wierciłes kiedys tak duzy otwor reczna wiertarka nad glowa,mysle ze nie ,wiec nie doradzaj ,bo jak wpadnie do srodka tak duze wiertlo to ze smka nic ni zostanie i wtedy dopiero sobie narobi
wierciłes kiedys tak duzy otwor reczna wiertarka nad glowa,mysle ze nie ,wiec nie doradzaj ,bo jak wpadnie do srodka tak duze wiertlo to ze smka nic ni zostanie i wtedy dopiero sobie narobi
Najlepsza do tego by była wiertarka magnetyczna. Wiadomo jak się nie ma trzeba kombinować wiertło 18,5 nie jest takie duże i owszem wierciłem takimi wiertlami. Stwierdzilem tylko ze demontaż miski to bardzo dużo roboty wiem bo przerabiałem ten temat.
sprezarka od klimatyzacji
Przecież sprężarkę klimatyzacji masz z przodu silnika między silnikiem a chłodnicą.
Po co demontować kolektor ssący ?
Z tego co wiem to trzeba zdjąć tylko wydech i jakieś problemy z półosią tam są.
I mamy wtedy dostęp do wszystkich śrubek miski.
Proszę na czerwono zaznaczone sa kaj sa sruby od miski olejowej zauważ ze miska zachodzi za katalizatorem i przekrecona jest również do skrzyni biegow. Jeśli poniżej na laczeniu odkręcisz zaznaczona srubke oczywiście jest tez druga która nie widać gwarantuje Ci ze nie odegniesz na tyle układy wydechowego żeby wyjac miske olejowa. Musisz poluzować sruby na kolektorze ssącym. Sruby od pierwszego cylindra zasloniete sa przez ten plastik do którego wchodzi przewod od zbiorniczka wyrównawczego a także zaslania sprezarka klimatyzacji. Zapomnial bym także smok również będzie przeszkadzal musisz go odkrecic bo inaczej nie będziesz w stanie zdjąć miski.
Ostatnio edytowane przez pietek ; 12-01-2014 o 20:13
Konserwacja podwozia by się przydała.
To jest zdjecie znalezione na internecie.
Ale przecież rury wydechowe nie masz bezpośredni połączone od głowicy aż do katalizatorów.
Między katami a kolektorem masz łącznik bodajże trójkątny który odkręcasz i kolektor ci zostaje a katy z resztą wydechu spadają na dół i masz dostęp do miski.
Tu widać ten łącznik : http://img06.tablica.pl/images_tabli...k-20-16-v-.jpg
Mi jak mechanik ściągał miskę, to tyle tylko zrobił co zdjął wydech i z ta półośką coś tam robił.
Nie odkręcał żadnej sprężarki ani kolektora.
Kolega ma chyba racje a roznica wziela się stad ze ja miske demontowalem w silniku JTS. Tam caly układ jest inaczej. Katalizator jest zabudowany zaraz na kolektorze ssącym i nie ma możliwości rozpięcia trzeba demontować kolektor. Także w 1.6 TS jest mniej roboty. Ponizej na zdjęciu widać jak idzie kolektor a katalizatory sa już wycięte nie ma zadnego lacznika.
![]()