Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Drżenie całego samochodu 1.9 JTD

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Ja od siebie dodam, że też dość długo walczyłem z mrowieniem na kierownicy i próbowałem wszystkich "darmowych" metod. Przekładałem opony miejscami, wyważałem, zmieniałem stronami i nic to nie dało ponieważ najczęściej wina leży po stronie ... drogi. A dokładniej jej nawierzchni. Nieraz wydawało mi się, że jadę po odcinku równym jak stół bilardowy ale mrowienie było. Do czasu aż nie poleciałem kiedyś 140-200 ( oczywiście po Niemieckiej autostradzie ) i kierownica niczym pupka niemowlaka - gładziutka. Zawias w Alfie zwłaszcza jak masz jeszcze dużą felgę i szeroką oponę przenosi moim zdaniem dużo drgań na koło kierownicy. Przynajmniej na tyle, że nieraz czuć "fakturę" nawierzchni po jakiej jedziesz. Nie mniej jednak to był mój przypadek czyli niewielkiego mrowienia. U Ciebie jeżeli drganie jest takie że otwiera się schowek to raczej moja rada nie wniesie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Orzesze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

czuć drgania całej budy, nie tylko na kierownicy. wcześniej miałem diesla i nie było takich drgań. a nie chce mi się wierzyć, że ten typ tak ma. tymczasowo auto stoi i w przyszłym tygodniu leci do mechanika. Nie chcę, aby ten element, który jest odpowiedzialny za drgania jeszcze bardziej się zużył.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.4 LPG Alfa romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Szczyglik nie chce Cie martwić ale ja tak miałem w 145, przy 70-80 całym samochodem zaczynało trząść a potem przy 100 trochę się sytuacja uspokajała. Najpierw pomyślałem o krzyżakach, faktycznie jeden miał luz na łożysku i latał ale to nie było to - okazało się że Pani, która użytkowała auto przede mną zapomniała o takiej pierdole jal lanie oleju do skrzyni - efekt: dziury w gniazdach trzymajacych krzyżak, które łapały go i półosie chodziły w skrzyni na sztywno. U mnie skończyło się wymianą skrzyni na używkę z allegro.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Orzesze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Metodą napraw/sprawdzeń każdego elementu z kolei doszedłem w końcu, co było powodem drgań.
    Zacząłem od krzyżaków - wrzucone Ricambi - koszt z wymianą 560
    Później sprawdzenie kół, wyważenie przerzucenie 100
    Następnie poduszka skrzyni - nie to
    Później postanowiłem wymienić przegub zewnętrzny (już wcześniej były luzy, ale powiedziano mi, że mam się tym nie przejmować, bo to nie od tego)
    No i bingo - przegub zewnętrzny od strony kierowcy - SKF 350 z wymianą.

Teraz mogę się cieszyć jazdą - wreszcie cichutko i przyjemnie.

I wiem jedno, że teraz już chyba wszystko mam sprawdzone i zrobione. Od skrzyni, przez zawieszenie, po napęd.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez szczyglik ; 06-11-2014 o 22:07 Powód: błąd

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Do pierwszej dziury

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Odgrzewam kotleta. Jechalismy sobie do Szwajcarii i mniej wiecej w polowie drogi alfa zaczela coraz bardziej wibrowac. Chyba jednak krzyzak za 100zl + chip na 190ps nie byly dobrym pomyslem - po zabiegu zrobione ok 10 000. Najbardziej wibruje przy ok 90-100. Powyzej jest wmiare jak rowno trzymam gaz. Jak chce przyspieszyc to cala buda telepie.

Wzialem sobie z domu od kumpla uzywany krzyzak ktory byl w bagazniku przy jego 156 2.4 jak ja kupil - wyglada na caly. Nie ma luzu itp. Mam tez nasadke do odkrecenia polosi, opaski do gumy zabezpieczajacej. Musze kupic tylko smar i moge to wymienic sam. Co myslicie? Mam to rozgrzebac u kumpla w Szwajcarii czy olac i wrocic wibratorem do PL? Moze sie cos bardziej wymielic tam ze stane na autostradzie?

Ciagne przyczepke i bede targal duza Honde ST1300 czyli bedzie ciezko miala.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar D.A.R.
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V 140KM - była, Alfa Romeo GT 1.9 JTD - jest

Domyślnie

Jak masz możliwość usunięcia usterki, to nie ryzykuj jazdy nie do końca sprawnym autem.

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Przegub wymień, szkoda dyfra :-)
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Wymienilem krzyzak dzisiaj. Znowu. Teraz jest wszystko git. Zastanawia mnie dlaczego nowy krzyzak ktory wsadzilem jakies 10 000 temu znowu sie rozlecial? Jedno lozysko igielkowe sie rozsypalo i igielki wypadly z niego. Poloska ciagnela jakby tylko na dwoch lozyskach. Smar mialem tutela star 700 z autosklepu taki jak byl dedytkowany. Wiec chyba ten krzyzak za 100 jest gowno warty. Za nowy dalem 100 frankow w servisie alfy w Langenthal. Oryginal ricambi.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

100zł ?jakiej to firmy było?