Gaz + Rozrząd = brak opłacalności wymiany Jtdm na JTS;-)
Gaz + Rozrząd = brak opłacalności wymiany Jtdm na JTS;-)
Tak jak pisałem wyżej, potwierdza się, oświecę niektórych.
Rozrząd 450zł części + 450zł mechanik=900zł
Gaz 3300zł , jeżeli ktoś jeździ 10tys rocznie zwraca się po 12 miesiącach, potem się juz jeździ po 29zł na 100km,
Polecam lekturę http://www.forum.alfaholicy.org/159_...adczen-34.html strona 34, i cennik części za rozrząd jak dostał kolega Szerszeń - nie liczę robocizny.
Tak w ramach oświecenia ;-)
Pozdrawiam
Z całym szacunkiem Marti, post jest przedawniony ma 15 miesięcy, poniżej najnowsze informacje
Strona 25
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1614497
Ktoś tu nie jest na bieżąco. Tak w ramach oświecenia
POzdrawiam
Bez kół zębatych, wariatora, po rabatach...
Ja jednak chciałbym usłyszeć od mechanika z doświadczeniem, jaki byłby koszt wymiany + robota. Myślę, że wtedy byłoby to najbardziej wiarygodne.
Zresztą, myślę że Maciek dokładnie sobie to wszystko przeliczy i przekalkuluje.
Pozdrawiam
[quote name="pieta" post=1353803]wyszlo ze ktoś jednak kupil to srebrna 159 jts z wawy. http://www.forum.alfaholicy.org/159_...r_vin-239.html Jakby się aktualny wlasciciel odzywal, to udzielcie mu wsparcia co by nie wpadl w czarna rozpacz na samym początku przygody z ar 159. Może będzie jak w przypadku Piotrka ze model doinwestowany wyjdzie jednak na prosta[/QUOTE]<br />
<br />
<br />
<br />
Witam Panowie,<br />
<br />
Tak jak kolega napisał powyżej, kupiłem tą alfę, która wcześniej została omawiana w osobnym wątku i niezbyt była chwalona bo do wymiany rozrząd...itp. Mam dobrą wiadomość, rozrząd, plyny olej (selenia star) zostały wymienione i alfa ma sie dobrze(przynajmniej według mnie i panów z serwisu alfymam nadzieje, że będzie mi długo służyć bo zawsze chciałem mieć 159 w benzynie. (poprzednio 156 jtd). Dziekuje za wszystkie uwagi na temat tego auta przynajmniej dużo wiem
<br />
<br />
Pozdrawiam[/QUOTE]<br />
<br />
Hej,<br />
Jak masz ochotę to napisz coś więcej, jak masz ochote .O golnie jak pisałem auto wizualnie nie wygladalo zle, ale było po prostu zaniedbane mechanicznie i dzięki temu wygladalo jak wygladalo. Kupiles ją w tym komisie w Rybniku ? Robiles tez inne rzeczy które wyszly na sprawdzeniu ? Jak tam łańcuchy ? Jeden czy dwa do roboty były ? Czesci oryginal czy kombinacja alpejska i sztukowanie reczne ? [emoji14]<br />
<br />
<font color="silver">- - - Updated - - -</font><br />
<br />
Poza tym masz dogłębnie prześwietlony egzemplarzMam nadzieje ze cena była zadowalajaca i pozwalajaca na dalsze inwestycje [emoji14][/QUOTE]<br />
<br />
<br />
<br />
Witam Panowie, <br />
Podam koszty wymiany rozrządu w mojej alfie:<br />
<br />
Łańcuch- 791<br />
Napinacz łańcucha- 433<br />
Koło rozrządu- 259<br />
Koło zębate ( wariator -ssący)- 1032<br />
Koło zębate (wariator-wydech)- 652<br />
Wymiana koszt- 750<br />
<br />
Auto wstępnie zostało wskrzeszone bo wcześniej było opisywane jako zaniedbane mechanicznie, teraz jest w dobrych rękachPodałem koszty dla potomnych i nie ma co gadać auto daje niesamowitą frajde z jazdy, piękna i cicha. <br />u
<br />
Pozdrawiam<br />
Michał<br/>
Czyli przepłaciłem...
Piszesz o JTDm??? Jeśli o JTS to zgubiłeś jedno zero. Chociaż ostatnio ceny lecą na łeb, na szyję
Wiem, na co stać diesla, bo sam nim już trochę jeżdżę i poznałem niemal od podszewki.
W życiu nie zamierzam gazować żadnego silnika benzynowego i nie bawię się w półśrodki! To sprzeczne z moimi przekonaniami ;]
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Kolego Magil. W skład rozrzadu do JTS wchodzi to co na rysunku podaje linka
http://www.iparts.pl/auto-czesci/zes...26-103278.html
tu akurat jest za 550zł sa tańsze trzeba poszukać,
Potwierdza się moja wypowiedz wyżej, najwięcej mają do powiedzenia ludzie którzy nie jeżdżą tymi autami.Kolega robił rozrząd 7 dni temu i wszystko jest opisane j/w,ale skoro nie wierzycie albo nie umiecie czytać to sorry.Na tym kończę swoje dywagacje, jak ktoś che więcej info zapraszam na priv.
Jeszcze jedno, Jeżeli co jest do wymiany to się to wymienia a nie cały silnik jak lubią to mechanicy z Alfy.
JTS to jest silnik z opla jak by ktoś nie wiedział, zapytajcie chłopaków z opla czy jak jest do wymiany rozrząd to wymieniają napinacz prowadnice łańcuch czy wszystkie koła zębate i po kolei jak leci.
Mam jeszcze jedno pytanie czy jak zmieniacie paski rozrządu w innym aucjie np w oplu to kupujecie orginał oploski czy jakiś inny zamiennik dobrej marki?
Miłego dnia życzę niedowiarkom
Powtórzę, najwięcej nieprawdy piszą Ci którzy cos słyszeli ale nie wiedzą do końca......gdzies bije ale nie wiadomo w którym kosciele
Aż sie włączę do dyskusji. Zasadnicza różnica jest taka ze w AR JTS sa koła z wariatorami których nie ma w Oplu, a one sa niezwykle drogie łącznie jakieś 1300 PLN. Sam rozrzad to koszt ok 600 części chyba ze trzeba rownież zmienić drugi łańcuch, wtedy dodatkowo ok. 400 PLN. Mowię o cenach zestawu np FAI TCK5 i TCK3. Robocizna to ok 550-700 PLN dokładnie w piątek zmieniałem rozrzad z kolegami. Nie jest on ani jakoś bardzo skomplikowany ani trudny w montażu. Nie wymaga specjalnych blokad. Tyle ze to łańcuch. Nie wymieniałem kół bo nie było takiej potrzeby. Zęby nie wytarte nie zużyte. Elementy z demontażu maja oznaczenia GM, Reasumując kosztowało mnie to zestaw oraz 4,5 h pracy. Normalnie zapłaciłbym ok 1100 PLN. Koszt wiec porównywalny z paskiem na którym jest jeszcze zazwyczaj pompa wody do wymiany. Eksploatacja diesla patrząc na ceny części i ewentualne naprawy wydaje mi sie droższa. Natomiast w zestawieniu. Koszty eksploatacji ,zakupu oraz paliwa przy 15 tys rocznie wychodzi wg mnie na to samo.
Do Kolegi Lord - A jak wymieniasz rozrząd, to sam pasek czy też napinacze, rolki? Wiem do czego zamierzasz. Nie neguje wymiany u Twojego kolegi, zrobił to sam, ma warsztat i ok. Zauważ jednak, że wymienił sam łańcuch. A gdzie koła zębate? Kolega Michał wyżej napisał ceny kół, circa 2 tyś zł. Mają "otwarty" silnik grzechem jest tego nie zrobić i mieć święty spokój. No chyba, że ktoś lubi sobie co chwila rozbierać motor, to ok;-)
Rozumiesz teraz skąd ta różnica? Dodatkowo wiadomo nie od dziś, że zbiera się w tym silniku nagar. Tomek Krk wkleil zdjęcia silnika z ilością nagaru. Czy Twój kolega usunął go również, podczas wymiany rozrządu? Domyślam się, że nie.
I tutaj jest pies pogrzebany. Maciek nie chce kupić nowego auta, tylko z jakimś przebiegiem. Znając jego i jego podejście do tematu, na pewno będzie chciał zadbać o kondycję silnika, więc wymieni KOMPLETNY rozrząd, z wariatorami, i jeśli będzie nagar, a będzie, to go również usunie. Zrobi to sam, kilkaset złotych w kieszenie, odda to komuś, będzie musiał zapłacić.
Powiesz ok, po cholerę rozbierać silnik i czyścić z nagaru, z tego samego powodu, dla którego czyści się kolektor w jtdm i usuwa klapy. Cała ta operacja niestety nie zamknie się w cenach które podałeś powyżej. Niestety.
I bez spiny. I masz rację, nie mam JTSa, ale mimo tego widzę, że mamy dwie różne wizę postrzegania serwisowania auta;-)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez marti ; 13-04-2015 o 08:27