Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Panowie pomocy Alfa nie pali...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Osobiście to zaczął bym od oczyszczenia wszystkich mas (-) na silniku itp. bo co kręcenia ja swoją paliłem na wyjętym aku z kabli ledwo kręcił ale zapalał. Z tym dał był sobie spokój a co do nagrzewania kabla (+) to ja kręcisz dłuższy czas to sprawa jest prosta że będzie się nagrzewał. A jak pali zimny a ciepły nie to zaczął był również od czujników temp. Fakt że metodą garażową wypinając czujniki wpisze się trochę błędów w kompie. A dopiero po najprostszych zabiegach szukał bym w pompach itp.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 jtd 136km 99r sedan

Domyślnie

rozrusznik ogólnie kręci jakby chciał a nie mógł na zimnym a na ciepłym już kompletnie nawet plak nie chce go pociągnąć odpalałem nie jeden samochód i osobiście twierdzę że jakoś szybciej ten rozrusznik tam kręcił silnik zachowuję się tak jakby już chciał odpalić ale nie mógł po wymianie wtrysków "wczoraj" miałem taką sytuacje że przekręciłem na zapłon i załączył się drugi bieg wentylatorów nie wiem dlaczego jak odpaliłem to samo nie chciały się wyłączyć zgasiłem samochód powyciągałem wtyczki od wentylatora od tego czujnika na termostacie i wszystkie przekaźniki co są przed akumulatorem wypsikałem tym sprayem co jest do elektroniki i już nie załączały się wentylatory nie wiem dlaczego tak się stało nigdy wcześniej tylko teraz przy wymianie wtrysków na 100% chyba coś jest z rozrusznikiem bo jak byłem u mechanika obok jest zakład elektryka samochodowego podszedł i do nas panowie przecież słyszę że to rozrusznik to mu mówię ale dlaczego słabiej kręci na ciepłym a on że w środku rozrusznika są jakieś tuleje czy coś tam i jak się nagrzeje one puchną i dlatego słabiej kręci nie wiem już sam....

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Albercik20 Zobacz post
    rozrusznik ogólnie kręci jakby chciał a nie mógł na zimnym a na ciepłym już kompletnie nawet plak nie chce go pociągnąć odpalałem nie jeden samochód i osobiście twierdzę że jakoś szybciej ten rozrusznik tam kręcił silnik zachowuję się tak jakby już chciał odpalić ale nie mógł po wymianie wtrysków "wczoraj" miałem taką sytuacje że przekręciłem na zapłon i załączył się drugi bieg wentylatorów nie wiem dlaczego jak odpaliłem to samo nie chciały się wyłączyć zgasiłem samochód powyciągałem wtyczki od wentylatora od tego czujnika na termostacie i wszystkie przekaźniki co są przed akumulatorem wypsikałem tym sprayem co jest do elektroniki i już nie załączały się wentylatory nie wiem dlaczego tak się stało nigdy wcześniej tylko teraz przy wymianie wtrysków na 100% chyba coś jest z rozrusznikiem bo jak byłem u mechanika obok jest zakład elektryka samochodowego podszedł i do nas panowie przecież słyszę że to rozrusznik to mu mówię ale dlaczego słabiej kręci na ciepłym a on że w środku rozrusznika są jakieś tuleje czy coś tam i jak się nagrzeje one puchną i dlatego słabiej kręci nie wiem już sam....
    Kolego trochę chaotycznie piszesz - te wentylatory właczyły się na gorącym siniku czy na zimnym ?

Jeśli są dziwne objawy z elektryką jak w tym wypadku może być winny przewód masowy. Aby to sprawdzić należy zamontować (zdublować) masę samochodu i zobaczyć czy się poprawiło.

poczytaj sobie niżej :

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...a-z-masa/qk5jr

Poza tym przeczytałem jeszcze raz Twój pierwszy post. cyt. słyszę jakieś stukanie jakby przekaźnik spod maski nie wiem jak to wytłumaczyć jakby rozrusznik nie miał siły zakręcić i takim stuknięciem stawał i przygasanie deski rozdzielczej właśnie w czasie tego stuknięcia jak Alfa odpali pracuje normalnie obroty nie skaczą przyśpiesza jak gdyby nigdy nic "

W związku z tym pisem dalej twierdzę, że akumulator ( tak wiem było) ale dalej twierdzę , że akumulator, albo styki na klemach trzeba wyczyścić papierem ściernym i klemy i styki akumulatora, ( jak znam życie to zamiast przepiąć akumulator na sprawny podpiąłeś kable ? Jeśli to nie pomoże to trzeba sprawdzić rozrusznik.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

ok sprawdzę jeszcze inny akumulator gdzie jest ten kabel masowy gdzie go szukać nie ukrywam wydmuchało mi uszczelkę od pokrywy zaworów i silnik jest nawet bardzo brudny w oleju może go zalało czy coś ale najpierw muszę wiedzieć gdzie on jest wentylatory załączyły się przy zimnym silniku cały dzień stał nie odpalany aha od wczoraj miałem dziwną sytuację jak odpaliłem samochód zimny załączała się marchewa po dodaniu gazu wyłączała i tak w kółko ale po nie długiej chwili już nie świeciła dodam że miałem dwa razy tak że na ciepłym silniku jak depnąłem go grubo powyżej 3 tysięcy gasła i świeciła się cały czas marchewa aż do chwili odpalenia

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

ok sprawdzę jeszcze inny akumulator gdzie jest ten kabel masowy gdzie go szukać nie ukrywam wydmuchało mi uszczelkę od pokrywy zaworów i silnik jest nawet bardzo brudny w oleju może go zalało czy coś ale najpierw muszę wiedzieć gdzie on jest wentylatory załączyły się przy zimnym silniku cały dzień stał nie odpalany aha od wczoraj miałem dziwną sytuację jak odpaliłem samochód zimny załączała się marchewa po dodaniu gazu wyłączała i tak w kółko ale po nie długiej chwili już nie świeciła dodam że miałem dwa razy tak że na ciepłym silniku jak depnąłem go grubo powyżej 3 tysięcy gasła i świeciła się cały czas marchewa aż do chwili odpalenia
    Przewód masowy silnika powinien być podpiety pod skrzynie biegów. Powinien być widoczny jest zarówno z góry jak i z dołu. Dostęp raczej z dołu. Tak mi się wydaje , ze powinien być w ciemnej otulinie. W związku z tą marchewą to jeszcz trzeba sprawdzić czy nie jest upalony, podpalony kabel zakończony oczkiem od alternatora przykręcany nakrętka chyba 8 lub 10. Dodatkowo trzeba by stwierdzić czy altrnator nie ma przerw w ładowaniu. Ale to już wszystko później najpierw zajmij się ta masą, klemami stykami akumulatora. Jak sobie nie poradzisz podjedź do jakiegoś mechanika jemu to zajmie dołożenie drugiej masy tak 10-15 minut.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

są jakieś tuleje czy coś tam i jak się nagrzeje one puchną i dlatego słabiej kręci nie wiem już sam....
    To dopiero spec od elektryki, w bani mu coś puchnie. Jak tulejka jest zużyta to będzie źle kręcił ale to z powodu tego że wirnik nie idzie w osi i kantuje się w zużytej tulejce która ma zbyt duży luz nawet dotykając stojanu w krytycznych przypadkach. Boże gdzie ty pojechałeś z tym autem. Już pisałem wcześniej i koledzy również na pierwszy rzut oka i pisanych przez ciebie objawach problem tkwi w elektryce zasilającej.

Cytat Napisał lufa Zobacz post
    Osobiście to zaczął bym od oczyszczenia wszystkich mas (-) na silniku itp.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Panowie sprawa wygląda tak akumulator sprawdzę dopiero czwartek/piątek natomiast wymieniłem klemry akumulatora zdublowałem mase buda-akumulator-silnik wczoraj odpalałem samochód z kabli ładował cały czas drugi samochód odpalał prawie normalnie za każdym razem trochę dłużej ale normalnie odpiąłem kostkę od listwy wtryskowej samochód odpalił ale wariowały mu obroty itp podpiąłem też odpalił tylko już nie skakały obroty wszystko ok jak odłączyłem kostkę od czujnika temperatury na termostacie nie chciał odpalić po wpięciu kostki odpalił samochód nagrzał się do pierwszej kreski "połowy 90 stopni" i kaplica samochód już nie chciał odpalić ciężko kręcił i przygasały bardzo zegary aha po wypięciu i wpięciu kostki od czujnika temperatury cały czas świeci mi się marchewa nie gaśnie w ogóle

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Panowie sprawa wygląda tak akumulator sprawdzę dopiero czwartek/piątek natomiast wymieniłem klemry akumulatora zdublowałem mase buda-akumulator-silnik wczoraj odpalałem samochód z kabli ładował cały czas drugi samochód odpalał prawie normalnie za każdym razem trochę dłużej ale normalnie odpiąłem kostkę od listwy wtryskowej samochód odpalił ale wariowały mu obroty itp podpiąłem też odpalił tylko już nie skakały obroty wszystko ok jak odłączyłem kostkę od czujnika temperatury na termostacie nie chciał odpalić po wpięciu kostki odpalił samochód nagrzał się do pierwszej kreski "połowy 90 stopni" i kaplica samochód już nie chciał odpalić ciężko kręcił i przygasały bardzo zegary aha po wypięciu i wpięciu kostki od czujnika temperatury cały czas świeci mi się marchewa nie gaśnie w ogóle
    Dobra, teraz sobie kup duży akumulator i chyba będzie po sprawie , a później przyglądnij sie jeszcze świecom żarowym tylko delikatnie bo można ukręcić.

A na zaś taki ciekawy filmik poglądowy dot. świec żarowych

https://www.youtube.com/watch?v=nWL_yy3GKnk

szczególnie polecam sekwencję filmu 5.45 sek.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Aha panowie co do czujnika temperatury odkąd kupiłem Alfę czyli rok temu mam tak że jak samochód stoi odpalony lub stoję w korkach dochodzi na wskazówce do 90 stopni jak złapie 91 włączają się wentylatory natomiast jak jadę cały czas samochodem wskazówka temperatury potrafi spaść troszkę ponad pierwszą kreskę tak jakby się szybko chłodził podczas jazdy np w zimniejsze dni szybko spada wskazówka ale jak jadę kiedy stoję rośnie w ciepłe dni też spada ale wolniej czy to normalne w Alfie ?

- - - Updated - - -

ostatnio jak patrzyłem na świece i wspominałem o oleju z pokrywy zaworów strasznie wywalało widziałem końcówki świec brudne w oleju praktycznie całe czy to może im przeszkadzać ?

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Aha panowie co do czujnika temperatury odkąd kupiłem Alfę czyli rok temu mam tak że jak samochód stoi odpalony lub stoję w korkach dochodzi na wskazówce do 90 stopni jak złapie 91 włączają się wentylatory natomiast jak jadę cały czas samochodem wskazówka temperatury potrafi spaść troszkę ponad pierwszą kreskę tak jakby się szybko chłodził podczas jazdy np w zimniejsze dni szybko spada wskazówka ale jak jadę kiedy stoję rośnie w ciepłe dni też spada ale wolniej czy to normalne w Alfie ?
    Tak może być To wszystko zależy od czujnika przebierzesz 50 czujników i jeden będzie trzymał tempaeraturę, a 49 będzie się zachować róznie. Jedynie co to szukać oryginalnego.

ostatnio jak patrzyłem na świece i wspominałem o oleju z pokrywy zaworów strasznie wywalało widziałem końcówki świec brudne w oleju praktycznie całe czy to może im przeszkadzać ?
    No raczej Jak się uporasz z pokrywą to trzeba wyczyścić i sprawdzić.