Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Wietrzenie Paliwa

Użytkownik Embrion Avatar Pavel_
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki/okolice
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Benzyna ma "ważność" chyba ze 3 miesiące.
    No to widocznie ja mam jakąś z przedłużonym terminem ważności, ostatnio wlałem 15 litrów noPb 95 z 2010 roku, co prawda do Uno 899 a nie do Alfy, i żadnych problemów nie miałem

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Tak czytam tutaj i czytam hehe, Z Radiem tekst mistrzowski hehe

Ja mam 2.4JTD, przy resztkach paliwa (czyt, dojeżdzona rezerwa) przy otwieraniu korek pssssssst...

Gdzie szukać tego zapchanego odpowietrzenia ?

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Mam radio Clatronic AR 737, to nie ma zaczepów, bo normlanie zaczepem jest ten plastik z samochodu, ale jako, ze radio jest wieksze to wchodzi na styk bez tego, dlatego wylatuje, nawet reka moge je wyciagac kiedy chce, to było porownanie, ze samochod tracił na mocy.

Co do paliwa, mialem walniety przewód, cos mi podgryzlo, naprawiłem, przy otwieraniu baku spowrotem normalnie syczy, normalnie odpala, nic nie dymi. Wiec cos w tym było, nawet radio wypada, wiec jest ok. Do tego wyczyściłem bak

Mieszkam na samym zadupiu, dookola kilka stawów, pełno pola wilgoc taka, ze po 1metrze jest się mokrym, więc mogłobyc cos na rzeczy, ze zbierała sie tam woda, lub coś tego, bo ostatnimi czasy parkuje pod chmurka, bo z garazu zrobilem maly magazyn, nevermind. W kazdym razie juz wszystko jest ok
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 04-10-2014 o 13:50

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Lancia Thesis 2.4 JTD 10V

Domyślnie

Paliwo utrzymuje swoje właściwoście przez około 3 miesiące- w zależności od tego jaki % zawartości bioetanolu (bo ten łączy się niestety z wodą) okres ten może być dłuższy lub krótszy, ale paliwo mieszczące sie w PL normach spełnia parametry minimum 1 miesiąc. Testowaliśmy w firmie.
    Alfa lover ;p

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał kudlaty_bytom Zobacz post
    Zawsze powinno zasyczeć. Układ odpowietrzenia zbiornika ma za zadanie wytworzyć podciśnienie i zapobiec wydostawaniu się oparów paliwa. Jeśli nie syczy przy otwarciu korka, to jest nieszczelny.
    Opary przez zbiornik z węglem aktywnym są zasysane do dolotu i stąd niewielkie podciśnienie w zbiorniku paliwa. Elektrozawór na przewodzie zamyka ten obwód i otwiera się przy odpalonym silniku, kiedy trzeba.

Wysłane z Pentagram Monster za pomocą Tapatalk
    Odpowietrzenie zbiornika nie ma nic do odsysania oparów.Zbiornik jest połączony z atmosferą przez korek właśnie.Jest tam zaworek który utrzymuje właściwe ciśnienie.

Cytat Napisał Pavel_ Zobacz post
    No to widocznie ja mam jakąś z przedłużonym terminem ważności, ostatnio wlałem 15 litrów noPb 95 z 2010 roku, co prawda do Uno 899 a nie do Alfy, i żadnych problemów nie miałem
    Chyba nic dziwnego.155 którą kupiłem stała dwa lata.Nie było problemu ani z odpaleniem ani z wjazdem na lawetę.

Dodano po 4 minutes:

Cytat Napisał mathewc Zobacz post
    Paliwo utrzymuje swoje właściwoście przez około 3 miesiące- w zależności od tego jaki % zawartości bioetanolu (bo ten łączy się niestety z wodą) okres ten może być dłuższy lub krótszy, ale paliwo mieszczące sie w PL normach spełnia parametry minimum 1 miesiąc. Testowaliśmy w firmie.
    Miesiąc od???Bo w zbiornikach gdzie paliwo jest magazynowane a z tamtąd transportowane na stacje paliwo jest magazynowane miesiącami.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 05-10-2014 o 12:08 Powód: Dodano
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    Tak czytam tutaj i czytam hehe, Z Radiem tekst mistrzowski hehe

Ja mam 2.4JTD, przy resztkach paliwa (czyt, dojeżdzona rezerwa) przy otwieraniu korek pssssssst...

Gdzie szukać tego zapchanego odpowietrzenia ?
    nie wiem jak w JTD ale w benzynie jest pochłaniacz par paliwa i to on odbiera opary pracuje zaworek , w korku nie ma zadnych zaworków i odpowietrzników jesli chodzi o 166

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał darrager Zobacz post
    nie wiem jak w JTD ale w benzynie jest pochłaniacz par paliwa i to on odbiera opary pracuje zaworek , w korku nie ma zadnych zaworków i odpowietrzników jesli chodzi o 166
    Jak nie ma zaworka w korku(jak np 155)to identycznie działający jest na górze zbiornika.Odsysanie oparów to inna bajka. http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ie_baku-2.html 156 ma identyczny korek.

Cytat Napisał darrager Zobacz post
    Jak nie ma zaworka w korku(jak np 155)to identycznie działający jest na górze zbiornika.Odsysanie oparów to inna bajka. http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ie_baku-2.html 156 ma identyczny korek.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.