Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Koszty wymiany świec, uszczelki pod głowicą, filtry, zmiana oleju

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    To chyba raczej zalane gniazda świec olejem i ten silikon to zamiast uszczelki pod pokrywą zaworów, a nie uszczelki pod głowicą i wymiana nie tej ostatniej a pierwszej (pokrywy zaworów-częsta sprawa w silnikach TS). Bo jakby to uszczelka pod głowicą była wymieniana, to ciut więcej by to wszystko kosztowało
    też myślę, że mowa jest o uszczelce pod pokrywą zaworów (zalanie gniazd świec). Koszty części to uszczelka pod pokrywą koszt ok 80zł, świece większe np firmy beru koszt ok 50zł/szt (dla niewtajemniczonych są 4szt), świece mniejsze np Denso koszt ok 45zł/szt (dla niewtajemniczonych są 4szt), fajka świecy koszt ok 35zł/szt (w sumie 8szt).
    Roboty z wymianą jest na max 2h
    w mojej ocenie trochę sporo jeżeli nie były wymieniane wszystkie świece.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Suaby! Zobacz post
    a taka rada jeszcze nigdy nie korzystaj z usług 1 mechanika!, bo jak tak będziesz robić to źle na tym wyjdziesz miej jakiegoś drugiego w obwodzie i chwal ich na wzajem że to czy to zrobił ci elegancko bo jak nie to zaczną Cię robić w balona i będą robili "na odpier***"
    Ciekawa teza ale takich bzdur to ja dawno nie czytałem...

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

Cytat Napisał Arbeldes Zobacz post
    Jak kolega wyżej napisał, zacznij od wymiany korka zbiorniczka wyrównawczego.
    Miałem takie same objawy, płyn dość szybko uciekał o parę cm poniżej min po czym na takim poziomie już zostawał.
    Chciałem zabierać się za UPG chociaż brak innych objawów.
    Okazało się, że korek od zbiorniczka jest delikatnie pęknięty i nie trzyma ciśnienia.
    Miesiąc temu wymieniony na nowy i póki co płyn stoi cały czas na max
    Dzięki! Od tego zacznę

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Dobczyce
    Auto
    Alfa Romeo, 147, 1,9 JTD-140

Domyślnie

beriba to jesli nie słyszałeś takich bzdur to dlatego ten mechanik jest twoim przyjacielem

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ja na swojego mechanika nie narzekam. Powiem więcej, jestem z niego wręcz bardzo zadowolony i każda moja Alfa wyląduje tylko i wyłącznie u niego. To że Ty miałeś jakieś przeboje z parszywymi mechanikami to nie mój problem. Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 SPARK ECO

Domyślnie

Hej,
    Muszę się przyznać, że faktycznie jak kolega wyżej wspomniał pokręciłam nazwy uszczelek. Nie była to uszczelka pod głowicą a uszczelka pod dekiel, wymienił mi 4 świece zapłonowe, (te 4 małe zostawił bo ponoć są strasznie drogie a niby dało je się uratować) no ogólnie jak wspominałam wcześniej wszystko było w oleju :/. Najpierw musiał wyczyścić to z tego pięknego czerwonego sylikonu jakim zalane było .. wszystko. No i do tego wymiana oleju, filtra olejowego, filtra powietrza, filtra pyłkowego, no przeczyszczenie klimy.
    Rozumiem że poplątanie uszczelek zmienia trochę postać rzeczy..

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

no tak jak zwykłe kosztują kolo 10zł szt to ta mała ceny zaczynają się od ok 40zl za szt źródło InterCars pytałem osobiście heh uszczelke pod deklem pewnie na sylikon przykleił i tyle.. odłuż kaske i radzę Ci wymienić te małe świece również bo ze względu na cenę wielu mechaników ich nie wymienia a przecież zużywają się tak samo jak te zwykłe... chyba że masz pewność że byłe niedawno wymieniane...

a co do tych 800zł to masz może gdzieś napisane jaki wlał olej i jakich użył filtrów chodzi mi tu o producentów... bo komplet filtrów dobrych firm to ok 150zł + olej ok 120zł sylikon 25zl świece 40zł chyba ze wymienił
    Ostatnio edytowane przez RoBeRt 147 ; 29-05-2015 o 12:18

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Jeśli to byłoby 40 zł za sztukę.. patrz komplet 160 zł to bym słowa nie powiedziała. Ale on mówił że te świecie nie mają zamienników i za te maloty zapłacę około 500 zł. No a to jest różnica. To jak to jest w końcu z tymi świecami? :/

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał AlfoholiczkaJa Zobacz post
    Jeśli to byłoby 40 zł za sztukę.. patrz komplet 160 zł to bym słowa nie powiedziała. Ale on mówił że te świecie nie mają zamienników i za te maloty zapłacę około 500 zł. No a to jest różnica. To jak to jest w końcu z tymi świecami? :/
    Ze świecami jest tak:
    http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...590ffe34bf657f
    w skrócie - platynowe NGK są dość drogie niby, ale są na 100tys km spokoju z tym tematem. Teoretycznie . W stosunkowo młodym aucie. W starszym wcześniej będzie znów puszczać ta uszczelka pod deklem i lać się olej do gniazd (te plastikowe dekle się deformują z czasem) - wiadomo że to nie reguła, ale dość prawdopodobne
    Są i tańsze NGK wymienione w temacie z linku powyżej, sprawdzone i TS śmiga na nich aż miło, ale na 40tys km z grubsza, już nie pamiętam, coś koło 25-35zł chyba mała kosztowała, zwykła - duża coś połowę tego(?) , rok temu mniej więcej wymieniałem.
    Można stosować nie-platynowe, nic się złego nie dzieje, tyle że wcześniej wymiana.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No ale z tego co ja tam wyczytałam to z małymi się nie poszaleje bo ciężko o zamienniki a o oszczędzaniu piszą w kwestii większych... czy jednak źle coś rozumiem? - chociaż nie zmieniam.. jednak znalazłam coś faktycznie. Popytam w sklepie. Dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez AlfoholiczkaJa ; 29-05-2015 o 12:29