ja rozebralem caly przycisk przczyscilem styki i dziala elegancko. a elektryk chcial mnie naciągnac na nowe przyciski ... bo 4 mi nie dzialaly ;/
- - - Updated - - -
podwaz śrubokrętem w prawym dolnym rogu
ja rozebralem caly przycisk przczyscilem styki i dziala elegancko. a elektryk chcial mnie naciągnac na nowe przyciski ... bo 4 mi nie dzialaly ;/
- - - Updated - - -
podwaz śrubokrętem w prawym dolnym rogu
Sprawdź czy szyba Ci się nie przekręca delikatnie . Mam ten sam problem w 145 tyle że jak chcę podnieśc szybę to muszę ją najpierw opuścić mniej więcej do połowy .. Prędzej się nie podniesie . choć szczerze mówiąc mam to dopiero od tygodnia tak jak zaczęło być chłodno . ;D
U mnie na wolne podnoszenie pomogło smarowanie prowadnicy WD40, ale mechanik stwierdził że prowadnica jest mocno sfatygowana i przez to szyba może się ciężej zamykać. Odnośnie styków we włącznikach podnośnika szyb czyszczenie jest zabiegiem krótkotrwałym co już przerabiałem. Trochę lepszym rozwiązaniem są włączniki z odzysku ale też nie jest to rozwiązanie definitywne
Stary temat, ale dla mnie świeży problem, więc opiszę jak to było u mnie. Dziś opuściłem tylną szybę która za nic nie chciała się podnieść. Odkręciłem obudowę przycisków, wyjąłem z niej włączniki, z których następnie zdjąłem same klawisze. Na włączniku pod klawiszami wystają dwa plastikowe piny (wciskając lub pociągając klawisz odpowiednio wciskamy każdy z nich), jak się okazało - po wciśnięciu każdego z nich palcem szyba podnosiła się lub opuszczała, natomiast sam klawisz nie naciskał na piny dostatecznie mocno, stąd brak reakcji podnośnika. Krótko mówiąc należało umieścić jakiś dystans, podkładkę w miejscu styku klawisza z plastikowym pinem. W moim przypadku użyłem kropelkę KROPELKI oraz mikrokawałki plastikowej opaski samozaciskowej. W ten sposób uratowałem/zregenerowałem trzy przełączniki. Koszt naprawy - 2zł
Dodam że zanim zabrałem się za to, przeczytałem chyba wszelkie tematy poświęcone nieotwierającym się lub niezamykającym się szybom, w których nie było jednoznacznej odpowiedzi na pytanie - co jest przyczyną awarii? W dodatku fakt że jestem posiadaczem AR dosłownie od czterech dni powodował że naprawdę zacząłem się przejmować.
Ostatnio edytowane przez Martini_222 ; 15-07-2014 o 21:24