A kij wie czy lepszy VAG KKL czy ELM327 ?
A kij wie czy lepszy VAG KKL czy ELM327 ?
Typowo do 166 wg mnie lepiej kkl, natomiast elm bardziej unowersalny, ja mam kkl do fiat ecu scan i elm bluetooth do szybkiej diagnostyki telefonem roznych aut
A to super, dziękuję za odp. W takim razie zawijam KKL i przejściówkę na OBD I do Alfy 164 itd![]()
Jest sens kupować ELM'a, ponieważ ma mniejsze opóźnienia i wyższą prędkość transmisji, co przekłada się na większą ilość próbek przy robieniu logów. ALe wiadomo, że nie każdemu to potrzebne![]()
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
do podstawowej diagnostyki KKL w zupełności wystarczy, ELM mimo wyższej prędkości transmisji nie jest aż tak szybki, żeby go specjalnie kupować do diagnostyki alfy 166 z ON czy PB.
Co do samej diagnostyki, to ja używam maszyny wirtualnej pod Virtualboxem na której mam postawionego czystego Windowsa XP, AlfaOBD, MultiEcuScan oraz DTE i eLearn-a + sterowniki do ELM327 oraz VAG KKL. Jeśli będzie zainteresowanie to udostępnię plik z maszyną.
Dla niewtajemniczonych, maszyna wirtualna to komputer w komputerze, Windows lub inny system operacyjny w okienku, wystarczy zainstalować sobie Virtualboxa 3 kliknięciami a potem dwoma zaimportować maszynę i wszystko działa.![]()
A nie masz problemów z połączeniem? Ja testowałem takie rozwiązanie i niby mogłem się połączyć, ale miałem błędne wartości wskazań.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Więc tak, problem miałem dziwny bo po zmianie akumulatora i męczenia się z tlemami zwariowała mi jedna rzecz .. dodawanie gazu .. okazało się, że komputer nie miał błedów, natomiast nagle gaz ożył gdy podłączyłem się do komputera i już mogłem dodawać gazu, czyli obroty po prostu się ruszyły, bo wcześniej ni huhu, były tylko wolne obroty ..
zastosowałem ELM 327 + program Multiecuscan (może być dowolna jego wersja), Multiecuscan (MES) musi być w wersji zarejestrowanej (czyli trzeba znaleźć wersję nieoficjalną : ) żeby zadziałał. To wszystko. thx
Ostatnio edytowane przez marian666666 ; 13-09-2015 o 18:21
Witam. Dziś otrzymałem przewód VAG VAG KKL z przełącznikiem (taki jak na zdjęciu poniżej), który ustawiłem na max w lewo, przy czym odczytałem parametry i brak błędów silnika (Alfa 166 3.0 CF2 Sportronic). Natomiast nie mogę się połączyć ze skrzynią ZF i xenonami - wyskakuje komunikat pokazany na zdjęciu poniżej.
Na max w lewo (7) - motor.
Lekko w prawo (3) - poduchy
Jeszcze w prawo (1/9) - ABS
Max w prawo (12/13) - ?
Podpowie mi ktoś który przełącznik jest do czego dokładnie ?
Port jest ustawiony w porządku, sterowniki mam, używam MES Full wersji.
![]()