czyli kupuje te zaslepki: http://allegro.pl/588-zaslepka-egr-f...859955185.html
montuje tak jak za zdjeciu na aukcji i ma dzialac? nic nie trzeba dzialac przez kompa?
czyli kupuje te zaslepki: http://allegro.pl/588-zaslepka-egr-f...859955185.html
montuje tak jak za zdjeciu na aukcji i ma dzialac? nic nie trzeba dzialac przez kompa?
Nic nie trzeba. Trzeba usuwac programowo jezeli zaslepisz calkowicie. Ale zaslepienie calkowite wplywa na lepsze odpalanie i prace silnika. Oczywiscie po wyczyszczeniu ukladu kolektora dolotowego i usuniecie klap wirowych.
Wszystko fajnie, tylko zaślepka jak sama nazwa wskazuje- ZAŚLEPIA. A to jak zamontujesz to Ci niczego nie zaślepi- jedynie zdławi. Musisz kupić zaślepkę- taka sama blaszka, ale bez otworów. Przy uszkodzonym EGR tzw. częściowa zaślepka nic nie da.
Tzw częściowa zaślepka to rozwiązanie serwisowe mające na celu przedłużenie życia EGR oraz poprawę działania SPRAWNEGO EGR
Jak masz problem z zaworem to albo go naprawiasz/wymieniasz i zakładasz tzw częściową zaślepkę, albo zakładasz tzw pełną zaślepkę i masz diagnozę (potem tylko wyłączenie EGR w ECU i święty spokój raz na zawsze).
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
EGR zaślepiony ale nadal mam to samo. Jutro podmieniam overboost, co najdziwniejsze po zaślepieniu EGR nie wywalił mi żadnego błedy
Może masz już wyłączony, tylko któryś leniwiec zaślepki nie włożył![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Sądząc po syfie w zaworze i kolektorze nie był wyłączony. Dzisiaj na widelec idzie Overboost
Mógł być tylko wyprogramowany, bez czyszczenia ani rozbierania czegokolwiek.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak czy innaczej szukam dalej przyczyny. Błąd EGR pojawił sie dopiero po wyczyszczeniu czujnika ciśnienia doładowania. Dziwne, ale syfu w kolektorze jest sporo
Ostatnio edytowane przez jasio79 ; 14-04-2015 o 21:26
Odlaczylem niedawno przeplywke przejechalem sie kilaka kilometrów i samochod nie do poznania idzie z dolu i zadnych zamulen. Chcialem zamowic druga przezpływke, ale na mojej BOSCH sa takie nr. 0 281 00 276. A z tego co widze na necie to do mnie powinn isc przeplywka o nr. 0 281 006 048. Pomoze ktos? (AR 159 SW, 2.4jtdm, 200KM .)
ps. chce w polsce kupic bo za granica krzycza 250E.