Ok dzisiaj docisnąłem na fest jeżeli będzie puszczać to zamówię drugą śrubę.
Ok dzisiaj docisnąłem na fest jeżeli będzie puszczać to zamówię drugą śrubę.
Jakaś masakra panowieZa mówiłem śrubę oryginał, różnica między starą a nową to w nowej jest drobniutkie siteczko w środku i na końcu zalane jakąś gumą, stara śruba jest pusta w środku i widać, że zrobiona jest z innego materiału, ale do sedna sprawy, starą śrubę dokręcałem solidnie i puszczało, nową dokręcałem dynamometrem 14 Nm czyli sporo słabiej jakież było moje zdziwienie jak jeszcze nawet nie pyknęło i śruba pękła na gwincie! Aż mi się gorąco zrobiło na szczęście nie pękła dookoła i wykręciła się swobodnie z bloku, a więc prawdopodobnie będę musiał albo kupić jeszcze raz śrubę, albo poszukać jakiegoś tokarza i mi to dorobi bo zapewne w sklepie mi jej nie przyjmą bo będzie, że moja wina oczywiście, a śruba zapewne nadal się sączy bo musiałem na starej zakręcić oczywiście z nowymi podkładkami
![]()
Oddaj ją do sklepu i zrób zadymę jeszcze, że narażono Ciebie na dodatkowe koszty. Jak chcą to niech dadzą na badania tą śrubę. Jakaś odpowiedzialność sprzedawcy/producenta powinna być.
No tak tylko, że podstawą gwarancji jest posiadanie jakiegoś papieru od mechaniora, tak naprawdę to jakby gwarancja została uwzględniona to prawdopodobnie tylko z dobrego serca sprzedawcy, najlepsze w tym wszystkim, że człowiek nic nie jest winien a 5 dyszek wolałbym chyba przepić z tego wszystkiegoŻebym znał jakiegoś dobrego tokarza w okolicy to bym uderzył do niego i by mi wytoczył solidną śrubkę
Jutro zadzwonię do sklepu bo dzisiaj przy nerwach to nie bardzo, sklep znany z forum ale dopóki nic nie wiadomo nie będę się wypowiadał w końcu to nie oni produkują te śrubki
![]()
Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 30-10-2013 o 20:11
Są takie preparaty chyba z lactite'a do uszczelniania gwintów ale pewnie też nie tanie.
DF
http://allegro.pl/loctite-242-50ml-w...645559467.html
tak jak pisałem - cena wysoka ale może się przydać do innych uszczelnień.
Ostatnio edytowane przez Annik ; 30-10-2013 o 20:29
Oryginalnie tam żadnego uszczelniacza nie ma i powinno wszystko trzymać bez , zauważyłem tylko, że na bloku jest biała kreska nad tym otworem i ta sama na końcówce przewodu nie wiem czy ktoś to zrobił, czy jest to fabrycznie foto niżej:
Teraz starałem się przykręcić w takiej samej pozycji, żeby kreski zgrywały się![]()
Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 30-10-2013 o 20:50
Przy tym systemie powinny być podkładki z obu stron tej końcówki - zakładam, że są. I tylko je obwiniałbym za wyciek.
DF
Tylko 2 podkładki miedziane i to wszystko. U mnie jak zdejmowałem turbinę to po ponownym przykręceniu nic nie cieknie - nawet na starych podkładkach!![]()
Tylko trzeba pamiętać że jedna idzie pod łebek śruby, a jedna pod przewód od strony bloku. Dodatkowo przed montażem rozgrzać palnikiem podkładkę, potem do zimnej wody i dopiero przykręcać.
No tak chyba z 10 podkładek już tam wymieniłem i nadal nic dlatego zamówiłem drugą śrubę, teraz chyba poszukam używki może będzie lepsza niż moja. Podkładki daję grubości 1.5 mm czyli takie jak powinny być, dawałem już nawet po 2 z jednej strony a z drugiej 1 bo myślałem, że gwintu może być mało ale nadal ciekło!Nie chcę wykręcać przewodu bo jeszcze będzie mi puszczać z 2 śruby na turbinie a jest tam sucho, po wejściu pod auto widać, że olej zbiera się między podkładką a blokiem czyli śruba z jakiegoś powodu nie dociska podkładki do bloku a przykręcone było na fest na pewno więcej niż zalecane 14-16 Nm. Podkładki również glejowałem i nic nie dawało.
Panowie może ktoś wie jaki dokładnie jest gwint na tej śrubie? Bo kurczaki tą pękniętą zostawiłem w robocie w szafce a stara wkręcona nie mogę pomierzyć. M12 na ile? w eperze nic nie jest napisane tylko M12.
Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 30-10-2013 o 21:52