Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Problem z subwoferkiem hifi bose

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Pin 10 ma miec 12v i wtedy navi widzi obecnosc wzmacniacza. Sprobuj podac na niego wlasciwe napięcie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Sprobuj podac na niego wlasciwe napięcie.
    A jeśli pin wisi w powietrzu to - jak rozumiem - samo navi podaje na niego kontrolne +5VCC, którego obecność na złączu oznacza dla radia brak wzmacniacza?
    Orientujesz się może skąd "wraca" napięcie na radio. Znalazłem schemat 32pinowej wtyczki bose, ale średnio pasuje. Piny które powinny być wolne są podłączone i na odwrót, na dodatek nie widzę tam kabla wyjściowego na radio.

Podać mu +12VCC na wymuszonym włączeniu wzmacniacza w bagażniku (zwora na zasilaniu i brązowym kablu 6 pin kostki bose) czy bez wymuszonego włączenia? Co powinno się stać?

Wiesz może jak działa sterowanie wyjściem navi/wejściem bose jeśli chodzi o źródło dźwięku? Na kostce bose jest weście liniowe dla 4 kanałów, ale na wtyczkach w navi mam podłączone tylko wyjście mocy wzmacniacza radia, w kostkach C1-C3 wyjścia preampa nie są podłączone. To tak ma być?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 149 2,4 hifi bose+navi

Domyślnie

więc tak.....
    u mnie jest stacja multimedialna w schowku i ekrany w zagłówkach a system bose jest wpięty do tej stacji.
    ponadto jak wypniesz wzmaka to dalej gra cały system wiec bose jest kompletnie nie podłączone....
    navi ma wej i wyj w kostce mini iso i terza kombinuje jak spiąć oba systemy razem...
    dodam że cała akcja jest niezrozumiała bo do stacji vst czyli tej w schowku mam orginalne słuchawki bezprzewodowe.
    jak znajde sposób to dam znać co i jak
    pzdr

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 149 2,4 hifi bose+navi

Domyślnie

i napewno nie łącz +5 z +12 bo wysadzisz navi w kosmos. pewne jest to że bose nie jest podłączone do navi. sprwadź.
    odłącz kostke w wzmaku i daj po garach
    jak zagra to masz pewność co jest u ciebie.
    pisałem na początku że nie mam przejścia z ksttki navi do wzmaka. u mnie GRA z wypiętym wzmakiem więc fizycznie nie ma możliwości żeby było podłączone bo nie da sie dodłączyć dwóch wzmacniaczy równolegle do jednego gł a w bridge potrzebne są oba a bez jednego nie zagra ja ch.....

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Jeśli mnie nie myli intuicja i studiowanie schematów to nie ma oddzielnej linii dla wzmacniacza. Jeśli wzmacniacz dostaje napięcie remote to wysyła do navi 12v pokazujące, że jest obecny i włączony. Uruchamia sie subwoofer i wzmak podaje sygnał na głośniki tymi samymi kablami co normalne głośnikowe. Następuje odseparowanie wyjścia końcówek mocy navi od głośników, sygnał przechwytuje w wysokim poziomie wzmak bose.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jelenia gora

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    A jeśli pin wisi w powietrzu to - jak rozumiem - samo navi podaje na niego kontrolne +5VCC, którego obecność na złączu oznacza dla radia brak wzmacniacza?
    Orientujesz się może skąd "wraca" napięcie na radio. Znalazłem schemat 32pinowej wtyczki bose, ale średnio pasuje. Piny które powinny być wolne są podłączone i na odwrót, na dodatek nie widzę tam kabla wyjściowego na radio.

Podać mu +12VCC na wymuszonym włączeniu wzmacniacza w bagażniku (zwora na zasilaniu i brązowym kablu 6 pin kostki bose) czy bez wymuszonego włączenia? Co powinno się stać?

Wiesz może jak działa sterowanie wyjściem navi/wejściem bose jeśli chodzi o źródło dźwięku? Na kostce bose jest weście liniowe dla 4 kanałów, ale na wtyczkach w navi mam podłączone tylko wyjście mocy wzmacniacza radia, w kostkach C1-C3 wyjścia preampa nie są podłączone. To tak ma być?

Nie jest tak; bose nie idzie po preamp tylko po "gorącym"czyli zamiast na głosniki idzie do bosse
    Sprawdż czy na przewodach do "pseudo subwoofera" masz napięcie remote z bose/dla sedana/kolor różowy.
    Dotyczy wersji sedan kostki do subwoofera 5 pin
    Kolory przewodów/nie pamietam z głowy numerów pinów/
    czarny-stała masa
    biały-stały plus
    różowy sygnał remote ze wzmacnicza bose/w subwooferze jest dodatkowy wzmacniacz/pseudo/,który potrzebuje sygnału remote z bose
    dwa przewody w ekranie zielony i biały sygnał audio z bose
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bose.JPG
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	160.9 KB
ID:	133283  
    Ostatnio edytowane przez jan123456 ; 01-06-2014 o 20:54

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jelenia gora

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Pin 10 ma miec 12v i wtedy navi widzi obecnosc wzmacniacza. Sprobuj podac na niego wlasciwe napięcie.
    nav connect na pin 10 którego złącza ma wiedzieć czy jest bose?
    Nie bardzo kumam o co chodzi?
    Z ,mojej wiedzy bose to nie procesor dżwieku ,żeby miał komunikację/can pwm/więc po co mu to?
    connect może mieć software do bose lub bez bose.Tak czy siak będzie chodził przeciez to tylko wzmacniacz 6 x37 watt/pseudo/
    Ostatnio edytowane przez jan123456 ; 01-06-2014 o 21:00

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek_1021
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM TI 210 km, AR 147 1,6 TS 105 km

Domyślnie

Natomiast u mnie głośnik niskotonowy Bose gra ale tak cicho, że trzeba głowę wsadzić do bagażnika żeby usłyszeć różnicę z włożonym bezpiecznikiem 61 i po jego wyjęciu...
    Ma ktoś pomysł w czym problem ?
    (159 sedan z 2008 roku z navi)
    Ostatnio edytowane przez krzysiek_1021 ; 08-06-2014 o 16:32

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    jelenia gora

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiek_1021 Zobacz post
    Natomiast u mnie głośnik niskotonowy Bose gra ale tak cicho, że trzeba głowę wsadzić do bagażnika żeby usłyszeć różnicę z włożonym bezpiecznikiem 61 i po jego wyjęciu...
    Ma ktoś pomysł w czym problem ?
    (159 sedan z 2008 roku z navi)
    Musisz wyjeb...pseudo wzmacniacz na subwooferze i podłączyc normalny /inny wzmak/wtedy zacznie pokazywać co może ten subwoofer

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

U mnie sprawa rozwiązana. Po zdjęciu boczka wykładziny od strony pasażera na tunelu środkowy okazało się, że ktoś rozłączył układ bose podłączając fabryczną instalację audio bezpośrednio do navconnect.

W nogach pasażera są cztery takie same czarne wtyczki, dwie męskie i dwie żeńskie. Dochodzą tam dwie wiązki zakończone wtyczką męską+żeńską. Kiedy końcówki obu wiązek połączymy ze sobą (bez łączenia z drugą wiązką) gra tylko seryjne audio zasilane z radia. Kiedy połączymy wiązki między sobą sygnał idzie do wzmacniacza bose i subwoofera.

Jeśli komuś po rozłączeniu wtyczki przy wzmacniaczu bose w bagażniku nadal gra radio to znaczy, że ma oddzielone od siebie wiązki w nogach pasażera. Powodów może być wiele - u mnie po podłączeniu poprawnym wszystko zagrało od strzała. Jedyne wyjaśnienie jak dla mnie to awaria wzmacniacza bose i obejście tego w ten sposób. Potem ktoś zmienił wzmacniacz na sprawny szukając usterki ale nic to nie pomogło, bo nie wiedział o rozłączonej instalacji.

W weekend zrobię zdjęcia obrazujące co i jak.