Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Silnik kręci tylko do 3000obr/min 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar RAFALczudec
    Mieszka w
    czudec
    Auto
    alfa 155 1.7 AR166 2.0TS

Domyślnie

Dzięki konrad251 za uratowanie skóry. Też mi się wydaje, że po to jest forum...ale nie wszyscy chcą pomóc.

Ten objaw mam od niedzieli i jest cały czas. Rozpędzam się do 3 tyś. i tyle. Żadna kontrolka mi się nie zaświeciła do tej pory.
    A co do przepływki to nie wiem bo jeszcze nie próbowałem.
    Zamówiłem kabelek i jutro coś pokombinuje może jakiś błąd wyskoczy.

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

nie ma za co
    niektórym trzeba pewne rzeczy przetłumaczyć....

do tematu
    po podpięciu kompa wszystko zobaczysz jeśli coś tam nie gra
    a z przepływką to zrobiłbym to od razu - wiesz gdzie jest? tylko wtyczke odepnij i zobaczysz co się dzieje
    jeśli po odpięciu wtyczki silnik zacznie falować/dziwnie się zachowywać itp to znaczy ze przepływka sprawna ale możesz tez i spróbować alfe wkręcić bez przepływki

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Czytając to forum przez tyle lat zauważyłem wyraźną sinusoidę w pytaniach. Wracają jak bumerang. Wielu się zachowuje jakby wszystko starsze niż ~2 lata było kasowane. A tak na szczęście nie jest. Wszystko to już było. Wystarczy na prawdę trochę poczytać. Może trzeba by było trochę więcej poprzyklejać wątków ale to jest i znaleźć można.

Oczywiście cieszy mnie to że kolega sam ma zamiar działać. Podpięcie pod kompa i podstawowa diagnoza to nic trudnego. Cała sztuka potem tkwi w tym rozwiązaniu problemu dzięki forum. A do tego trzeba czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Ja też zaczynałem od zera. Tylko na początku spędzałem wiele godzin na czytaniu. I jakoś wszystko znalazłem

Jeżeli chodzi o dolegliwość autora to nawet jeżeli żaden błąd nie wyskoczy to warto przeanalizować parametry taki urządzeń jak przepływomierz, sonda, potencjometr przepustnicy i pedału przyspieszenia. Możliwe że to któreś z dwóch ostatnich.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

nie chodzi o to, że się nie chce szukać ... tylko jak widzę tą wyszukiwarkę na tym forum, to 100x wolę wpisać zapytanie w google i lepiej google pokaże tematy z tego forum niż ta cała wyszukiwarka

po prostu strasznie brakuje opcji szukania w oddzielnych folderach, tak żeby szukać na przykład wyłącznie w folderze '166', a tak to się czyta i czyta i czyta setki postów nie na temat

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To się obsługa kłania ......
    Aby znaleźć coś w konkretnym dziale klikasz zaawansowane wyszukiwanie -> zakładka "szukaj w jednym miejscu" -> wpisujesz hasło (tu trzeba czasem ruszyć głową) -> niżej w dodatkowych opcjach przewijasz i klikasz dział 166 (drzewo jest jak podział forum) -> klikasz szukaj (lub jeszcze inne rzeczy ustawiasz).

Odpowiedzi wyskakują tylko z jednego oczekiwanego działu. Szukajka na tym forum działa świetnie. Jak to się mówi "maszyna aż gwizda tylko operator pizd....a"

Słyszałem że jak ktoś ma IE to coś nie działa w ogóle wyszukiwarka ale nie ma się co dziwić. Ta przeglądarka jest odradzana przez wiele portali i stron. Trudno, trzeba się z tym pogodzić.

Mieszka w
    czudec
    Auto
    alfa 155 1.7 AR166 2.0TS

Domyślnie

Witam. Nareszcie dotarł kabel i już wiem jaki mam błąd. mianowicie błąd p0340 czyli czujnik położenia wałka rozrządu. Po skasowaniu go od razu powraca. Czyli jest do wymiany?? Gdzie go szukać??

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    alfa romeo 166 2,0 TS + LPG

Domyślnie

jesli padl czujnik walka rozrządu to na pewno nie przez niego silnik nie wkreca sie wyżej nic 3000 obr. Ja smigam z rozwalonym czujnikiem juz rok i alfa normalnie chodzi tylko marchewa sie swieci. A znajduje sie on pod kolem rozrządu na walku wydechowym. Zeby go wymienic musisz sciagac pasek szukaj dalej. posprawdzaj sobie jakie parametry ma przeplywka i jakie odczyty masz z pedalu przyspieszenia. czy przepustnica otwiera sie na 100 % itd

Mieszka w
    czudec
    Auto
    alfa 155 1.7 AR166 2.0TS

Domyślnie

a czy to mozliwe jest ze pasek przeskoczył??
    przypomne że Alfa jest na gazie i na gazie też kręci tylko do 3tyś. a przepływomierz do gazu podobno nie ma nic.
    jutro z rana podłącze się jeszcze raz pod kompa i napisze te parametry. dzieki i pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar konrad251
    Mieszka w
    Leżajsk / Dublin
    Auto
    166 - Była

Domyślnie

czyli na benzynie chodzi normalnie??
    bo piszesz ze na gazie tylko do 3 tysięcy się kręci

jeśli tylko na gazie to jedź do gazownika bo nie rozumiem juz

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    alfa romeo 166 2,0 TS + LPG

Domyślnie

konrad251 kolega wczesniej pisal ze na pb i lpg chodzi tak samo czyli wkreca sie tylko do 3 tys. Pasek owszem mogl przeskoczyc ale wtedy na niskich obrotach by telepalo silnikiem. Przeplywka dziala tak samo w czesie pracy na benzynie jak i na gazie. Sterownik gazu tez przeciez musi skądś brac sygnaly itd a bierze go z sterownika silnika czyli jesli przeplywka kuleje to sterownik gazu tez