Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: czujnik deszczu

tomcio83
    Gość

Domyślnie

ludzie ale macie fajnie ze wam nie dziala ile ja bym dal za to zeby mi ten "SZMELC" nie dzialal. Powiem tak wlanczajac go po prostu wycieraczki szaleja albo sie wylacza po paru machnieciach albo wala na sucho z 5 minut albo po prostu smigaja wzorowa. To zalerzy jak im lerzy.

zdziba
    Gość

Domyślnie

A w mojej raz działa poprawnie raz nie dziala porawnie ,jak ją trzepnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Moje też tak samo działają jak chcą i kiedy chcą. Po prostu żyją własnym życiem. Zna ktoś na to rozwiązanie?

Krzychu25wroc
    Gość

Domyślnie

moze czujnik deszczu ma to do siebie ze dziala roznie? czasami wydaje sie ze wycieraczki chodza jak chca ,ale skoro szybe przecieraja i widocznosc jest to moze jest w tym sens? od kad mam 166 ani razu nie uzywalem wycieraczek na wybranym przeze mnie trybie tylko zawsze auto. pozdro

tomcio83
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krzychu25wroc Zobacz post
    moze czujnik deszczu ma to do siebie ze dziala roznie? czasami wydaje sie ze wycieraczki chodza jak chca ,ale skoro szybe przecieraja i widocznosc jest to moze jest w tym sens?
    Troszeczke zle zrozumiales ! Te wycieraczki zyja swoim zyciem czyli np zaczyna padac wlanczasz wycieraczki smigaja jedziesz przestaje padac (powiedzmy nagle) nic na szybe nie kropi wyszlo slonce sucha szyba slyszysz niezly dzwiek suchych wycieraczek po szybie suchej ..................... minelo 30 machniec ciaglych a one nie maja dosc

Użytkownik Rowerzysta Avatar A_S_K
    Mieszka w
    SO
    Auto
    156 JTD 20V

Domyślnie

Niestety czujnik jest wrażliwy na zabrudzenie szyby w miejscu, gdzie do niej przylega.
    Nic tylko dbać, żeby szyba w tym miejscu zawsze była czysta. Wtedy wszystko jest OK.
    Przynajmniej u mnie tak jest. Aha... i w nocy też działa trochę inaczej.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Dorzucę swoje doświadczenia. Do wczoraj tzn do czasu wymiany przedniej szyby czujnik deszczu działał po prostu idealnie. Żadnych problemów.
    Od wczoraj po włączeniu wycieraczek w trybie auto przez krótką chwilę nic się nie dzieje po czym zaczynają pracować ciągle (tzn nie wyłączają się).
    Zdemontowałem i założyłem czujnik od nowa - wszystkie połączenia są OK. Musi to być problem czułości systemu - być może gniazdo z soczewkami osadzone w szybie ma inną charakterystyke przepuszczania światła niż to które było w poprzedniej szybie..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Witam! Możecie mi podpowiedzieć co trzeba nastawić (włączyć) żeby działały? Mam od niedawna 166 super i nie wiem jak to działa?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Jeśli masz czujnik deszczu przestawiasz gałkę od wycieraczek o jedno kliknięcie w dół. Wycieraczki robia wtedy jeden ruch i zatrzymują sie nieco powyżej swojej normalnej pozycji - jak szyba zrobi sie mokra powinny zadziałać.

---------- Post dodany o godzinie 20:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:49 ----------

Dobra - poczytałem trochę.

W BMW E38 jest identyczny sensor deszczu jak w naszych 166.

Tutaj jest link do strony ze zdjęciami:
    http://www.meeknet.co.uk/E38/Rain_Sensor/Index.htm
    Układ czujnika jest taki sam - sprawdziłem osobiście - taka sama puszka od Boscha.

Z dołączonego w pdf opisu technicznego wynika, że m.in. po wymianie przedniej szyby konieczna jest ponowna "inicjalizacja" centralki czujnika, która adaptuje się do zmiennych warunków pracy (np zmian charakterystyki przenikania światła wraz ze starzeniem się szyby). Dane są zapisywane we flashu sterownika czujnika deszczu i po założeniu nowej szyby muszą zostać skasowane a czujnik ponownie skalibrowany.

Czy ktoś wie jak to się robi taką kalibrację w Alfie 166?
    Ostatnio edytowane przez iwok ; 14-02-2010 o 20:31

bart78
    Gość

Domyślnie czujnik deszczu

jak to w końcu jest z tym czujnikiem bo u mnie działa tak jakby na dwóch biegach - pierwsze położenie czyli jedno pyknięcie w dół to czułość taka średnia-musi sie troche wody na szybie uzbierać zanim wycieraczka sie właczy - ale gdy przekręce jeszcze pokrętło na "dłuższy pasek" czułość czujnika jakby sie zwiekszała i wtedy wystarczy minimalna ilość wody na szybie i już ją usuwa zwykle właśnie w tym położeniu używam sensora deszczu bo śmiga super ale w instrukcji nic o takich kombinacjach nie ma...