A jaki akumulator będzie dobry dla mojego silnika?
A jaki akumulator będzie dobry dla mojego silnika?
Problemy z odpaleniem i błąd ASR to aku, nie wiem czy na złom - możliwe że np. ci nie ładuje, ale na pewno powinieneś zacząć od naładowania go. Ile lat ma aku?
Problemy z przyspieszaniem wskazuje na przepływomierz, możliwe też że jest jakaś dziura w dolocie. Spróbuj odpiąć przepływkę po naładowania aku i napisz czy będzie poprawa.
Dziura w dolocie, czyli tej dużej rurze od prawej strony silnika? Była dziurawa, ale wymieniłem już na nową dawno, pomogło niewiele
Jest jeszcze jedna rura turbo-Intercooler dostępna od spodu, ale by kopcił i trochę gwizdał...
Aku szukaj przynajmniej 72Ah
Ostatnio edytowane przez gramian ; 03-09-2015 o 12:40
Turbo-intercooler dawałoby inne objawy - świst odkurzacza przy dodawaniu gazu i raczej lekki tylko spadek mocy.
Raczej dziura w dolocie, albo np. zsunięta rura ze sprężarki. To oczywiście tylko przykład. Jeśli miałeś dziurę i rurę wymieniłeś, ale pomogło niewiele to możliwe jest też że przepływka Ci się zasyfiła, zależy ile z tym jeździłeś i gdzie była dziura. Tak czy inaczej wtedy powinna być wyraźna poprawa po odpięciu przepływomierza. Jeśli odpięcie pomoże, wyjmij go i przeczyść, najlepiej wyciągając czujnik z obudowy przepływomierza. Czujnik trzymają w obudowie nietypowe śruby, ja sobie z nimi poradziłem tak, że brzeszczotem naciąłem śrubę i odkręciłem zwykłym płaskim śrubokrętem. Jeśli po odpięciu wtyczki przepływomierza nie będzie poprawy to przepływkę zostaw w spokoju, bo to czułe i dość drogie urzadzenie, a wszelkie kombinacje przy nim niosą ryzyko uszkodzenia.
Już kupiłem przepływomierz do wymiany, firmy Bosch, więc tak czy tak muszę zmienić. Rzekomo będzie pasował
Warto w takich sytuacjach najpierw dobrze zdiagnozować, a później ewentualnie kupować i wymieniać części. Przepływomierz w takiej sytuacji to pierwszy typ, który można sprawdzić odpinając wtyczkę. Może się okazać, że po odpięciu wtyczki zmian w pracy silnika nie będzie, a wtedy trzeba bedzie szukać dalej, a 3 - 4 stówki wydane na przepływomierz będą leżeć na półce.
Daj znać jak przetestujesz.
Wymieniłem akumulator i nadal nie odpala, nie wiem co może być przyczyną
Zrób log z ciśnienia paliwa podczas odpalania na pompie paliwa i common rail. Ten nowy aku jest nowy czy z odzysku??
Ciężko będzie z logami, nie mam komputera na własność, samochód nie ruszy, a akumulator nowy, jakaś polska firma.