Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: [147] 2.0 TS Stukanie, klekotanie. Panewka?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

7-8tys to chyba remont jtd z wymianą turbo, wtrysków, egr, dwumasy ze sprzęgłem.

Jak wyjdzie 2500zł za dobry remont to jest max, rozrząd z wariatem 1000zł, panewki 200zł, szlif 300zł,ewentualnie uszczelka pod dekiel zaworów 70zł, olej z filtrem dobrej jakości ok 200-220zł. I to chyba wszystko. Do tego robocizna, ok 700-800zł i masz wyremontowany dół i spokój.

Jeżeli by się nie dało szlifować to trzeba do tego dołożyć jeszcze ok 500zł za nowy (używany wał).

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

To jest filmik który nagrałem. Auto jest cały czas w zakresie 1.5-3 tyś rpm bo wtedy słychać stukanie najlepiej. Na wolnych obrotach nie stuka. Oprócz tego stukanie zaczęło się około 20-30 sekund od odpalenia.
    Mam nadzieję że dacie radę coś ocenić.

M4tinez, a znasz kogoś kto faktycznie by to zrobił w tej cenie? Bo to trochę tak wychodzi że bardziej mi się opłaca zawieźć gdzieś ten silnik żeby go zrobili niż szukać w Łodzi gdzie rzucają takie kwoty

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

No ja robiłem remont i ta kwota to nie tak do końca lipa tylko że ja mam jtd i za tłoki dałem 2,5k. Tylko że ty ich raczej nie musisz wymieniać??

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

No wariator to na pewno nie jest. Dźwięk jest dziwny, przypomina trochę panewkę ale wytartą która ma luz, a nie obróconą więc jakby tak było to być może udałoby się uratować wał.

A wchodzi w grę wysyłka silnika kurierem ? Bo jeżeli tak to mam kogoś takiego, spec od alf ale musiałbym do niego przedzwonić albo podjechać i się go zapytać.

Najlepiej jakby ci jakiś mechanik ściągnął miskę i obejrzał panewki, jeżeli będzie pewność w 100% że to panewki to wtedy można myśleć.

Sleyer bo remont jtd jest raz droższy niż twin sparka Dlatego ci tyle wyszło.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

No jest taka opcja, nawet mogę go sam przywieźć bo mam dostęp do jakiś większych samochodów. Jeśli By to faktycznie miało się odbyć niedrogo i u kogoś na 100% zaufanego to ja chętnie skorzystam z takiej opcji. Pojadę do kogoś żeby zdiagnozował co to i jeśli to będą panewki to odezwę się do Ciebie. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Spoko, jak będziesz miał już pewność na 100% że to panewki to daj znać to zaglądne do tego mechanika i pogadam z nim co i jak.

A facet na 100% zaufany, wszystkie fiaty, alfy w rodzinie u niego serwisujemy i nigdy problemów nie było.Szczerze go polecam wszystkim, bo koleś bardzo długo pracował tylko i wyłącznie z fiatami, lanciami i alfami i zna te auta do ostatniej śrubki.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

To nie są panewki, na bank jest to wariator który nie domaga ale to gdzieś na drugim planie.

~ taka była piękna ! :C

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Wsłuchaj się w dźwięk w tle.

PS: Wysłuchałem już wiele wariatorów i ten mi wcale nie przypomina wariatora. No ale każdy może się mylić.

Najlepiej niech ściągnie tą miske i obejrzy te panewki bo zrobi rozrząd z wariatorem a okaże się że dalej będzie stukać.

No i nie każda panewki stuka tak samo, jeżeli panewka jest w niewielkim stopniu wytarta to stuka cicho, nie musi odrazu nawalać tak że nie wiadomo co.

I odrazu rada dla wszystkich, nie bawcie się w ekologów i nie róbcie eko jazdy przy prędkościach obrotowych rzędu 1500rpm. Przypominam tylko że robocze ciśnienie oleju w Twin Sparku dobija dopiero przy 2000rpm, więc jeżeli jedziecie z prędkością obrotową 1500rpm i dupniecie gaz to wyobraźcie sobie jakie przeciążenia ma wał korbowy z panewkami i dodajcie do tego jeszcze ciśnienie oleju które nie jest za dobre.

A której panewki dźwięk jest najgorzej rozpoznać ? Głównej
    U mnie też jakieś dziwne odgłosy miałem z silnika, głównie przy prędkościach obrotowych rzędu 1700rpm-2700rpm, okazało się panewka główna na 2 czopie wału. Oczywiście wszystko naprawione, wał wtedy nie dostał po kościach i auto śmigało dalej. Ale to było w poprzedniej alfie.

Także czy to wariator czy panewka, to i tak warto zajrzeć na dół silnika by mieć jakieś info w jakim jest stanie.
    Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 12-09-2014 o 18:13

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Ja również mogę polecić Ci Qbę z forum ale on robi w cze-wie, ja u niego robiłem i jestem zadowolony, dopiero zrobiłem 5tyś km ale narazie nic się nie dzieje, a poza tym na tym forum są znani, a na facebooku są foty z mojego remontu i nie tylko. Flar ital się zwie firma

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

Nie powiedziałem że to wariat klekocze tylko że on też prosi o wymiane. Główny problem nadal zostaje ale ja osobiście wątpię że to panewki, no chyba że minimalne wytarcie

~ taka była piękna ! :C