Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Błąd silnika po pierwszym wciśnięciu hamulca 4HP20

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    166 3.0 automat 2004.

Domyślnie

Cytat Napisał mkrol Zobacz post
    Po wciśnięciu hamulca (aby wybrać bieg) natychmiast pojawia się kontrolka silnika na desce, nawet zanim zostanie dotknięta skrzynia biegów. Oczywiście blokady [...]
    Instrukcję obsługi przeczytałem od deski do deski Zanim rozpocząłem pytania sporo dodatkowo w sieci szukałem, a umiem używać googla (i to nawet w kilku językach!! ;P ).

Dzisiaj wieczorem zachowanie kontrolki silnika uległo zmianie. Zapala się natychmiast po odpaleniu silnika i gaśnie po dotknięciu hamulca. Czyli odwrotnie niż dotychczas... Rano sprawdzę co tam komputer drukuje za błędy.

A odnośnie poprzedniego błędu - Lampki kontrolnej przekładni automatycznej - nie działa mi jedna żarówka przy wybieraku trybu. Nie podświetla litery D po wybraniu, N R P są podświetlane. Czy alfa może informować tym błędem właśnie o tym "problemie"?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

A odnośnie poprzedniego błędu - Lampki kontrolnej przekładni automatycznej - nie działa mi jedna żarówka przy wybieraku trybu. Nie podświetla litery D po wybraniu, N R P są podświetlane. Czy alfa może informować tym błędem właśnie o tym "problemie"?
    Nie, ponieważ mi też nie świeci D na bursztynowo a nie mam błędów skrzyni

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Instrukcję obsługi przeczytałem od deski do deski Zanim rozpocząłem pytania sporo dodatkowo w sieci szukałem, a umiem używać googla (i to nawet w kilku językach!! ;P ).

Dzisiaj wieczorem zachowanie kontrolki silnika uległo zmianie. Zapala się natychmiast po odpaleniu silnika i gaśnie po dotknięciu hamulca. Czyli odwrotnie niż dotychczas... Rano sprawdzę co tam komputer drukuje za błędy.

Kolego, skoro zapala się "check engine" to ECU silnika musi mieć zarejestrowane błędy, wystarczy sprawdzić jakie to są błędy i wszystko będzie jasne.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nie, ponieważ mi też nie świeci D na bursztynowo a nie mam błędów skrzyni
    Mnie też

Mieszka w
    Radom
    Auto
    166 3.0 automat 2004.

Domyślnie

Stanlizak, wierzę w chęć Twojej pomocy, proszę więc przeczytaj cały topic - silnik rejestruje błąd, jego numer podałem i podałem wyjasnienie. I w tym właśnie rzecz, że nie jest to do końca jasne ;D

Ah, skoro to nie lampka na wybieraku (D) to mam inną tezę.

Przychodzi mi do głowy takie wytłumaczenie: Komputer silnika zarejestrował błąd, który zapewne mówi: "uwaga uwaga, Jest Błąd. Błąd to P1702, czyli zapaliła się kontrolka skrzyni biegów. Tyle wiem - resztę drogi kierowco sprawdź podłączając się do skrzyni biegów."

Niestety, nie za bardzo umiem podłączyć się do skrzyni biegów.
    Skrzynia biegów w ogóle nie zwraca błędów (mówię o kontrolce pod zegarami), pracuje dobrze.

Ostatnio padł mi akumulator i niewykluczone, że to właśnie wtedy pojawiła się ta kontrolka skrzyni biegów. Niestety - błędu nie umiem wykasować, cały czas jest w pamięci komputera silnika. Zapewne nie umiem albo moje oprgoramowanie nie daje rady go skasować. Podkreślam, że skrzynia nie zapala kontrolki, ale kontrolka działa po wciśnięciu "check".

Mam więc kilka pytań do doświadczonych alfistów, stanlizak Ty widzę jesteś obeznany w temacie, więc pewnie szybko mi dasz podpowiedź .

Gdy komputer silnika wyświetla kontrolkę "check engine", podpinacie się do niego przez obd2. Odczytujecie numer błędu (na zapalonym zapłonie "MAR" / na uruchomionym silniku). Kasujecie błędy - jak to robicie? Ja robię to na włączonym zapłonie (normalne). W programie serwisowym wtedy znika błąd, jednak kontrolka check engine nie gasnie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu błąd jest dalej w pamięci komputera. Zgaduję, że usuwanie tego błędu z pamięci kończy się niepowodzeniem?

Drugie pytanie: W jaki sposób łączycie się ze skrzynią biegów? mam niebieski kabel VAG KKL. W jakiej pozycji powinienem ustawić selektor na kablu? Oczywiście może głupie pytanie, jednak czy ze skrzynią biegów łączę się tym samym gniazdem co z silnikiem (obd2 pod kierownicą), czy jest jakieś inne gniazdo do skrzyni?

Zastanawia mnie też zmiana zachowania tej kontrolki (teraz świeci od razu po uruchomieniu, i gaśnie po wciśnięciu hamulca). W międzyczasie pojawił się jednorazowy błąd potencjometru pedału przyspieszenia i od tej pory zmieniło się zachowanie kontrolki, jednak numer błędu (P1702) nie uległ zmianie).

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

1. Kasowania błędów dokonuje się na kluczyku w pozycji MAR. Przy uruchomionym silniku bardzo często nie jest to możliwe. Wszystko zależy od błędu.
    2. Czy objawy z kontrolką zaczęły się długo po zakupie auta ?
    3. Jakim programem się łączysz ?
    4. Z silnikiem łączysz się mając interfejs przełączony na pin 7, natomiast ze skrzynią na pin 9. Rozumiem że masz VAG kkl z przełącznikiem.
    5. Zastanawiam się, czy twój problem nie wynika z uszkodzonego czujnika pedału hamulca. Jest on 2-obwodowy. Sprawdź czy podczas jazdy dasz radę uruchomić tempomat.
    6. Podepnij się do skrzyni i z programu spróbuj zapalić kontrolkę skrzyni. Zobacz czy nie zapali się nic więcej.
    7. I najważniejsze. Zdejmij boczek z tunelu w nogach pasażera i zobacz czy nie masz tam mokro.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Radom
    Auto
    166 3.0 automat 2004.

Domyślnie

danus77 DZIĘKI! Rzeczowe informacje
    1 - muszę sprawdzić jeszcze raz jak to robię.
    2 zaczęły się kilka dni po zakupie auta, gdy zdechło aku
    3 MultiEcuScan
    4 Mam VAG KKL, nie pamiętam ustawień pinów, sprawdzę.
    5 Tempomat podczas jazdy działa wzorowo. Po wciśnięciu hamulca wyłącza się.
    6 Sprawdzę.
    7 Też sprawdzę.

Jutro zdam odpowiedź.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Stanlizak, wierzę w chęć Twojej pomocy, proszę więc przeczytaj cały topic - silnik rejestruje błąd, jego numer podałem i podałem wyjasnienie. I w tym właśnie rzecz, że nie jest to do końca jasne ;D

Ah, skoro to nie lampka na wybieraku (D) to mam inną tezę.

Przychodzi mi do głowy takie wytłumaczenie: Komputer silnika zarejestrował błąd, który zapewne mówi: "uwaga uwaga, Jest Błąd. Błąd to P1702, czyli zapaliła się kontrolka skrzyni biegów. Tyle wiem - resztę drogi kierowco sprawdź podłączając się do skrzyni biegów."

Niestety, nie za bardzo umiem podłączyć się do skrzyni biegów.
    Skrzynia biegów w ogóle nie zwraca błędów (mówię o kontrolce pod zegarami), pracuje dobrze.

Ostatnio padł mi akumulator i niewykluczone, że to właśnie wtedy pojawiła się ta kontrolka skrzyni biegów. Niestety - błędu nie umiem wykasować, cały czas jest w pamięci komputera silnika. Zapewne nie umiem albo moje oprgoramowanie nie daje rady go skasować. Podkreślam, że skrzynia nie zapala kontrolki, ale kontrolka działa po wciśnięciu "check".

Mam więc kilka pytań do doświadczonych alfistów, stanlizak Ty widzę jesteś obeznany w temacie, więc pewnie szybko mi dasz podpowiedź .

Gdy komputer silnika wyświetla kontrolkę "check engine", podpinacie się do niego przez obd2. Odczytujecie numer błędu (na zapalonym zapłonie "MAR" / na uruchomionym silniku). Kasujecie błędy - jak to robicie? Ja robię to na włączonym zapłonie (normalne). W programie serwisowym wtedy znika błąd, jednak kontrolka check engine nie gasnie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu błąd jest dalej w pamięci komputera. Zgaduję, że usuwanie tego błędu z pamięci kończy się niepowodzeniem?

Drugie pytanie: W jaki sposób łączycie się ze skrzynią biegów? mam niebieski kabel VAG KKL. W jakiej pozycji powinienem ustawić selektor na kablu? Oczywiście może głupie pytanie, jednak czy ze skrzynią biegów łączę się tym samym gniazdem co z silnikiem (obd2 pod kierownicą), czy jest jakieś inne gniazdo do skrzyni?

Zastanawia mnie też zmiana zachowania tej kontrolki (teraz świeci od razu po uruchomieniu, i gaśnie po wciśnięciu hamulca). W międzyczasie pojawił się jednorazowy błąd potencjometru pedału przyspieszenia i od tej pory zmieniło się zachowanie kontrolki, jednak numer błędu (P1702) nie uległ zmianie).
    Po kolei;
    - błędy czytasz na włączonym zapłonie (bez pracy silnika),
    - ECU silnika pin nr 7, ECU ASB pin nr 12 (zwykły kabel KKL - ja mam zwarte na stałe piny 7, 1, 12, 9) dlatego nic nie przełączam, do Airbag'a - pin nr 3 używam innego kabelka),
    - używam MES'a wer. 1.7,
    - łączysz się z ECU silnika ME 3.1EOBD i czytasz błędy następnie je kasujesz. Jeśli błąd powraca to szukasz uszkodzenia lub pytasz się na forum.
    w celu sprawdzenia działania samej lampki "Check engine" w programie jest zakładka "Testy" - "Failure indicator light" po nacisnięciu wykonaj winien ci zapalić kontrolkę.
    w celu sprawdzenia działania wyłącznika pedału hamulca w zakładce "Parametry" wybierasz "Brake pedal position" i kontrolujesz jego działanie - kilkakrotnie.
    - łączysz się z ECU ASB ZF 4HP20 (pin 12) i czytasz błędy itd,
    - dobrze jest sprawdzić czy są jakieś błędy w ABS'ie (pin nr 1) gdyż cała informacja o prędkości pochodzi z niego.
    Oczywiście gniazdo diagnostyczne jest tylko jedno.
    Tyle na razie.
    -