Ale pytanie wraca, czemu nie pojedziesz w ramach gwarancji skoro ktoś tam łapy już pchał.
Ale pytanie wraca, czemu nie pojedziesz w ramach gwarancji skoro ktoś tam łapy już pchał.
Skrzynie założyli prawidłowo z alfy z 2005 roku , konwerter wysyłałem sam do regeneracji , miałem okazję sprzedać skrzynię z 99 i kupić prawie w tej samej cenie z 2005 więc tak zrobiłem. konwerter na gwarancji a problem stary.Mnie to wygląda na to że to nie wina samej skrzyni
Panowie nie wiem co jest grane , nikt nie jest w stanie połączyć się ze skrzynią , auto jeździ ale kontrolka wciąż świeci.
Czy ten elektromagnes w tunelu ma cały czas załączać , nawet gdy jest na parking? bo już myślę że może tu się coś stało , ta skrzyneczka z wyświetlaczem P N D prawie cały czas tak dziwnie bzyczy .
Dziś byłem u dwóch fachowców typowo od od elektroniki samochodowej , przynieśli chyba z 5 laptopów i nie było możliwości połączyć się ze skrzynią dalej.
Ostatnio edytowane przez jacco ; 17-09-2015 o 14:22
Ten elektromagnes ma klikać i działac tylko jak masz na P i naciśniesz stop. To blokada drążka na P
to chyba coś się u mnie podziało , bo raz czy dwa razy pstryknie i dość , a przy ponownej próbie już nie działa.
sprawdzałem też ten przewód który biegnie od pedału hamulca , jest dobry.
ten elektromagnes powinien reagować cały czas wciskając hamulec na zapłonie? bo nie zwracałem wcześniej uwagi na to.
co robić? może z tego powodu wywalać błąd?
Ten elektromagnes wciąga sworzeń zabezpieczający przed ruszeniem drążka z pozycji P. Słychać jak klika gdy masz włączony zapłon (lub silnik), drążek na P i wciskasz hamulec. Słychać go wtedy. W żadnej innej sytuacji go nie będzie słychać.
z tym podlaczaniem kompa to w ogole sa jaja. jak remontowalem skrzynie to sie podlaczyli, rok pozniej mieli innego kompa i polaczyc sie juz nie mogli, natomiast Danus bez problemu na zlocie sie podlaczyl. z tego co pamietam to byla miana w ktoryms roku pinu po ktorym skrzynia sie laczy i przez to duzo osob nie moze sie ze skrzynia polaczyc.
aisin łączy się po innym pinie niż ZF z tego co słyszałem, ale żeby były zmiany w tych samych skrzyniach to chyba nie.
No ok ale chodzi o to ze w kompach diagnostycznych moga byc zle poustawiane piny, alfa to nie vw ze wszystko juz maja przetestowane.
Nieprawda. Do przed FL skrzynie chodzą po pinie 12, po FL po pinie 9 niezależnie od modelu skrzyni.
Nie jest to dziwne, skoro przez długi czas nawet FES i AlfaOBD miały źle opisaną dokumentację. Akurat AR166 jest przypadkiem szczególnym, jeśli chodzi o komunikację i pin za nią odpowiedzialny. Sam miałem w łapkach kilka innych interfejsów i żeby się nimi połączyć musiałem przerabiać głowice, szczególnie jeśli mają wbudowany multiplekser. Z tym łączeniem się ze skrzynią to problem mają nawet serwisy AR. Ogólnie kupujesz kabelek, przerabiasz wg mojego opisu z tematu o skrzyniach i masz spokój na Amen![]()
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77