Mi sie swieci kontrolka aku chyba od roku. Wymianialem juz akumulator, alternator, czyscilem masy. Ladowanie i napiecie sa idealne, odpala od razu. Taki urok.
Mi sie swieci kontrolka aku chyba od roku. Wymianialem juz akumulator, alternator, czyscilem masy. Ladowanie i napiecie sa idealne, odpala od razu. Taki urok.
To tak do czasu bedzie jak Ci zepsuje sie altek i nie bedziesz wiedzial kiedy. Gdzies masz zwarcie.
Ale mówi, że wymieniał alternator i juz tak rok jeździ. U mnie w warsztacie nic nie powiedzieli w sumie. Ładowanie było 13.8, powiedzieli, że to może wyskakwiać bo czasami tylko są spadki napięcia ładowania a później ładuje normalnie i kontrolka już zostaje - wg nich alternator do roboty. Dodam jeszcze, ze zauważyłem taką zależność: odpalam - zapala się kontrolka - gaszę - odpalam - kontrolki nie ma i już się nie zapala. Przejchalem wlasnie tak 450 km i nic się nie działo. W domu zgasiłem auto na 20 min, odpaliłem i znowu kontrolka jest, zgasilem, od razu odpalilem i kontrolki brak. Magia![]()
To nie magia tylko komp Ci czyta błąd altka, po zgaszeniu i zapaleniu już go nie widzi do czasu, aż znów coś nie zatrybi. To tak jak czasem wysoczy check engine bo cos nie domaga jakaś pierółka, zgasisz zapalisz od nowa i już wszystko normalnie.
Tak czy inaczej musisz sie przyglądnąc tematowi.
Dzisiaj byłem u siebie u mechanika i powiedział, że altek był wymieniany i dali jakis nieoryginalny i dlatego... To możliwe? Coś mi się wierzyć nie chce...
Zdarza się, że nowa część posiada wady. Może to był regenerowany? Wtedy naturalnie większe ryzyko wtopy. Pojedź do elektryka samochodowego niech wszystko posprawdza.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A jednak u mnie okazało się, że niesprawny był regulator napięcia w alternatorze.
Jakie masz teraz napięcie?. U mnie przy dużym obciążeniu jest 13,7 normalnie 13,8 zastanawiam się nad przeglądem altka.
Jutro sprawdze. Ale najwazniejsze, że już denerwująca kontrolka akumulatora się nie świeci.
U mnie jak zapale przy jednorazowym włożeniu kluczyka też wyskakuje kontrolka akumulatora. Znajomy odczytał mi błędy i wyszło U1602 - błąd komunikacji z szyną CAN. Niestety do tej pory się z tym nie uporałem. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?