Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Stab tylni 159 -> 156 SW 20v

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie Zrobione

Update.
    Stab tylni ze 159 już zamontowany w mojej 20v jednak niestety zabawy było sporo bo wymagał przeróbek we wszystkich punktach mocowania.
    Tak wyglądają oba stabilizatory
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stab1.jpg
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	194.3 KB
ID:	113289
    - na początek rozstaw gum jest inny; zatem imadło, WD40 i rozsuwamy do wymiaru 156, lekko nie jest ale idzie
    - dalej rozstaw mocowań z łącznikami, zaledwie 3-4cm różnicy jednak po przymiarce zawadza o amortyzatory; aby go dogiąć do wymiaru oryginału trzeba się sporo nagimnastykować bo materiał z którego jest zrobiony jest bardzo twardy i sprężysty (zresztą o to chodziło w całej zabawie), po kilkunastu minutach siłowania się z nim efekt został osiągnięty,
    - rozstaw śrub w obejmach gum jest ~ 1cm większy niż w 56 i trzeba nawiercić nowe otwory,
    - mocowanie do sanek oryginalnie rozwiązane jest za pomocą śrub m6 wkręcanych w aluminium - lichy pomysł moim zdaniem - stare śruby wyszły praktycznie bez oporu; osobiście nie ufam takim rozwiązaniom więc rozwierciłem te gwinty w sankach na rozmiar m8 i przymocowałem stabilizator na utwardzanych śrubach z nakrętkami od góry (miejsca jest tak w sam raz, na podkładkę już nie za bardzo starcza, chociaż jak się ktoś uprze to da rade),
    - odsadzenie stabilizatora od sanek - w 56 rozwiązane jest to za pomocą odpowiednio wydłużonych obejm gum, w 59 obejmy kończą się płasko i trzeba zastosować dystanse - u mnie 1cm wystarczył aby stab minął wzmocnienia sanek o 1-2mm
    - po skręceniu na sztywno z łącznikami (typowe od 56, plastykowe Febi) okazało się jeszcze, że nowy stabilizator opiera się o wytłoczenie w podłodze na koło zapasowe, jednak nie miałem już sił z nim dalej walczyć i postawiłem auto na kołach a stab ładnie się naprężył i odsunął od tego fragmentu podłogi o dobry cm ,
    Tak to wygląda po pierwszym montażu:

Nazwa:	stab2.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	208.1 KB
ID:	113290Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stab3.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	224.7 KB
ID:	113291Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stab4.jpg
Wyświetleń:	181
Rozmiar:	252.8 KB
ID:	113292

Na koniec pozostaje zamocowanie czujnika samopoziomowania ksenonów i końcowy efekt wygląda tak:

Nazwa:	stab5.jpg
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	238.7 KB
ID:	113293Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stab6.jpg
Wyświetleń:	238
Rozmiar:	235.6 KB
ID:	113294Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stab7.jpg
Wyświetleń:	163
Rozmiar:	231.8 KB
ID:	113295

Wrażenia z jazdy: zrobiłem małą rundkę po mieście (~10km) i odczucia są umiarkowanie pozytywne (teren zabudowany, niska prędkość; na razie spokojnie), auto stało się sztywniejsze i bardziej sprężyste, ogólnie wydaje się być znacznie mniejszym hefalumpem niż do tej pory, jednak więcej będę mógł coś powiedzieć za tydzień jak sprawdzę ją na trasie.
    Ogólnie jestem zadowolony a moje jedyne obawy wzbudzają tylko łączniki, chociaż sądzę że sobie poradzą (jednak dzisiaj kupiłbym jakieś stalowe HD, niekoniecznie od alfy, byleby pasowały na długość).
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jbkobziak
    Mieszka w
    Rząśnik
    Auto
    AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue

Domyślnie

Jak gruby jest stab ze 159? wygląda bardzo solidnie w porównaniu do 156

Mieszka w
    Chojna
    Auto

Domyślnie

21mm w porównaniu do 14mm jakie miał oryginalny (pomiar z natury).

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

IMHO zjebałeś sobie właśnie balans przód/tył. Pozatym teraz będze bardziej wyjeżdzała przodem.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Krusz rację masz tylko po części. Balans - racja będzie inaczej niż w serii ale da grubszy stab z przodu i będzie lepiej. Choć przy różnicy 7mm na tyle to nie wiem ile na przodzie musiałby być grubszy. No ale nie będzie wyjeżdzała przodem jak piszesz a tyłem. Twardszy tył = większa nadsterowność.
    Podziwiam Twoje chęci i podejście do tematu Lukas ale ja bym to zrobił inaczej mianowicie dał do zrobienia customowy stabilizator do jakiegoś szpeca. Kształt tylniego stabilizatora w 156 nie jest skomplikowany do tego pręt ze stali sprężynowej wybranej grubości i mamy taki stab jaki chcemy a do tego można zmienić punkty mocowania łącznika.

Mimo wszystko gratuluje finału prac i czekam na opis jak Ci się to wszystko spisuje.

Mieszka w
    Chojna
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Camey Zobacz post
    [....]Twardszy tył = większa nadsterowność.
    [...]
    Jest dokładnie tak jak piszesz, czuje się teraz jak bym tylno-napędówką jeździł.
    Przejechałem dopiero ~200km i co mogę powiedzieć to: auto ogólnie twardsze, na autostradzie w pełni stabilne (wcześniej potrafiło bujać), w zakrętach prawie się nie przechyla i daje odczucie jakby tył miał zaraz wyjechać (jedzie jak po szynach dosłownie) - ale to tylko złudzenie po ponad 5 latach jeżdżenia 156-kami które to przechylają się na wszystkie strony czy to na standardowym zawieszeniu czy na sportpacku (mowa o 2,4). Taka drobna zmiana a auto trzeba od nowa wyczuć i poznać jego bezpieczne granice. Dopiero teraz w ogóle można mówić że ten sportpack jest w moim aucie bo wcześniej to byłem rozczarowany.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jednak nie poleciłbym nikomu przeprowadzenia takiego zabiegu jeśli nie jest w pełni świadomy na co się pisze.

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Ok, przeparszam pomyliłem kierunki
    Natomiast nadal uważam, że można było to zrobić lepiej. BTW czy nie jest tak, że stab od 159 jest pusty w środku? (np. niektóre od GT tak miały, wtedy są odpowiednikiem kilka mm mniejszego pełnego)
    Pamiętaj też, że teraz w cholere obciążeń przenosi aluminiowy wózek tylniego zawieszenia, i może go wyrwać.
    Dobrze, że jesteś zadowolny.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."