Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Zakup - wiele pytań

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel Zobacz post
    Tzn o co chodzi?
    Kubicze przecież napisał: jeśli jesteś bardzo zainteresowany, to ładna i dobrze utrzymana 24V będzie niedługo u nas na sprzedaż

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quarter
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv 3.0 V6 24V '97, Audi TT 1.8TQ 225 '99, Subaru Outback SBD 2.0 '14

Domyślnie

Moje trzy grosze po spontanicznym zakupie 2 x 3.0 24V, aktualnie w (mam nadzieję) "końcowej fazie wstępnego ogarniania i uzdatniania do jazdy" Gtv-ek:

1. To są często auta mało jeżdżone - jak zacznie się je "ruszać" to zaczynają wychodzić różne, różniste sprawy. Nad moimi dwiema bellami Pablo biedził się od 7 marca i jeszcze nie skończyliśmy. Więc nie liczyłbym zbytnio na wstępny przegląd przed kupnem - raczej i tak powychodzą niespodzianki.

2. Biorąc pod uwagę punkt pierwszy chyba jestem nadal zwolennikiem tego, co sam własnie robię - kupić w miarę możliwości zdrową budę i resztę robić na dobrych podzespołach samemu. Nie szukać nastoletniej nuffki-sztuki, "panie, lać, wsiadać i jeździć", "absolutnie bez wkładu finansowego" - no, nie ma tak. Nawet wśród nastoletnich dziewcząt ciężko dziś o nieprzechodzony, dobrze prowadzący się egzemplarz. Raczej więc chyba lepiej założyć z góry, że wiele rzeczy, włącznie (jak u mnie) z kapitalką silnika, może się zdarzyć - po co więc przepłacać za rzekomą "igłę"? Może lepiej kupić V6 za te ca. 10,000 zł, dołożyć jakieś drugie tyle i cieszyć się naprawdę porządnie odbudowanym autem? Ja tak zrobiłem i mam nadzieję, że to była słuszna decyzja. Gdyby życie zmusiło mnie do sprzedaży to warto ode mnie je kupić A serio - jedyny wyjątek od sugerowanej reguły to sytuacja, gdy dane auto stosunkowo niedawno było robione przez zaprzyjaźniony warsztat. Np. gdyby Pablo powiedział mi "właśnie skończyłem robić taki i taki samochód, wszystko tam jest ogarnięte i gość chce sprzedać bo coś tam" to w taki temat wchodzić warto. To samo dotyczy dobrze, powszechnie znanych aut forumowych od faktycznych pasjonatów. Goście, którzy mi sprzedawali Gtv-ki tez mówili o sobie, że są pasjonatami, a auta mechanicznie (i, w jednym przypadku, także estetycznie) dość zapuszczone. Hasło "pasjonat" zaczyna funkcjonować tak jak hasło "stan kolekcjonerski" - słowo-wytrych do bajerowania napaleńców takich jak ja.

3. Od strony kosztów - w mojej wstępnej ocenie to jest jedno z tańszych w serwisowaniu 200+ konnych aut sportowych. Podobne zabawy w np. Subaru kosztowałyby kilkakrotnie więcej. Porównywanie tego do serwisowania "niemca w dizlu" nie ma sensu. Zresztą jak ktoś kupuje auto spalające lekko naście-dzieści litrów na sto to chyba nie ma włączonego trybu "księgowy", prawda? A na pewno nie są to koszty porównywalne do Ferrari, Maserati, Lambo czy Nissana GTR. Jest to autko sportowe dla ludu - i z tego nalezy się cieszyć, kupować najlepsze dostępne zamienniki części lub oryginały, nie kleić klocków kropelką i odkrywać drugą (lub sycić pierwszą) młodość.

Auta tego typu trzeba kupować z miłości - wtedy każdy wydatek jest jak kupno kwiatów pięknej kobiecie. Jest inwestycją w doznania, a nie nieprzewidywanym, uwierającym kosztem.

Podejmuj słuszną decyzję i budź się rano w oczekiwaniu na pierwszy pomruk Busso

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Cytat Napisał mac!ek Zobacz post
    coś więcej info na temat 24v co będziecie mieli?
    to gtv?
    Czarny Spider 3.0 V6 24V, rok 2001, 115000km, jasne skóry, elektryczny dach, koła 17 cali oryginalne telefony. Spid
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Bravo

Domyślnie

Panowie, bardzo dziękuję za pomoc i porady!
    Wynika z tego, że zakup takiej Alfy jest realny, ale trzeba mieć na to jednak dość spore fundusze.
    Zakup wstępnie planowałem w przyszłym roku, ale niewykluczone, że trzeba będzie go odłożyć na później, bo kupno tanio kiepskiego egzemplarza nie ma sensu.

@kubicze z ciekawości... Ile za tą Alfę chcesz?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mattman
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    E0 ROSSO

Domyślnie

Pamietaj, że te zadbane egzemplarze za rok będą, na bank droższe :-)

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Spidery i Gtvki 3.0 już nie będą tanieć. Za czarnego Spidera będę chciał w okolicach 21 tys. Będzie również możliwość zakupu z hardtopem
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Rowerzysta Avatar Raider
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR Giulia Veloce Blu Misano, AR Spider 3.0 V6, AR 147 Q2

Domyślnie

Też mi chodzi po głowie 3,0 mam pytanko oglądał ktoś może tą GTV http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-gtv-...tml#0b9b49826e

Użytkownik Świeżak Avatar filop
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    E0 BUSSO

Domyślnie

ja na świeżo - podbnie to porzebiegało. Jakieś 2 lata temu zacząłem dojrzewać do cabrio. Oczywście Italia - też łódeczka w 1 wersji. Ale po przejażdzce kumpla alfisty 147 GTA wiedziałęm, że tylko busso. I ten czas szukałem, gmearałem, zbierałem się. Zimą nawet na zachodzie wybór 3.0 24V ograniczony, raz prawie miłem ale mnie ubiegli.
    I powiem Wam - tak obserwując trend - 3.0 24V drożeje, drożeje wyraźznie. Okazy w super stanie potrafią kosztować już dziś 70 tys ! - końcówka produkcji.
    Ja wyhaczyłem 24V 2002 rocznik 67 tys przebiegu. Sąsiad znajomek pojechał po nią lawetą - i dzwoni, że pod spodem sucha, naklejki fabryczne... zimy nie widziała.
    Piękna sztuka, wydech novitec, czerwono czarna skóra... Niemiec był po słowie z francuzką, ale... przekonałęm go
    I powiem tak - taki model to można się nawet pocieszyć, może złe słowo, dodatkowo cieszyć iż to inwestycja. Jak ja również będę śmigał kilka tysi rocznie jak słonko - to tylko będzie nabierać wartości. Nie planuję sprzedawać - ale świadowość miła.
    Co do cen - to od 2000 ojro i u Turasa za 12V do owych 70 tys zł. za koncową produkcję przebieg 50 tys.
    W Polsce praktycznie nie ma podaży,
    Kolego Kubicze - nie chcę robić kreciej roboty ale Twoja cena... daj na zachód też , czekaj na amatora, ceny sensownych to minimum 7 tys ojro, gros z nich 9-10 tys.
    i znikają te fajne na pniu
    E0 BUSSO