Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: uszkodzona turbina po wgraniu wirusa

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Turbina się rozleciała bo była źle zrobiona. TO że łapała przy 2500 obr/min to nie był powód żeby auta nie ruszać. Po prostu części z której była złożona turbna zrobił mietek z piasku. Garrett nie udostępnia części zamiennych. TO na czym firmy regenerują turbiny to cześci "krzak" Miedzy innymi dlatego tubina wstawała tak późno.

Podsumowując - nie jest to wina tunera. A turbinę się kupuje nową.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159 2.4JTD

Domyślnie

tyle tematow. a wystarczy ja oddac na gwarancji i po temacie... a nie rozpisywanie co i jak i gdzie i kto.....

Użytkownik Rowerzysta Avatar stunt_rider
    Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto
    Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T

Domyślnie

Tak jak kolega pisal Garret nie przewiduje regeneracji!! Lepsza uzywana ORGINALNA niz regenerowana, tego sie trzymam i jest ok. Jak bralem nowa do sprintera garret oddal mi 350 zl za zwrot zuzytej turbiny zeby nie trafila do jakis "regeneracji" Gwarancje dostalem 2 lata bez limitu km. Fakt kosztowala sporo ale auto przejezdzilo na niej 500 tys km. I dalej jezdzi

Użytkownik Rowerzysta Avatar GruBaDuPa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA ROMEO 159 JTDm 8V

Domyślnie

Po zdjęciu turbiny okazało się, że przyczyną awarii był wirnik ze słabego materiału. Turbo leci na gwarancję a za nie zostanie wstawione pewniejsze z firmy z Jaworzna, która daje 2 lata gwarancji i zapewnia, że znajdujące się w niej części są oryginalne

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

No właśnie to jest ciekawe, wg garetta nie ma dostępnych części zamiennych. Po rozmowie z firmą z Jaworzna;-) cześci zamienne są;-)
    Ja dodam od siebie, że regenerowalem u nich 5 turbosprężarek. Wszystkie auta po chipach i innych modyfikacjach. I dalej jeżdżą.
    W obecnej A3, regenerowalem turbo w 2009 roku. Do tej pory pompuje tyle ile ma pompowac, oznak zużycia nie doświadczam.
    Dobra firma, osobiście polecam. Dbaj o turbo a będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Kawowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1.9 16V JTDm 2007r.

Domyślnie

Cytat Napisał GruBaDuPa Zobacz post
    Po zdjęciu turbiny okazało się, że przyczyną awarii był wirnik ze słabego materiału. Turbo leci na gwarancję a za nie zostanie wstawione pewniejsze z firmy z Jaworzna, która daje 2 lata gwarancji i zapewnia, że znajdujące się w niej części są oryginalne
    Gwarancja, gwarancją, a co poleciało do cylindrów to twoje...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ile obecnie kosztuje regeneracja turbosprężarki w Jaworznie do naszych 1.9 16v?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    No właśnie to jest ciekawe, wg garetta nie ma dostępnych części zamiennych. Po rozmowie z firmą z Jaworzna;-) cześci zamienne są;-)
    Ja dodam od siebie, że regenerowalem u nich 5 turbosprężarek. Wszystkie auta po chipach i innych modyfikacjach. I dalej jeżdżą.
    W obecnej A3, regenerowalem turbo w 2009 roku. Do tej pory pompuje tyle ile ma pompowac, oznak zużycia nie doświadczam.
    Dobra firma, osobiście polecam. Dbaj o turbo a będziesz zadowolony.

Pozdrawiam
    Zapytaj ich jak to jest, ze oficjalny jedyny polski dystrybutor MOTO REMO https://garrett.honeywell.com/distri...europe/poland/ potwierdza, że Garrett nie robi do tych sprężarek części zamiennych` a chłopaki z Jaworzna je mają ???
    Pewnie szwagier robi w garrecie i wynosi i wysyła do kraju gdzie wszystko jest możliwe

Użytkownik Rowerzysta Avatar GruBaDuPa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA ROMEO 159 JTDm 8V

Domyślnie

Dzisiaj okazało się, że mam popękaną obudowę filtra powietrza, zasyfiony intercooler opiłkami z turbo i poprzecinaną rurę od intercoolera . Zdecydowałem się na spawanie obudowy i regenerację intercoolera bo dostęp do nowych i ich koszt trochę mnie przeraził.

Bezpośrednią przyczyną awarii turbiny była posklejana jakimś g..... obudowa filtra powietrza tuż za filtrem. Odpadające stwardniałe kawałki kleju dostawały się do turbo, a efekt takiego działania można sobie wyobrazić (wielkie boom). Żeby było zabawnie w zeszłym roku przy naprawie turbo w Józefowie k. Warszawy obudowa też została wymieniona z powodu pęknięć. Wyszło na to, że Pan Mietek zamiast wymienić obudowę wolał posklejać i skasował mnie jak za nową. Przez cwaniactwo Pana Mietka zostawiłem 3 tyś w innym zakładzie.
    Ostatnio edytowane przez GruBaDuPa ; 09-05-2015 o 07:36

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Carramba myśli że Garrett sam produkuje części? Większość firm bierze części od podwykonawców którzy produkują dla np. Garretta. Jak dla mnie przy regeneracji ważne są: doświadczenie, narzędzie(maszyny), oraz dobre części. To tylko moje zdanie. Ale nie wierzę że nie da się poprawnie zregenerować turbo, jedyny powód dla którego firmy typu Garrett robią zamieszanie i szum i twierdzą że nie da się zregenerować turbo poza ich fabryką jest kasa.