Mówisz o kablach sterujących? Jutro pozaglądam. Olej zgadza sie, na początku może nie znikać w ogromnych ilościach ale chyba powinno od razu silnikiem telepać a nie po prawie pół minuty od odpalenia?
Wykręcałem świece i raczej cewki były suche.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
To telepanie po kilkunastu sekundach rzeczywiście podejrzane. Ale kompresję bym i tak zmierzył.
Właśnie wszystko rozchodzi się o te pierwsze sekundy po odpaleniu. A hydroregulatory? Jakby jeden się na przykład wysypał? Nie dawałby takich objawów?
Dodam jeszcze że jak robię test zaworu EVAP to pokazuje mi się błąd czujnika położenia wałka, ale tylko wtedy. Po skasowaniu błąd nie pojawia się w innych okolicznościach.
Miałem identycznie tylko w Fiacie Bravo 1.4 12V
Opalałem na zimno pięknie chodził, a po kilku minutach zaczynał pyrkać ale tylko na biegu jałowym (trwało to kilka min. do momentu nagrzania się do 90)
Z problemem borykałem się 4 lata.
cewki nowe
sonda nowa
świece nowe
kable nowe
czujniki nowe
dobrze ustawiony rozrząd
silniczek krokowy nowy ori bosch
czysta przepustnica
nowy termostat
nie palił oleju
nowy wydech.....
wszystko było nowe.......i nie rozwiązałem problemu.....
czujnik położenia wału też nowy![]()
Ostatnio edytowane przez kabanow ; 22-12-2014 o 20:33
SG0240 rozrząd robiony w ASO na blokadach i czujniku zegarowym-widziałem. Właśnie podejrzewam przeskoczony pasek. Lyberką jeżdzę już ponad 5 latek i dopiero teraz zaczęła fikać.
Dodano po 4 minutes:
Kabanow ja też mam już dość pokaźną listę rzeczy wymienionych i pomysły się skończyły. Myślałem jeszcze o pompie paliwa albo regulatorze ciśnienia paliwa który jest w pompie ale gdyby pompa miała za małą wydajność to czy silnik nie powinien przerywać podczas jazdy, szczególnie na ssaniu? A tu nic, idzie i jeszcze ma niezłego kopa jak na swoją charakterystykę.
Ostatnio edytowane przez Pawcio78 ; 22-12-2014 o 20:39
Zdejmij osłonę rozrządu i zobacz, gdzie jest wskazówka napinacza. Jeśli opadła za bardzo to pasek mógł przeskoczyć.
Wprawdzie objawy nie za bardzo pasują do przeskoczonego rozrządu, ale kto wie - zawsze trzeba wszystko sprawdzić.
Jeździłem jakiś czas na przestawionym wałku ssącym i faktycznie silnik inaczej się zachowywał niż teraz ale sprawdzę napinacz.