Już prawie 2 tankowania na Orlenie w tym jedna Verva + dodatek
Wcześniej zatankowałem na Auchanie i zaczęła kaszleć
- - - Updated - - -
Błąd był o za niskim ciśnieniu i poziomie oleju... ale oleju jest max...
A Torque nic nie pokazał...![]()
Już prawie 2 tankowania na Orlenie w tym jedna Verva + dodatek
Wcześniej zatankowałem na Auchanie i zaczęła kaszleć
- - - Updated - - -
Błąd był o za niskim ciśnieniu i poziomie oleju... ale oleju jest max...
A Torque nic nie pokazał...![]()
Nie tankuj Vervy bo to to paliwo jest bardziej suche niż zwykły olej. A wtryski i pompa paliwa muszą być smarowane. A mocy większej nie odczujesz i tak na vervie. Zwykłe paliwko z dodatkiem 2T nasmaruje ci cały układ. Z doświadczenia nie tankuję na orlenie bo to najgorszy syf w Polsce. Kiedyś zalałem vervę do passata to myślałem że silnik mi wyskoczy tak głośno chodził. Potem tylko zwykła gnojówka z dodatkiem 2T i sinik znowu pęknie terkotał. A stacje przy marketach też uważam za nie zbyt dobre jakościowo. Znajomy na parę cystern i pokazał mi zdjęcia z wewnątrz po przewiezieniu ON dla Orlenu i Lotosu. Po orlenie warstwa mułu na dnie. Po Lotosie prawie nic. Jeśli cię stać na 9 i masz kasę na naprawy to zaoszczędzenie 10-15 gr na litrze to chyba kropla w morzu potrzeb dla Belli. Osobiście leję tylko zwykły Lotos + 2T. Ewentualnie jakiś czyścić układu raz na rok.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Witam po ponad roku. U mnie sprawa wyjaśniona, chociaż potrzeba było roku, żeby na to wpaść. W aucie było sprawdzone chyba wszystko co można sobie wyobrazić, parametry zawsze były w normie. Jak się okazało przyczyną był chip box, który był już zamontowany w aucie kiedy go kupiłem. Prawdopodobnie dostawał wilgoci albo elektronika za 300 zł zawiodła. Chip odłączony alfa hula, chociaż trochę rzeczywiście jest słabsza, ale warto i nie zamierzam monotować nowego ; ). Może moje doświadczenia komuś pomogą, warto w pierwszej kolejności sprawdzić chipa jeżeli się go ma. Pzdr
Chip box sam w sobie nie musiał być uszkodzony. Tak się dzieje też w wysilonych autach (po chipie ogólnie), gdzie osprzęt niedomaga. Najważniejsze, że sytuacja ogarnięta![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Witam
Moze ktos sie boryka z podobnym problemem I moze to pomoze : 159 tka gasla szarpala wyrzucalo blad p0094 cisnienie paliwa. U mnie przyczyna byl zapowietrzajacy sie ukladu, mala gumowa uszczelka czujnika wody w filtr e. pod filtrem diesla jest cczujnik z mala uszczelka ktora sparciala I system zaciagal powietrze. Po wymianie filtra I uszczelki wszystko wrocil do normy. Dodatkowa zlacze czujnikA wysokiego cisnienia paliwa wygladalo jakby przegrzane, styki zostaly wyczyszczone dodatkowa contact spray I wszystko dziala.
Pozdrawiam