EGR daje taki komunikat po zaślepieniu (może poprzedni właściciel to zrobił), ale nie wpływa na odpalanie silnika. Prędzej ten przepływomierz.
EGR daje taki komunikat po zaślepieniu (może poprzedni właściciel to zrobił), ale nie wpływa na odpalanie silnika. Prędzej ten przepływomierz.
Tylko ze EGR nie jest zaślepiony bo był sprawdzany przez ze mnie
- - - Updated - - -
czyli ten czujnik trzeba sprawdzić a gdzie go znajde ?
Może egr jest zapchany i nie domyka się i część powietrza cały czas idzie w wydech..pisałeś że słabo idzie a czy czasem zbytnio nie dymi ma szaro-czarno?powinień tylko przy ostrym depnięciu..
Przepływomierz nie powinien aż tak przeszkadzać w odpaleniu ale możesz to sprawdzić odpinając wtyczkę od niego..nic nie uszkodzisz a jak lepiej zapali i będzie dobrze się zbierać to masz już odpowiedź.
Czujnik wałka rozrządu mi padł nagle od razu i całkowicie że w ogóle nie dało się odpalić..tego czujnika nie sprawdzisz miernikiem tylko oscyloskopem więc pewnie odpada..ale nie wyskoczył ci jego błąd i odpuściłbym go sobie..poza tym jest ukryty za kołem wałka rozrządu i jego demontaż zazwyczaj oznacza wymianę rozrządu..
Silnik nie stuka?obroty równomierne?nie szarpie..spalanie w normie?
Przepływomierz na bank nie gra roli.Auto odpala tak samo czy bez czy z
Przepływomierz został odpięty zachowuje się tak samo , nie słyszę żadnych stuków i innych nie po kojących dziwęków z silnika , nie dymi nie widać żadnego dymu który by zwrócił moją uwagę , spalanie ciężko jest mi powiedzieci
Ostatnio edytowane przez DiegoGreen ; 09-06-2015 o 20:37
Ja mówiłem o czujniku położenia wału korbowego, który umiejscowiony jest za silnikiem w dolnej części, a nie o czujniku położenia wałka rozrządu.
Teoretycznie, nawet gdyby czujnik wałka rozrządu był uszkodzony, to ECU przy użyciu czujnika położenia wału korbowego bez problemu jest w stanie uruchomić silnik.
Bez porządnego diagnosty się nie obędzie, a czujnik do najtańszych nie należy. Polecam przyjrzeć się właśnie jemu. Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić jakie ciśnienie na listwie wtryskowej panuje w momencie odpalania. Czyli skaner diagnostyczny podpinamy w momencie odpalania.
Na moim wykresie z diaga jest tam wszystko według mechanika jest w tych tabelkach bo wszystko było sprawdzanie jak mówisz kolego
Mylisz się..tak jak napisałem mój czujnik rozrządu padł i jakoś ECU bez niego nie dało rady odpalić..a kręciłem baardzo długo rozrusznikiem..po to są dwa czujniki żeby obydwa dawały sygnał..
Co do czujników to rzeczywiście pomyliłem się i myślałem że chodzi o ten za wałkiem a nie czujnik wału korbowego..
Ale uszkodzony czujnik wału i tak zaczyna szwankować po nagrzaniu silnika a na zimnym jest ok(zazwyczaj)..powoduje też nagłe zatrzymanie pracy silnika np. w trasie..a kolega opisuję problemy z odpaleniem na zimnym i ciepłym a potem jest już dobrze więc to nie to..
Ja miałem podobne obiawy tydzień temu, i co się okazało, rozrusznik mi padł. Czy na zimnym czy na ciepłym ciężko kręcił jakby akumulator padł. Rok temu miałem problemy z czujnikiem przepływu powietrza ale tylko skutkowało u mnie brakiem mocy i większym spalaniem ropy. Także ja bym nie obstawiał za czujnikiem. Spróbuj podmienić rozrusznik i zobacz jak będzie kręcił.
To faktycznie może byc rozrusznik bo dopiero po osiagnieciu konkretnych obrotów puszczany jest sygnał na wtryski..rozrusznik ja wyjmowalem od gory..roboty na 20-30 minut zeby wyjąć.. U mnie wolno kręcił przez zużyte szczotki i male zwarcie do masy..koszt wspawania szczotek 50 zl(ze szczotkami)