Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Telepie podczas gaszenia - nie zawsze

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie

Czy klapa gasząca może się zaciąć w zamknięta ? mam problem że przy 2-3k rpm czasami dziwnie trzęsie . Na postoju też . Będzie to coś z egrem klapą czy to już wtryski trochę przelewają ?Niestety nie mam jak sprawdzic parametrów w fesie bo mam jakoś odłączone gniazdo (szukam miejsca gdzie)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

klapa jakby się zacięła jako zamknięta to być nie odpalił. ona ma tylko w sumie dwie pozycje. to nie jest jak z przepustnicą że się rusza podczas dodawania gazu. Co do reszty sie nie wypowiem.
    Czarna 156 2004r

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Cytat Napisał xmajk Zobacz post
    Dodam, że jak ręcznie zamykam klapę gaszącą to zawsze gasnie równo i cicho. więc pewnie gdzie coś związanego ze sterowanie gruszką klapy gaszącej. Czy ma ktopś jakiś pomysł co to może być?
    Mam ten sam problem w 8v 115 KM. Coś jest nie tam z elektrozaworem, który powienien się otworzyć przy gaszeniu i spowodowac zassannie luftu z gruszki.

Odepnij wtyczkę od tego zaworka (jest przykrecony do akumulatora podcisnienia) i sprawdz na ktorym pinie jest masa. Przytknij przewód do tego pina i wepnij go z powrotem do zaworka, drugi koniec przewodu przyłóż do minusa na aku, jak klapa sie zamknie, to masz to co u mnie, czyli klopot ze sterowaniem masą. .
    Niestety nie wiem jak się z tym uporac[emoji14]

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

Dzięki spróbuję. Rozumiem, że na zapalony sprawdzić dotykając masy akumulatora? w FES można wykonać test klapy gaszącej z/ tego co pamiętam.
    Czarna 156 2004r

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Ale hm, jaki wpływ może mieć elektrozawór na siłę, z jaką podciśnienie zaciąga cięgno od klapy gaszącej? Elektrozawór albo działa albo nie. Chyba, że podejrzewacie, że nie wiem zacina się i np nie otwiera całego przepływu?

Wiecie co ostatnio dziwnego zauważyłem u siebie? Że na włączonej klimatyzacji gaśnie mi bardzo miękko... A na wyłączonej już telepie.

I wracając do pytania, jest ono bardzo ciekawe sam nie wiem skąd wziąć takie wartości. Jakby producent udostępniał takie info, jakie wartości podciśnienia powinny być np w momencie gaszenia auta, albo sterowania gruszką, byłaby o wiele łatwiejsza diagnoza. Może eLearn coś o tym mówi?
    Ostatnio edytowane przez maciaba ; 17-10-2015 o 22:18

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Podłącze się do tematu, ja również z telepaniem przy gaszeniu mam problem od dłuższego czasu, poduszka pod silnikiem centralna była już wymieniana 2 razy, wymieniłem wcześniej niepotrzebnie oryginalną która była ok, założyłem zamiennik z impergoma i po roku zerwało tą poduszkę, że aż silnik siadł na półośce (nie polecam poduszek impergom po założeniu miałem wrażenie, że silnik został przykręcony na sztywno do ramy tak wibrował) drążek reakcyjny wymieniałem również, oryginalny był lekko ponadrywany, założyłem zamiennik akron malo, po roku również i on poszedł do kosza i założyłem z powrotem oryginalną. A więc przestroga, jak ktoś chce zmieniać poduszki to tylko oryginał lub poduszki Magneti Marelli, ciężko je dostać ale są i sporo tańsze niż w serwisie, produkuje je firma CF Gomma która produkowała poduszki do 147/156 na pierwszy montaż.
    Tak jak kolega wyżej, wymieniłem koło dwumasowe, wszystkie przewody podciśnieniowe, dolotowe, czysta klapa gasząca, działa prawidłowo zamyka się do końca w momencie wyłączania silnika, jak zgaszę silnik klapą gaszącą ręcznie to jest idealnie, gładko i przyjemnie. Ktoś wcześniej wspominał o niesprawnych wtryskiwaczach, z odpalaniem nie mam problemów, nie dymi, moc ma, pracuje równo, wtryskiwacze swojego czasu wymieniałem na używki po sprawdzeniu, pochodziły z fiata stilo który gasł bardzo kulturalnie a więc to również jest mało prawdopodobne. Może ten elektrozawór coś świruje i za późno zamyka tą klapę? Nie wiem ręce opadają...

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    Ale hm, jaki wpływ może mieć elektrozawór na siłę, z jaką podciśnienie zaciąga cięgno od klapy gaszącej? Elektrozawór albo działa albo nie. Chyba, że podejrzewacie, że nie wiem zacina się i np nie otwiera całego przepływu?

Wiecie co ostatnio dziwnego zauważyłem u siebie? Że na włączonej klimatyzacji gaśnie mi bardzo miękko... A na wyłączonej już telepie.
    Nie chodziło mi o to, że jest za mała siła i nie może pociągnąć klapy, tylko o to czy elektrozawor w ogóle reaguje przy gaszeniu. U siebie szukałem po kablach i ciaglosc az do miejsca,w którym przewody wchodzą do kabiny jest, wiec myślę, że bez mądrego elektryka/elektronika się nie obędzie. ..

A jak telepanie jest mniejsze przy włączonej klimie to znaczy, że któreś z kół paska klinowego jest nie teges, wg mnie. Moze koło pasowe na wale ma wyrabany tlumik drgan i drży z różną siłą przy różnym obciążeniu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Musi reagować, bo inaczej byś nie zgasił samochodu prawda? Przecież to dzięki niemu grucha jest zaciągana.

Odpada, jakieś 10kkm temu wymieniałem wszystkie rolki łącznie ze sprzęgłem alternatora i koło pasowe dayco. Chyba, że sprzęgło samej klimy umiera.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    Musi reagować, bo inaczej byś nie zgasił samochodu prawda?
    Klapa gasząca nie wyłącza silnika tylko powoduje jego łagodne zachowanie przy wyłączeniu.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Zabrze
    Auto

Domyślnie

Oj kolego,nie samym powietrzem silnik żyje, gaśnie,bo przestaje być podawane paliwo. U mnie klapa ani drgnie, a jakos silnik sie wyłącza