A u mnie wogóle glosnik nie pika jak przekrece zaplon. Ogólnie nie działaja te czujniki parkowania. Gdzie jest glosnik od tego? Muszę boczek zdejmować gdzieś z tylu? Od czego zacząć?
A u mnie wogóle glosnik nie pika jak przekrece zaplon. Ogólnie nie działaja te czujniki parkowania. Gdzie jest glosnik od tego? Muszę boczek zdejmować gdzieś z tylu? Od czego zacząć?
Ostatnio edytowane przez stuntmachine ; 16-06-2014 o 21:24
Tak. A działa Ci światło wstecznego ?
Do wymiany głośnika ( częsta przypadłość GT ) musisz po kolei:
1. Odkręcić mocowanie pasów bezpieczeństwa od strony kierowcy ( dwie śruby 17 )
2. Odkręcić listwę progową ( dwie śruby krzyżaki - jedna w nogach kierowcy przy wyłączniku bezwładnościowym, druga w okolicach mocowania pasów )
3. Ściągasz uszczelkę idącą wzdłuż listwy progowej i słupka z pasami bezpieczeństwa
4. Odkręcasz dwie śruby krzyżakowe z tyłu boczka w miejscu, które normalnie jest zasłonięte przez stojące oparcie tylnej kanapy. Chodzi o śrubę górną i środkową. Dolnej odkręcać nie musisz bo żeby wymienić głośnik nie trzeba kompletnie demontować boczka.
5. Wyjmujesz popielniczkę i odkręcasz jedną śrubę krzyżakową, która znajduje się pod nią
6. Teraz odciągasz boczek bo już śrub nie ma. Tylko delikatnie. Głośnik od PDC znajduje się w takiej plastikowej dziurkowanej obudowie. Przykręcony jest do nadwozia dwoma śrubkami krzyżakowymi.
Tyle. Składasz w odwrotnej kolejności.
Nie lubię niedokończonych tematów więc informuję o źródłach mojego problemu. Otóż winnym u mnie okazał się przetarty przewód przy czujniku biegu wstecznego, który znajduje się przy skrzyni biegów. Żeby się do niego dostać trzeba wymontować akumulator oraz jego podstawę. Podstawki nie udało mi się całkowicie wymontować jednak odkręcenie 4 śrub 13-tek pozwala nam nim dość swobodnie manewrować. Przynajmniej na tyle żeby rozłączyć owy czujnik i go w razie czego wymienić. Czujnik jest wkręcany kluczem 22.
Przypominam, że u mnie objawy dotyczyły kompletnie martwego głośnika PDC oraz braku światła wstecznego.
Sprawdzalem dzisiaj i moj glosnik dziala. Tzn sam glosnik jest sprawny. Parktronik dalej milczy. Ale czy dziala swiatlo wstecznego? Tego nie sprawdzilem. Jutro zobacze.
Edit - Swiatlo cofania dziala. Wiec czujnik wstecznego jest sprawny. Przy centralce sa jakies bezpieczniki?
Jest jakis sposob zeby otworzyc bagaznik jak nie dziala sterowanie szyb??
Ostatnio edytowane przez stuntmachine ; 25-06-2014 o 10:33