Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Drugi TS wypluł panewkę... V6 zbliża się wielkimi krokami :)

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 2.4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał pietrek1993 Zobacz post
    Nope, nowy silnik ;D
    albo mozna wymieniac panewke lacznie z wymiana oleju - wkoncu mamy w komplecie 4 pary panewek wiec na 60 tysi starczy a w miedzyczasie moze sprzeda sie auto i nowy wlasciciel bedzie przeklinal dzien kiedy kupil to auto

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jacekk90 Zobacz post
    Witam!

Od trochę ponad pół roku jestem już nie szczęśliwym posiadaczem alfy 156... Wszystko za sprawą mojej agresywnej jazdy.Po pierwszej awarii, gdzie przestawił się rozrząd przy prędkości 211 km/h (2.0 TS), postanowiłem wymienić silnik na taki sam, tyle że tym razem wymieniłem też rozrząd na nowy i kompletne sprzęgło.Przez jakiś czas wszystko było ok. Jeździłem już na tym komplecie szybciej, ale pech chciał, że na trzecim biegu przeciągnąłem do 6-7 tys obrotów i gdzieś między 140, a 160 obróciło panewkę. Teraz silnik odpala, ale jeśli przekroczę 2000 obrotów z silnika wydobywa się charakterystyczne stukanie i odcina co chwilę prąd...Da się ten silnik jeszcze naprawić? Wyłączyć uszkodzony cylinder i jeździć dalej, doprowadzić samochód do stanu tylko takiego, żeby jeździł?
    Nawet jeśli nie wymienię silnika od razu, w przyszłości chciałbym go zmienić na V6 ponieważ podobno te silniki nie są tak wadliwe. Czy z tymi jednostkami też są podobne problemy?Wydałem masę pieniędzy na poprzedni remont... Co wiąże się ze zmianą jednostki na większą? Sprzędło od 2.0 będzie współpracować z V6 2,5l ? Bo domyślam się, że dwu miesięczny rozrząd też nadaje się do wywalenia razem z silnikiem? Już przy zmianie jednostki na taką samą trzeba było przełożyć ECU bo immo nie pozwalało odpalić... Tym razem v6 raczej nie będzie działało na sterowaniu od R4?
    Kolejny przykład na to, że kupowanie ,, nowego'' silnika w miejsce naszego padnietego to kiepski pomysł. Niestety kupiłeś jakiś wyeksploatowany szmelc i stąd problemy.
    Wyremontuj jeden z nich ale solidnie zgodnie ze sztuką i będziesz zadowolony.
    Możesz oczywiście kupić znowu jakiś ,, nieśmigany'' ale wtedy historia może sie powtórzyć.
    Nawet jest mocno prawdopodobne że się powtórzy.

- - - Updated - - -
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 12-02-2014 o 13:01

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

w Ts-ie, ZWŁASZCZA w Ts-ie - olej to PODSTAWA. Żaden mobil 1 ani też elf sporti. Castrol edge 10w60 i dociągniesz do 300tys.
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

ja na mobilu jezdziłem i sprawdzałem poziom olejuale i niekatowałemi zdrowy silnik miałem

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa 146 1.6 Boxer, GT 1.9 jtd

Domyślnie

Masz dwa TSy to złóż sobie jeden

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Taa, rozetnij sobie wały na pół tak by mieć 2 zdrowe kawałki bez obróconej panewki, potem to porządnie heftnij, zeszlifuj, nowe panewki i jazda xD

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 2.4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał r-sokol Zobacz post
    w Ts-ie, ZWŁASZCZA w Ts-ie - olej to PODSTAWA. Żaden mobil 1 ani też elf sporti. Castrol edge 10w60 i dociągniesz do 300tys.
    wlasnie na castrolu caly czas jezdzilem. potem przesiadka na polsyntetyk i kolo 320 kkm tir najechal na tyl mojej wloszki....... i poszla na srubki.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    Taa, rozetnij sobie wały na pół tak by mieć 2 zdrowe kawałki bez obróconej panewki, potem to porządnie heftnij, zeszlifuj, nowe panewki i jazda xD
    po co spawawac..... zbedny koszt..... na poxiline

Użytkownik Świeżak Avatar pietrek1993
    Mieszka w
    Rzeszów/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał dudix83 Zobacz post
    albo mozna wymieniac panewke lacznie z wymiana oleju - wkoncu mamy w komplecie 4 pary panewek wiec na 60 tysi starczy a w miedzyczasie moze sprzeda sie auto i nowy wlasciciel bedzie przeklinal dzien kiedy kupil to auto
    Nie do końca, po 2 obróceniu wał już stracił wymiar.

Co do oleju, ja jeżdżę na motulu 6100 Synergie + 10W40 wymiana co 10kkm max i jak na razie jest dobrze,

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dudix83 Zobacz post
    Nie do końca, po 2 obróceniu wał już stracił wymiar.

Co do oleju, ja jeżdżę na motulu 6100 Synergie + 10W40 wymiana co 10kkm max i jak na razie jest dobrze,

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    155 155 155

Domyślnie

Ten temat to chyba prowokacja. Czlowiek nie zdaje sobie sprawy z problemow jakie sa przy przekladce tsa na v6. Skoro pyta czy ecu bedzie pasowal, albo skrzynia to napewno nie wie że zawieszenie też trzeba zmienic. Chlodnice pewnie tez . Ja tylko pytam jaki olej byl. 10w40 pewnie.
    Ostatnio edytowane przez Arek ; 12-02-2014 o 22:55

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekk90
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 155KM sedan

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Dowiedziałem się chociaż, że łatwiej zmienić cały samochód niż silnik na większy.

Żadna prowokacja. Na prawdę zepsułem drugi silnik Wszystkiemu winne niebiesko-białe BMW. Kierowca dresobusu ewidentnie chciał pokazać klasę jak mnie zobaczył we wstecznym lusterku, ale przy 120 przestał przyspieszać nie wiem dlaczego... Mi na trzecim biegu jeszcze nie odcięło zapłonu, podczas wyprzedzania przełączyłem na czwarty bieg i przy 160km/h zaczęło coś stukać. Ile miał obrotów nie wiem.

Leję Selenię 20K 10W40. Olej był zmieniany nawet za często bo mi z miski olejowej ciekło dłuższy czas. Poziom oleju zawsze około 3 mm poniżej wartości maksymalnej.

Sytuacja się trochę zmieniła od tego czasu... Samochód stał jeden dzień na podwórku. W żałobie po alfie postanowiłem zalać żale... Niestety po pijaku siadłem za kierownicą, odpaliłem i wcisnąłem gaz. Teraz słychać tylko rozrusznik. Przelał się płyn z chłodnicy do bloku silnika, ale to odkryłem dopiero na trzeźwo następnego dnia. Komputer pozwoli na zapłon bez płynu? Rozrząd jest w stanie BDB. Pasek wygląda jak nowy (ma 2 miesiące). Skoro płyn się przelał to uszczelka poszła na pewno, nie wiadomo czy nie cała głowica.

Jakie są właściwie objawy jeśli wyskoczy panewka? Może ten hałas był przez uszczelkę?Wracałem z tym trzaskaniem do domu, tym razem po woli i moc była taka sama. Proporcje obroty/prędkość się nie zmieniły. Jeśli obróci się panewka silnik traci siłę?

P.S.Nad czołgiem myślałem, ale mechanik bardziej mi poleca Hondę CRV Ceramika. Alfa to chyba nie jest samochód, w którym można cały czas trzymać gaz w podłodze...
    Ostatnio edytowane przez jacekk90 ; 15-02-2014 o 19:29 Powód: <br>ki