Nikt z fusow nie wywrozy, niestety. Ustaw wpierw rozrzad na blokadach i sprawdz kompresje.
W Grecji troche ciezko bedzie blokady do V6 dostac bo malo ich tu jezdzi. Myslalem glowice pozdejmowac i zobaczyc co sie dzieje. Rok temu przy wymianie swiec sprawdzalem kompresje i za dobrze nie bylo. Przy rozrzadie planowalem glowice i tak pozdejmowac. Jezeli wszystko bedzie w miare OK to zamawiam nowy rozrzad, potrzebne czesci na lawete i do mechanika. Ewentualnie szlif glowicy.
Ostatnio edytowane przez Damian1989 ; 29-09-2013 o 20:31
liczyłem takie koszta ostatnio z chęcią zakupu 156 GTA po zerwaniu paska.. po policzeniu wszystkiego wychodziło jakieś 6-7tys zł
ceny są bardzo porównywalne więc nie bardzo. I tak trzeba oddać 2 głowice do remontu, dół ściągać itd
No, chyba że chcesz to za jakiś czas znów robić![]()
A sam robiłeś czy mech? Bo to jednak spora różnica![]()
W każdym ASO kupisz blokady do wałków rozrządu , niezależnie czy to będzie w Grecji , czy w Polsce , czy w Chinach (jeśli jest tam ASO FIATA/ALFY) ewentualnie alledrogo. Gdyby tobie to nie wyszło , możesz pobawić się w rzeźbę w kupię , że tak to ujmę . Czyli popytać kolegów które "zęby" wałka rozrządu dotykają których zaworów , i które tłoki wtedy są w górnym martwym punkcie . Wtedy ustawiasz tłoki , kręcąc wałem korbowym na sucho , tak aby były w GMP , i ustawiasz "zęby" wałka rozrządu aby dotykały odpowiednie zawory . Zaznaczam , że tym sposobem nie będzie idealnie ustawione , więc jednak postaraj się w zaopatrzenie o blokady do wałków rozrządu
No a jak kompresja wtedy była słaba , to ja od razu proponuję robić kapitalny remont , łącznie ze szlifem wału , nowym korbowodami , tłokami , pierścieniami , a o planowaniu głowicy nie wspominając![]()
Ostatnio edytowane przez sulik ; 29-09-2013 o 22:58
Plan jest taki. Ustawie rozrzad na starym pasku i oryginalnych blokadach. Zmierze kompresje i zobaczymy co dalej. Gdyby potrzebny byl wiekszy remont to bede musial pozegnac sie z AR, bo potrzebuje teraz zwykle i tanie w eksploatacji auto. Gdzie znajde jakas instrukcje lub opis wymiany rozrzadu?