a skoro ta druga prowadnica ci się nie obraca to możliwe że się zatarła. Wyjmij, wyczyść, nasmaruj i zobacz w jakim stanie jest gumka na niej
a skoro ta druga prowadnica ci się nie obraca to możliwe że się zatarła. Wyjmij, wyczyść, nasmaruj i zobacz w jakim stanie jest gumka na niej
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Drugi watek na ten sam temat. W obu masz rozwiazanie - żadnego nie zastosowałeś. Gdzie sens, gdzie logika?
Do tych prowadnic raczej zastosował bym specjalny smar, bo wazelina może się stopić po mocnym rozgrzaniuSą takie smary do tego.
....
Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 24-01-2015 o 17:06
Już wszystko jasne,myślałem że wykręca się całą prowadnicę a tu tylko śruby,nie miałem płaskiej 15 poza tym,wkręcenie tłoczka to jednak wyzwanie bez serwisowego przyrządu,muszę się zaopatrzyć w ścisk stolarski![]()
Ja jako ten serwisowy przyrząd do wkręcenia tłoczka wykorzystałem klucz do odkręcania tarczy przy szlifierce kątowej.
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Prowadnice masz na śrubkach z łbem 13mm. Czasem nie trzeba ich kontrować, a czasem tak. W tym wypadku bierzesz płaski klucz 15mm i koło gumki osłonowej prowadnicy jest miejsce dla tego klucza.
Po zakupie Alfy, chcąc samemu w niej grzebać trzeba zainteresować się narządziami. W twoim przypadku powinno starczyć to: http://allegro.pl/zestaw-do-wciskani...010362969.html
Ja 3 lata temu kupiłem taki zestaw: http://allegro.pl/zestaw-do-wkrecani...005345893.html do tego klucze nasadowe, kliny do wybijania swożni, imbusy i torxy na trzpieniu sześciokątnym. Nie wyobrażam sobie, że ktoś chce przy aucie grzebać i się męczyć chałupniczymi metodami jak ścisk stolarski i klucz do kątówki (sam tak raz robiłem i zaprawdę powiadam wam - zainwestujcie w klamory zamiast w tuningowe felgi).
Prawdziwy alfisti z krwi i kości. Żal mu 5 dych dać żeby mu ktoś klocki zmienił porządnie, to sam nie mając specjalnie narzędzi, ani bladego pojęcia jak pokazuje temat rozgrzebie element bezpośrednio wpływający na bezpieczeństwo i będzie na forum szukał pomocy bo coś chyba zepsuł, ale nie wie czy i jak.![]()
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."