Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Ciężko odpala na zimnym i ciepłym silniku

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

EGR daje taki komunikat po zaślepieniu (może poprzedni właściciel to zrobił), ale nie wpływa na odpalanie silnika. Prędzej ten przepływomierz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar DiegoGreen
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Tylko ze EGR nie jest zaślepiony bo był sprawdzany przez ze mnie

- - - Updated - - -

czyli ten czujnik trzeba sprawdzić a gdzie go znajde ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 156 2.4 jtd 136 KM 98r.

Domyślnie

Może egr jest zapchany i nie domyka się i część powietrza cały czas idzie w wydech..pisałeś że słabo idzie a czy czasem zbytnio nie dymi ma szaro-czarno?powinień tylko przy ostrym depnięciu..
    Przepływomierz nie powinien aż tak przeszkadzać w odpaleniu ale możesz to sprawdzić odpinając wtyczkę od niego..nic nie uszkodzisz a jak lepiej zapali i będzie dobrze się zbierać to masz już odpowiedź.
    Czujnik wałka rozrządu mi padł nagle od razu i całkowicie że w ogóle nie dało się odpalić..tego czujnika nie sprawdzisz miernikiem tylko oscyloskopem więc pewnie odpada..ale nie wyskoczył ci jego błąd i odpuściłbym go sobie..poza tym jest ukryty za kołem wałka rozrządu i jego demontaż zazwyczaj oznacza wymianę rozrządu..
    Silnik nie stuka?obroty równomierne?nie szarpie..spalanie w normie?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Świebodzin
    Auto
    Alfa 156 2.4 przed FL

Domyślnie

Przepływomierz na bank nie gra roli.Auto odpala tak samo czy bez czy z

Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Przepływomierz został odpięty zachowuje się tak samo , nie słyszę żadnych stuków i innych nie po kojących dziwęków z silnika , nie dymi nie widać żadnego dymu który by zwrócił moją uwagę , spalanie ciężko jest mi powiedzieci
    Ostatnio edytowane przez DiegoGreen ; 09-06-2015 o 20:37

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał paweu85 Zobacz post
    Może egr jest zapchany i nie domyka się i część powietrza cały czas idzie w wydech..pisałeś że słabo idzie a czy czasem zbytnio nie dymi ma szaro-czarno?powinień tylko przy ostrym depnięciu..
    Przepływomierz nie powinien aż tak przeszkadzać w odpaleniu ale możesz to sprawdzić odpinając wtyczkę od niego..nic nie uszkodzisz a jak lepiej zapali i będzie dobrze się zbierać to masz już odpowiedź.
    Czujnik wałka rozrządu mi padł nagle od razu i całkowicie że w ogóle nie dało się odpalić..tego czujnika nie sprawdzisz miernikiem tylko oscyloskopem więc pewnie odpada..ale nie wyskoczył ci jego błąd i odpuściłbym go sobie..poza tym jest ukryty za kołem wałka rozrządu i jego demontaż zazwyczaj oznacza wymianę rozrządu..
    Silnik nie stuka?obroty równomierne?nie szarpie..spalanie w normie?
    Ja mówiłem o czujniku położenia wału korbowego, który umiejscowiony jest za silnikiem w dolnej części, a nie o czujniku położenia wałka rozrządu.

Teoretycznie, nawet gdyby czujnik wałka rozrządu był uszkodzony, to ECU przy użyciu czujnika położenia wału korbowego bez problemu jest w stanie uruchomić silnik.

Bez porządnego diagnosty się nie obędzie, a czujnik do najtańszych nie należy. Polecam przyjrzeć się właśnie jemu. Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić jakie ciśnienie na listwie wtryskowej panuje w momencie odpalania. Czyli skaner diagnostyczny podpinamy w momencie odpalania.

Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Na moim wykresie z diaga jest tam wszystko według mechanika jest w tych tabelkach bo wszystko było sprawdzanie jak mówisz kolego

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maciaba Zobacz post

Teoretycznie, nawet gdyby czujnik wałka rozrządu był uszkodzony, to ECU przy użyciu czujnika położenia wału korbowego bez problemu jest w stanie uruchomić silnik.
    Mylisz się..tak jak napisałem mój czujnik rozrządu padł i jakoś ECU bez niego nie dało rady odpalić..a kręciłem baardzo długo rozrusznikiem..po to są dwa czujniki żeby obydwa dawały sygnał..

Co do czujników to rzeczywiście pomyliłem się i myślałem że chodzi o ten za wałkiem a nie czujnik wału korbowego..
    Ale uszkodzony czujnik wału i tak zaczyna szwankować po nagrzaniu silnika a na zimnym jest ok(zazwyczaj)..powoduje też nagłe zatrzymanie pracy silnika np. w trasie..a kolega opisuję problemy z odpaleniem na zimnym i ciepłym a potem jest już dobrze więc to nie to..

ZBANOWANY Świeżak
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    Alfa Romeo 156, 2.4JTD, 2000r.

Domyślnie

Ja miałem podobne obiawy tydzień temu, i co się okazało, rozrusznik mi padł. Czy na zimnym czy na ciepłym ciężko kręcił jakby akumulator padł. Rok temu miałem problemy z czujnikiem przepływu powietrza ale tylko skutkowało u mnie brakiem mocy i większym spalaniem ropy. Także ja bym nie obstawiał za czujnikiem. Spróbuj podmienić rozrusznik i zobacz jak będzie kręcił.

Auto

Domyślnie

To faktycznie może byc rozrusznik bo dopiero po osiagnieciu konkretnych obrotów puszczany jest sygnał na wtryski..rozrusznik ja wyjmowalem od gory..roboty na 20-30 minut zeby wyjąć.. U mnie wolno kręcił przez zużyte szczotki i male zwarcie do masy..koszt wspawania szczotek 50 zl(ze szczotkami)