został jeszcze korek do sprawdzenia może jest przytkany i powoduje duże ciśnienie w układzie i szybciej otwiera się termostat?to taka tylko moja teoria.
został jeszcze korek do sprawdzenia może jest przytkany i powoduje duże ciśnienie w układzie i szybciej otwiera się termostat?to taka tylko moja teoria.
No na postoju, jak poczekać to wskazówka dochodzi do kreski 90st (termometr pokazuje 84) ale spada do połowy pomiędzy drugą i trzecią kreską bo wentylator się włącza. Natomiast inni piszą że im w czasie jazdy stoi na kresce 90 stopni (trzecia) a mnie tylko na drugiej kresce (czyli 70 stopni) - i to nawet w upał w lecie.
No i tu pytanie jak ma być.
Tak jak u mnie jest dobrze i nie ma co grzebać czy ma być tak jak u innych?
ps. Jak Tobie bez termostatu w czasie jazdy w korkach dochodzi do 90 to ja poważnie przyjrzałbym się chłodnicy (zamulona) albo pompie (oberwany wirnik)
Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 06-11-2015 o 11:52
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
W moim v6 jest tak:
w mieście temperatura trzyma się na pionowej kresce - 90st albo milimetr w jedną albo w drugą. Na komputerze temperatura dochodzi do 93-94 stopni i w jeździe miejskiej nie spada w zasadzie poniżej 90st.
na trasie wskazówka jest pomiędzy 2 a 3 kreską i na kompie jest 86 stopni, jak się zatrzymuje na światłach to rośnie do 92-93 i wiatraczek się włącza![]()
Jak dla mnie ewidentnie masz coś spieprzone z termostatem![]()
U mnie jest podobnie jak u kolegi lukros
Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6
Również identyczne zachowanie mam w 3.0 jak kolega Lukros.
Ok. Dzięki - termostat do reklamacji. Tylko jak tu kupić sprawny a nie taki jak ten obecny - bo to już trzeci który nie działa...
Wymieniałeś sam czy robił to warsztat?
Bo trudno uwierzyć że trzy z rzędu były zepsute.
Moja Bella
Co możemy Ci powiedzieć. Jak już mówiłem bywa tak z tymi termostatami i to nie tylko w Alfie. Może faktycznie coś u Ciebie jest nie tak z ciśnieniem. Odkręć korek i zobacz co będzie się działo. Ja wiem tyle, że kreska ma stać na 90 stopniach z delikatnymi odchyleniami w każdą ze stron. Ale nie może stać na 70 tak jak u Ciebie. To już znak, że coś jest nie tak. Sam teraz kupiłem Alfę 156 1.8TS polift, i modlę się do Boga, bo do wymiany mam prawdopodobnie termostat lub czujnik temperatury.
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Termostaty kupione w różnych firmach (a ponieważ mam zbrzydzenie do wymiany to nie kupione w ciągu miesiąca tylko w przeciągu ostatnich dwóch lat), wymiana przeze mnie (osobista) - więc nie ma mowy że mechanik wziął sobie dobry a mnie zostawił ten co był. Miałem dwa lata na zastanawianie się czy to nie coś innego i czy to możliwe żebym kupił trzy gówniane termostaty pod rząd (bo w totka to trafić nie mogę a w termostaty to tak). Już właściwie dałem sobie spokój, ale piszecie że macie po 90stopni a u mnie w zimie w siarczyste mrozy szyby zamarzają zanim się auto nagrzeje i zanim dojadę do roboty, więc ostatnio kupiłem sobie ten trzeci i wymieniłem a tu znowu to samo - jak było siedemdziesiąt po mieście tak dalej siedemdziesiąt. No to dlatego ten temat bo już sam nie wiem czy ja taki głupi czy coś z tymi termostatami.