Tak, to normalne.
Tak, to normalne.
Jedną idzie zimne a druga wraca gorące norma.
A jak u Was się zachowuje się wentylator po właczeniu klimy. u mnie krecie cały czas i przeważnie na 2gim biegu.
Norma. Zawsze przy klimie tak jest ponieważ chłodnica klimatyzacji jest gorąca. Sprawdź sobie![]()
Panowie, po włączeniu klimatyzacji przy prawidłowych parametrach układu (odpowiednia ilość czynnika w układzie, czysta chłodnica "parownik") sterowanie wentylatorem przejmuje presostat (czyjnik ciśnienia w układzie) i za pośrednictwem ECU silnika przy wzroście ciśnienia w układzie włącza wentylator na I bieg.
Praktycznie przy temp. na zewnątrz 24 st. i więcej, wentylator startuje prawie odrazu na I biegu. Z moich obserwacji dopiero w skrajnych warunkach (temp. 30 st. stanie w korkach) włącza się II bieg wentylatora.
Oczywiście trzeba odzielić fakt, że ECU włącza też wentylator chłodnicy od temperatury silnika. Prosty test pozwala na tą kontrolę, przy "zimnym" silniku i temp. otoczenia jak dzisiaj 23 st. po włączeniu klimatyzacji praktycznie wentylator włączany jest na I bieg cyklicznie (w moim co ok. 30 sek.).
Ciągła praca wentylatora może spowodowana być - za dużą ilością czynnika w układzie (za szybko rośnie ciśnienie), zabrudzoną uszkodzoną (brak lamelek) chłodnicą "parownikiem".
Pozdrawiam
Tak, masz rację co do częstotliwości. Przy sprawnym, wydajnym układzie wentylator powinien co chwile się wyłączać. Jedynie w skrajnych przypadkach wysokich temperatur ma prawo chodzić ciągle. Jednak byłbym powściągliwy w stwierdzeniu że we wszystkich autach tak jest. Ja słyszałem że nie. A mam dobrze ogarniętego gościa od klimatyzacji z bardzo dużym doświadczeniem.
Nie mniej jednak praca wentylatora przy klimatyzacji zawsze jest na II biegu a nie na pierwszym. Sprawdzę jak to jest w obecnej 166 (bo w TB na pewno włączał się drugi) ale w innych autach załącza się drugi bieg. Poza tym łatwo się zorientować w lecie na światłach czy parkingach że jak w aucie chodzi klima to zawsze słychać szum wentylatora II bieg (pierwszy jest przecież niesłyszalny).
No tak to wygląda u mnie jak piszesz marek. Czasem schodzi na 1wszy bieg jak jest nie za gorący ale jak juz wejdzie na 2go to prakycznie działa bez przerwy do wyłaczenia klimy wtedy przechodzi na 1 lub zgaszenia auta.
Zgodnie z instrukcją serwisową (dla silników 2.0 TS, 2.5, 3.0 V6, 2.0 TB) czujnik ciśnienia (presostat) winien działać w następującej logice:
1 stopień, ciśnienie w układzie < 2,5 bar - nie pozwala na włączenie sprężarki klimy;
2 stopień, ciśnienie w układzie osiąga ok. 15 bar - włącza I stopień obrotów wentylatora chłodnicy;
3 stopień, ciśnienie w układzie osiąga ok. 20 bar - włącza II stopień obrotów wentylatora chłodnicy;
4 stopień, ciśnienie w układzie osiąga ok. 28 bar - wyłącza sprężarkę by nie dopuścić do jej uszkodzenia.
Podczas normalnej pracy jak wcześniej pisałem, praktycznie winien włączać się tylko I bieg wentylatora, II bieg gdy jest bardzo ciepło.
Wentylator ma dwa biegi.
1 zarezerwowany dla układu chłodzenia silnika w normalnych warunkach. 2 bieg załącza się gdy do wychłodzenia silnika nie wystarcza 1. W praktyce to się zdarza bardzo rzadko. Nie wiem, może w upale przy staniu w korkach się kiedyś tam 2 załącza. Ale generalnie 1 wystarcza. Przy włączeniu klimy od razu startuje drugi bieg i chodzi tak długo aż ciśnienie w układzie klimy zostanie zbite. I teraz może być tak jak stan pisze, że powinno się na chwilę wyłączać ponieważ układ chłodzenia powinien mieć większą wydajność niż rzeczywiste zapotrzebowanie. Nie mniej jednak byłym powściągliwy w stwierdzeniu że jest tak we wszystkich autach. To najlepiej trzeba by było sprawdzić na manometrach urządzenia do nabijania klimy. Wtedy byśmy mieli jasność jak to u Ciebie pracuje.
Jeżeli jednak chodzi o prędkość wentylatora to ja się nie spotkałem z sytuacją gdy do klimy załącza się tylko 1 bieg.... Może stan ma większe doświadczenie ale ja u siebie tego nie zaobserwowałem. Sprawdzę dzisiaj jeszcze dla pewności.
Aha, doczytując rozpiskę stana to teraz rozumiem. Ale... diagnozując wielokrotnie układy klimatyzacji to ja nie spotkałem układu który by pracował poniżej 15bar. A to jest normalne. Czyli siłą rzeczy zawsze wentylator wskakuje na 2 bieg. Stąd moje doświadczenie że na klimie zawsze 2 bieg.
Z ciekawości po niedzieli pojadę 159 na maszynkę i zobaczymy jakie będą wskazania.
Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 23-05-2014 o 08:08
Kolego marek230482, przy sprawnym układzie (czysta dobra chłodnica - ja okresowo myję myjką ciśnieniową) w normalnych warunkach pracy ciśnienie w układzie winno oscylować w granicach 12 - 16 bar, czyli I bieg wentylatora winnien zapewnić odpowiednie chłodzenie. Osobiście sprawdzałem to przy każdej kontroli i "nabijaniu" klimy. Wentylator na II bieg załączany jest dopiero gdy ciśnienie w układzie przekroczy 20 bar.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 23-05-2014 o 08:28