ze swojego 3.0, chociażby przez zmianę dolotu (przepustnica, kolektor?!), wałki rozrządu i ECU remap i Bóg jeden wie co tam jeszcze - wszystko nadal bez doładowania, zmiennych faz rozrządu itp.

Trochę ciężko to porównywać ze "starymi" konstrukcjami Alfy Romeo.

Jeżeli chodzi o same wolnossące, to ja bym wcale nie spisywał na straty poczciwego Busso.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Magnetic_Sever Zobacz post
    Ktoś kto chce oszczędzac powinien wybrac diesla
    W spalaniu? Owszem, ale nie jeżeli chodzi o serwisowanie i ewentualne awarie.

Ktoś kto kupił Alfa Romeo V6 i jezdzi na gazie to ktoś kogo nie stac na lepsze( nowsze) auto.
    Tutaj pojechałeś grubo Patrząc na Twój opis - AR 166 z '99 roku, to trochę trafiasz w siebie tym tekstem - czego nie kupiłeś sobie w takim razie nowszego autka, a nie 14letnim autem się poruszasz? Wygląda na to, że Cię nie stać i próbujesz udowodnić, że masz 3.0 na benzynę, na którą przecież Cię stać? pliiizzz..

Każdy robi jak chce, to jego broszka...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Po co sie pieklicie nt spalania w V6 skoro 99% z Was ma zagazowane silniki. V6 z gazem to nie V6. Ktoś kto kupił Alfa Romeo V6 i jezdzi na gazie to ktoś kogo nie stac na lepsze( nowsze) auto. Kupił bo było tanio. Słowo "spalanie" przy tych motorach nie powinno być wogóle poruszane. Ktoś kto chce oszczędzac powinien wybrac diesla. A V6 to bardzo przyjemne wozidło. W benzynie. Takie moje zdanie- uszanujcie je.
    To się nie odzywaj bo słabo się robi.
    Nie róbcie kolejnego tematu ze batalią Pb vs LPG.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Panowie spinacie się niepotrzebnie, busso jest świetną konstrukcją ale już przestarzałą. Lata lecą i postęp jest nieunikniony, owszem teraz są kompresory, turba, wtrysk bezpośredni czego oczywiście busso nie miało ale dzięki temu właśnie moc jest większa i spalanie mniejsze. Co było już nie wróci. Zresztą jak chcecie porównanie z tych samych lat to proponuję porównanie np. bmw 5 e39 528i z alfą 166 3.0. Masa pojazdów podobna, na koszyść bmw mniejsza pojemność, mniejsze spalanie, moc też niby mniejsza ale przyspieszenie do setki lepsze. Japońskie V6 z tamtych lat w toyocie czy mitsubishi też mają podobne osiągi i moc do alfy a spalania średnie o kilka litrów mniejsze.

Zamiast patrzeć ślepo w przeszłość i bawić się w nieobiektywnych fanboyów lepiej patrzeć w przyszłość i mieć nadzieję, że współpraca alfy z maseratti w końcu da nam jakieś naprawdę mocne, pięknie brzmiące silniki i do tego wreszcie po latach napęd na tylne koła. Mam nadzieję, że sprawdzą się wszystkie plany i za kilka lat alfa niczym nie będzie odstawała od niemieckiej czy japońskiej konkurencji pod względem technicznym, bo pod względem wizualnym napewno będzie górą.

Narazie niestety nie widzę w gamie alfy żadnego modelu, na który mógłym się przesiąść za kilka lat ze 166

- - - Updated - - -

Ps: Co do gazu w V6 to wolałbym 3,2 w gazie niż moje jtdm, koszta podobne a wrażenia z jazdy nie do porównania (choć na jtd 20V nie narzekam). Niestety kilka miesięcy śledzenia ofert nie dało mi możliwości zakupu V6 po lifcie w zadowalającym stanie. Zresztą nadal nie widzę takich ogłoszeń a od zakupu już minęło kilka miesięcy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

Ktoś kto kupił Alfa Romeo V6 i jezdzi na gazie to ktoś kogo nie stac na lepsze( nowsze) auto. Kupił bo było tanio.
    you made my day
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Embrion Avatar Magnetic_Sever
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Saab 9000 1992, AR 166

Domyślnie

Cytat Napisał grzgar Zobacz post
    Tutaj pojechałeś grubo Patrząc na Twój opis - AR 166 z '99 roku, to trochę trafiasz w siebie tym tekstem - czego nie kupiłeś sobie w takim razie nowszego autka, a nie 14letnim autem się poruszasz? Wygląda na to, że Cię nie stać i próbujesz udowodnić, że masz 3.0 na benzynę, na którą przecież Cię stać? pliiizzz..
    Kupiłem 166 poniewaz podoba mi się jej design. Wybrałem V6 świadomie- wiedziałem w co sie pakuje i ile takie auto potrafi spalić. Fakt faktem , że na auto z salonu mnie nie stać. A większosc gazowników kupiło i zagazowało bo ich nie stac na utrzymanie takiej fury( utrzymanie w sensie nie tylko wymiana żarówek ale m.in koszty paliwa). Taka prawda niestety. Zresztą oburzeni jak zawsze sa tylko ci , którzy takimi zapalniczkami jeżdza. Temat rzeka. Warto dyskutować. Napewno jest wiele osób na tym forum (posiadających auta w benzynie) , kórzy maja podobne zdanie do mojego. Gaz to paliwo biedaków, nieważne czy założony w fordzie escorcie 1991 czy w AR 166, czy bmw 7 2010. Dla kogos kto dużo jezdzi producenci w fabrykach montuja silniki diesla. Amen.
    Ostatnio edytowane przez Magnetic_Sever ; 19-09-2013 o 14:16

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Odezwał się bogaty....

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

a nie pomyslales ze ten kto zagazowal nie chce byc frajerem i wydawac 2 razy tyle na paliwo ? nie wiem czemu niektorym zal dupe sciaska ze inni zagazowali auto... rece opadaja...

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

@Magnetic Sever i właśnie dlatego jeździsz AR166 z '99 a nie z 2007 z 3.0 lub 3.2
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Gaz to paliwo biedaków
    Dlaczego? Podaj jeden sensowny argument.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html