Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Swap 2.0 TS na 2.5 V6 24V

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Nie wiem jaki ma przebieg ten twój dawca - ale jeśli masz około 100tys - to kłania się rozrząd i dobrze go wymienić jak silnik na wierzchu bo potem to że tak powiem dość niewygodnie jest. Simmering na wale od strony skrzyni - jak podcieka - wymień !!! (potem trudno bedzie) drugi na wale też można, ja wymieniłem pozostałe na wałkach równiez. Pompa wody razem z rozrządem - na pompę z METALOWYM wirnikiem.
    Zawiecha przód wymiana razem z silnikiem - 2.5 to kowadło w porównaniu z ts-em i wymaga twardszych sprężyn i (chyba) wzmacnianych amorów.

Podobno można (nie sprawdzałem) odkręcić wydech, amory na kielichach, sanki, belkę podchłodnicową, poduszki boczne silnika - i wszystko opuścić w dół - a potem wszystko w kupie podnieść w biorcy - ale to podobno...
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sir Dariusz
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V Q System 2001 rok

Domyślnie

Dawca ma przebieg niewiele ponad 60 000 km co nie zmienia faktu, że to 14 lat.
    Węże, kable, wszystko co mogło sparcieć postaramy sie zweryfikować i wymienić.
    Rozrząd i pompa to podstawa podstaw.

Zobaczymy, co się pojawi w trakcie.
    Jestem przygotowany na niespodzianki, urwane śruby, paczkę mocnych i dwieście wiśniówki

"Podobno można (nie sprawdzałem) odkręcić wydech, amory na kielichach, sanki, belkę podchłodnicową, poduszki boczne silnika - i wszystko opuścić w dół - a potem wszystko w kupie podnieść w biorcy - ale to podobno..."

Potwierdzę lub zaprzeczę, ale faktycznie taki mamy plan. Mechanicznie nie powinno być problemu,
    ale kabelkologia i ecu mnie martwi.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Sir Dariusz Zobacz post
    Mechanicznie nie powinno być problemu,
    ale kabelkologia i ecu mnie martwi.
    Nie martw się na zapas
    Jak masz dawcę, to wszystko potrzebne tam jest. Wiązka + ECU, także luz. Ja bym się na Twoim miejscu przyjrzał osprzętowi, szczególnie tym elementom, które po włożeniu silnika są trudno dostępne. 2.5 V6 to dość pancerna jednostka i najwięcej naprawiałem przy niej właśnie osprzętu
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Dawca i biorca to wersje przed liftem - elektryka prawdopodobnie będzie miała wiele wspólnego - gdyby jedna była poliftowa a druga przedliftowa - to bym sie martwił.
    Wiązka silnika v6 jest integralna - będzie ją tylko trzeba spiąć z resztą - myślę że będzie miała bardzo wiele wspólnego.

Tak jak Tomaz pisał - trudno dostępne to nie takie które trudno kupić tylko takie do których trudno łapy wsadzić - a tam JEST CIASNO.
    Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 31-03-2014 o 22:28

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Witam

Cały osprzęt silnika sprawdzimy, rozrusznik do wnikliwej analizy i/lub regeneracji, rozrząd, pompy, świece, filtry i wszystko to, do czego nie będzie dostępu. Przewody klimy oraz wspomagania, bo już dwa razy pękła mi guma (przewody na ścianie grodziowej od wspomagania) i był dramat aby to załatać. Nurkowałem po szyję i łapy podrapane.

3majcie kciuki.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Sir Dariusz Zobacz post
    Witam

Cały osprzęt silnika sprawdzimy, rozrusznik do wnikliwej analizy i/lub regeneracji, rozrząd, pompy, świece, filtry i wszystko to, do czego nie będzie dostępu. Przewody klimy oraz wspomagania, bo już dwa razy pękła mi guma (przewody na ścianie grodziowej od wspomagania) i był dramat aby to załatać. Nurkowałem po szyję i łapy podrapane.

3majcie kciuki.
    Rozrusznikowi przyjrzyj się dwa albo nawet trzy razy bo wymiana pompy wspomagania to pikuś przy próbie dobrania się do rozrusznika.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Wymiana alternatora wydaje mi się duużo gorsza niż wymiana rozrusznika. Jest roboty przy rozruszniku - ale nie trzeba opuszczać całego silnika jak przy alternatorze. Rozrusznik wprawdzie jest smażony przez kolektor ale nie jest zalewany przez wodę i błoto jak alternator, i nie pracuje ciągle jak alternator.
    Zresztą tego się przewidzieć nie da.
    Ale taka duperela jak gumy stabilizatora - kosztują tyle co kot napłakał - a weź je potem wymień. Jak sanki na wierzchu - od razu na nówki albo poliuretany.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Reggie4ever
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 16V TI

Domyślnie

Trzymam kciuki za powodzenie przeszczepu. Podaj jak najwięcej szczegółów krok po korku i zdjęcia. W dalekiej przyszłości też chciałbym Busso.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Dobry Wieczór

Silnik na glebie, jutro będzie rozbierany rozrząd, wyciągana wiązka i zobaczymy co jeszcze.
    Biorca dzisiaj został dostarczony do warsztatu.

Ja w międzyczasie proszę o poradę odnosnie zawieszenia.
    Chciałbym na początek całe przednie wymienić wraz z wszelakimi gumami (czy poliuretany wstawiać czy nowe gumy?). Jakie marki brać pod uwagę przy kupnie wahaczy, końcówek, itd (nawet nie wiem, co teraz jest godne uwagi, Fasty, Gap-y...?). Jakie sprężyny i amortyzatory?
    Będą poszukiwane także tarcze i klocki oraz wydech.
    Powolutku przeszukuję sieć, bo do momentu uruchomienia pewnie jeszcze toszkę minie i mógłbym spokojnie przeanalizować pozycje i rozpocząć zakupy.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

W wahaczach - przynajmniej u mnie - sworznie kończą się razem z tulejami, więc poliuretany... musiałbym wywalać nowe gumowe i w ich miejsce pchać juz używane poliuretany - trochę bez sensu.
    Wahacze górne TRW, dolne cokolwiek ale zazwyczaj Fasty. Poliuretan na np gumy drążka stabilizacyjnego.
    Sprężyny muszą być do v6 lub 2,4 jtd - bo to kloc i te od ts-a nie podejdą. Możesz dać sparco albo h&r lub oryginały od sporpacka (obniżenie -35mm).
    Hamulce - albo zostaje to co masz i np tarcze mikody ale tylko nacinane BEZ nawiercania, albo modzisz zaciski brembo od ar 166 z tarczami 310x28 lub 310x32 lub 330x??.
    Co do klocków się nie wypowiem - mam standardowe. Na wyścigi nie jeżdzę - auto hamuje, nie pyli nie piszczy.
    Wydech - pozostałem przy 4 katach i oryginalnym wydechu, chociaż wolałbym ŚCISŁĄ replikę oryginału wykonaną z kwasówki.
    Jest trochę tematów na tym forum - musisz poszukać.