Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: [146] przycisk otwierania szyby pasażera - nie działa !

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Mito / Fiat 500

Domyślnie

ja rozebralem caly przycisk przczyscilem styki i dziala elegancko. a elektryk chcial mnie naciągnac na nowe przyciski ... bo 4 mi nie dzialaly ;/

- - - Updated - - -

podwaz śrubokrętem w prawym dolnym rogu

Użytkownik Embrion Avatar Kwinto22
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.4 twin spark , 156 1.9JTD SportWagon

Domyślnie

Sprawdź czy szyba Ci się nie przekręca delikatnie . Mam ten sam problem w 145 tyle że jak chcę podnieśc szybę to muszę ją najpierw opuścić mniej więcej do połowy .. Prędzej się nie podniesie . choć szczerze mówiąc mam to dopiero od tygodnia tak jak zaczęło być chłodno . ;D

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa 159 1,9JTS 2006; alfa 146 1,4TS 1998

Domyślnie

U mnie na wolne podnoszenie pomogło smarowanie prowadnicy WD40, ale mechanik stwierdził że prowadnica jest mocno sfatygowana i przez to szyba może się ciężej zamykać. Odnośnie styków we włącznikach podnośnika szyb czyszczenie jest zabiegiem krótkotrwałym co już przerabiałem. Trochę lepszym rozwiązaniem są włączniki z odzysku ale też nie jest to rozwiązanie definitywne

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2002 Distinctive Grigio Sterling

Domyślnie

Stary temat, ale dla mnie świeży problem, więc opiszę jak to było u mnie. Dziś opuściłem tylną szybę która za nic nie chciała się podnieść. Odkręciłem obudowę przycisków, wyjąłem z niej włączniki, z których następnie zdjąłem same klawisze. Na włączniku pod klawiszami wystają dwa plastikowe piny (wciskając lub pociągając klawisz odpowiednio wciskamy każdy z nich), jak się okazało - po wciśnięciu każdego z nich palcem szyba podnosiła się lub opuszczała, natomiast sam klawisz nie naciskał na piny dostatecznie mocno, stąd brak reakcji podnośnika. Krótko mówiąc należało umieścić jakiś dystans, podkładkę w miejscu styku klawisza z plastikowym pinem. W moim przypadku użyłem kropelkę KROPELKI oraz mikrokawałki plastikowej opaski samozaciskowej. W ten sposób uratowałem/zregenerowałem trzy przełączniki. Koszt naprawy - 2zł

Dodam że zanim zabrałem się za to, przeczytałem chyba wszelkie tematy poświęcone nieotwierającym się lub niezamykającym się szybom, w których nie było jednoznacznej odpowiedzi na pytanie - co jest przyczyną awarii? W dodatku fakt że jestem posiadaczem AR dosłownie od czterech dni powodował że naprawdę zacząłem się przejmować.
    Ostatnio edytowane przez Martini_222 ; 15-07-2014 o 21:24

Użytkownik Rowerzysta Avatar kubakostek
    Auto
    .,

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholic145JTD Zobacz post
    Ja mam taki problem z szyba od kierowcy, wcisne raz przycisk to szyba normalnie opada w dół.. A jak już wcisnę żeby szyba szła do góry to pierwsze 15 cm zamyka sie wolniuteńko strasznie... po 15 sek.. szyba staje, nie idzie do góry, muszę znowu wcisnać przycisk idzie idzie... ale staje... i jak już szyba jest na 3/4 wysokości, moze troszkę wyzej to szyba zamyka się szybko...

Co to moze byc?
    Chyba silniczek już niedomaga, sprawdź prowadnice czy gładko szyba po nich idzie. Miałem podobny przypadek i dopiero wymiana mechanizmu pomogła